glodek18 132 Napisano 24 Grudnia 2020 Witam wiem że większość z was ma super sprzęt ,ale ja jestem amatorem i mam co mam ,dwie uprawy mam za sobą bez mierzenia PH a teraz staram się mierzyć kontrolować i mam problem .Ph mierze takim preparatem jak na zdjęciu poniżej i o ile regulacja za pomoca ph- i pH+ w odstenej wodzie nie stanowi problemu, to w wodzie z nawozami Biobizz w 6 tygodniu gdzie jest ich sporo ,dodaje pH+ i nadal jest kolor czerwony czyli pH za niskie.Moze sam kolor nawozów wali cały eksperyment albo nie wiem muszę go dodawać bardzo dużo .Sam nie wiem jestem zły i następny raz zapodam te nawozy co nie zmieniają Ph bo mam dosyć .Z góry dzięki pozdro Wesołych Świat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 24 Grudnia 2020 Hej mistrzu, z tego co się orientuje wszyscy tu do uprawy glebowej rekomenduja ph test w którym testujesz ph ziemi, a nie płynów:)) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 24 Grudnia 2020 Zajrzyj tutaj @Mieszko1 @mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 24 Grudnia 2020 1 minutę temu, Cieniu napisał: Hej mistrzu, z tego co się orientuje wszyscy tu do uprawy glebowej rekomenduja ph test w którym testujesz ph ziemi, a nie płynów:)) Czyli muszę przejść na hydro bo nie z tego nie będzie 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 24 Grudnia 2020 @glodek18 bardzo zachecam:)) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 24 Grudnia 2020 Jaka wode masz w kranie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 25 Grudnia 2020 @Farmerka Kranowa po odstaniu 7,5 . W dniu 24/12/2020 o 15:14, Cieniu napisał: Hej mistrzu, z tego co się orientuje wszyscy tu do uprawy glebowej rekomenduja ph test w którym testujesz ph ziemi, a nie płynów:)) Ale jedna sprawa skoro używam Lightmixa od Biobizz to pH ziemi mogę skopać woda o złym pH więc jak najbardziej potrzebuje testów do badania płynów .Jedynie co znam do zmieniania Ph gleby to dolomit . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 25 Grudnia 2020 A plyn helliga nie nadaje sie do badania ph ziemi i wody? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 nie wiem czy dobrze rozumiem, woda ma ph 7.5 I dodajac odżywki na flo dobija do 6? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 @Farmerka ma 7,5 jak dodam wszystkie te trzy preparaty to te kropelki pokazują niskie pH kolor czerwony czyli około 4 jak dodaje pH+ to nie wiele to zmienia .I nie wiem czy to wina tych testów czy rzeczywiście tak jest . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 możesz zakupic cos innego do mierzenia ph wody? 3 nawozy napewno nie zbija ci ph tak nisko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 2 minuty temu, Farmerka napisał: @glodek18 możesz zakupic cos innego do mierzenia ph wody? 3 nawozy napewno nie zbija ci ph tak nisko. W tej chwili nie mogę zakupić nic innego wyczerpany limit ,myślałem że dawki nawozów na tyle zmieniają kolor wody na ciemno że poprostu płyn nie daje rady wykazać tego koloru jakie jest pH . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 a dziewczyny pokazują jakieś braki ? Bo patrząc na to zdjęcie z postu, to jedynie bym powiedział że azotu może być brak. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 Tak wykazuje braki ale najciekawsze że dostałem co drugie podlewanie i zastanawiam się ,czy dodać dolomitu ,czy dodawać więcej odżywek .Wiem że powinienem gonic bo test do PH gleby . Ta po lewej młodsza i ma wieksza doniczkę a ta po prawej właśnie wygląda na niedożywiona @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 podsyp lyzke dolomitu i tak jak @zielonyjamajczyk nawozy z azotem i zobaczysz jak to bedzie dalej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 zle pH może zablokować pobór składników odżywczych. Możesz wtedy i dowalić odżywek, a roślina i tak tego nie przyjmie. Ewidentnie azotu chce. Jeśli nie masz szans na pomiar pH teraz, to musisz zdecydować. Ja bym dał samą odstaną wodę, i postarał się o miernik z początkiem tygodnia. Sprawdził , i dopiero dał jej papu. Dolomit nie zaszkodzi jak @Farmerka piszę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk Niektórzy badaja pH wody ,która przeleci przez doniczkę czy ma to jakiś sens? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 dla mnie nie. I szczerze ? Nie robię tego. Jakoś ten biobizz mnie nie przekonuje, już któryś raz czytam tutaj o problemach z nimi. @mikosz miał z tym najwięcej doświadczenia. I tam ciągle miał pierdzielania z pH. Ale dał radę ! Zuch ziom. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk Właśnie napisałem do niego o poradę ale narazie cisza ,dzięki wielkie pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Ph przy biobizzie rozwalisz jak podlewasz woda z zza niskim ph. Powtarzam sie, juz to pisalam. Uzywajac odzywek i ziemi biobizz powinienes lac wode 6.5 -7 przez caly okres uprawy. Sprawdzilam to u siebie, sprawdzil to tez @Dom u siebie. Moja kolezanka z ktora uprawialam kilka miesiecy temu na biobizzie zmniejszala ph do 6-6.3 i przed kwitnienie krzaki były juz żółte. Mozesz wejsc w moja relacje, sa zdjęcia. Skopala ph bo dawala za niskie. U ciebie moze ten miernik wprowadzal ciebie w błąd i dlatego wyszlo jak wyszlo. @glodek18 A badanie ph wody ktora przeleci przez doniczke to ma jakis sens. Ja nie majac miernika ph ziemi sprawdzalam wode i wybadalam że jedna miala za niskie bo wychodzilo 5.6 a reszta krzakow 6.5 Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Farmerka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach