Szym 866 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 nożyczkami puknąć się możesz 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 @Szym słabe prowo, miłego pukania w takim razie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 to ty prowokujesz pisząc żeby nożyczkami odciął zgniłe korzenie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 @Szym ale to nie jest prowo, czym chcesz innym odciąć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Szym Spokojnie akurat to z odcieciem korzeni nawet mi, takiemu lajkowi sie jakieś podejrzane wydawało 😂😂. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 Obcinanie korzeni :D To już lepszą radą była ta, aby wyrzucił roślinę do śmieci. @Hiro1801 Nic nie grzeb w glebie, po prostu uważaj ile lejesz, roślina się spokojnie pozbiera bez żadnych zabiegów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Zielone krainy Pan Kalafior został już Banned 🤣, a co do roślinki to rośnie jakoś bez problemu, pojawiło się dużo nowych liści. Podlałem glebę oraz włożyłem jak według instrukcji miernik ph, no i sam nie wiem czy mierniczek w uja leci czy nie jest najgorzej. A tak roślinka wygląda w --- Dzień nr.13 --- . PS. Te białe naloty dziwne na liściach zostawia woda 😐. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 13 Stycznia 2021 @Hiro1801 Jaką wartość pokazał miernik ph ? Masz na liściach widoczne niedobory azotu, ja obstawiam, że masz złe ph, ale jak ph jest dobre to przydałoby się podać jej trochę nawozu z azotem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Zielone krainy A no tak zapomniałem wstawić zdjęcie miernika, mój błąd haha. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 13 Stycznia 2021 @Hiro1801 Ja bym lekko obniżył poziom ph do 6. Jak to niczego nie zmieni na dniach to dolej jej trochę nawozu z azotem 1/3 zalecanej dawki przez producenta. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Zielone krainy Nada się taki specyfik ? Obniża niby ph gleby o 1 . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 13 Stycznia 2021 @Hiro1801 Nada się. Zacznij od dawki 2 ml na 1 litr wody. Jednak poczekaj aż ci ziemia lekko przeschnie, nie podlewaj teraz, jak ziemie masz wilgotną. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Stycznia 2021 ten miernik to lipa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Szym No tak też kurde podejrzewam, z gotówką krucho dosyć.. Mogłem chyba wziąść ten płyn co odcień zmienia . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 13 Stycznia 2021 @Hiro1801 coś co da ci właściwy pomiar musisz wydać 300 zł, więc pewnie na te chwilę tyle wydać nie chcesz na jednego planta. Jakbym był na twoim miejscu to bym zbił tym płynem. Mniejsza dawkę niz podają żeby zbić o jeden pH, bo pewności nie masz jakie to pH jest, wiadomo raczej tylko że trzeba je trochę zakwasić, bo pH jest za duże a nie za małe. Zbił bym trochę i obserwował czy postępuje czy się cofa, bo bez sprzętu dobrego ciężko, bo nie znasz prawdziwych wartości, tylko przybliżone. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Piccolo No właśnie taki będzie plan, kolega @Zielone krainy wspomniał żeby na razie 2ml na litr wody, i sprawdzić zmiany . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 13 Stycznia 2021 @Hiro1801 @Hiro1801 no to czekaj do następnego podlania, zapodaj ten specyfik i czekamy na update 😉 Albo tnij te korzenie wtedy też czekam na update 🤣🤣🤣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Piccolo Hahahah, no taaa będzie fachowa robota 🤣. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 15 Stycznia 2021 --- Dzień Nr. 15 --- Mały update, dziewczynka dalej rośnie, zastanawiam się czy już nie powinienem jej przesadzać i zacząć LST ? @Zielone krainy Plus, zrobiłem zbliżenie na dolny liść, jest on wyraźnie bardziej żółty od pozostałych, czy to nie oznacza że górne zaczęły brać z niego pożywienie żeby przeżyć ? Zacząłem podlewać wodą ze specyfikiem na zmniejszenie PH, ale myślę że to może być jednak kwestia braku papu, oczywiście to moja opinia . PS. Ten naderwany liść to tylko i wyłącznie moja głupota, mam jednak nadzieję że nie sprawi to mojej damie dalszych problemów z rozwojem 😕 . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Hiro1801 Niedobory dalej postępują, nie wiem czy twój miernik ph podaje prawidłowe wskazania. Jak niedobory będą dalej się powiększały to w końcu będzie po roślinie. Na razie o LST nie myśl, najpierw wyprowadź roślinę z niedoborów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach