From_0_to_GrowHero 6 Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Dzień dobry, ponieważ przyszło mi witać szanowne grono w szalonych czasach pora również na coś szalonego. Z zamiłowania do matki natury oraz jej owoców i darów, postanowiłam stworzyć projekt growboxa, który będzie kolaboracją starych zasad i nowej technologii. Chciałabym połączyć swoja miłość do IT oraz natury i spłodzić razem z Wami skomputeryzowanego, zautomatyzowanego hydro growboxa, którym będzie można zarządzać z aplikacji. Powstała tutaj relacja może będzie natchnieniem i poradnikiem dla kolejnych adeptów sztuki growingu. Cel do osiągnięcia: etap stworzenie boxa, który pozwoli na hodowle 1 rośliny etap uzbrojenie boxa w automatykę i oprogramowanie etap rozbudowa do możliwości uprawy 2 roślin Informacje: Box będzie domem dla Panny Amnesii o prawdopodobnych wymiarach 120/70/180 zbudowany z płyty osb obity styropianem aby nie być narażonym na dużą aplitudę temperatury zima/lato, noc/dzień z wylotem do komina wyposażony w oświetlenie LED czujniki temperatury, wilgotności powietrza, ph wody, kamerę oraz niezbędną automatykę, filtry, wentylatory podłoże hydroponiczne budżet w zależności od sukcesów zawodowych 250EUR-500EUR. Możliwa comiesięczna inwestycja w postaci 150EUR większość prac będę wykonywać sama (budowa, montaż), bądź zlecać (cięcia, programowanie, automatyka) - prace zlecane będą bezpłatne ponieważ będę wykorzystywać pozycję służbową 🙂 POST BĘDZIE EDYTOWANY I WZBOGACONY O WYBORY JAKIE ZOSTAŁY PODJĘTE PO WASZYCH SUGESTIACH I RADACH 🙂 W następnym poście w tym temacie rozpocznę pierwszą dyskusję. bless ;* [ehhh połączyło komentarz poniżej z głównym] Jaki uważacie optymalny rozmiar boxa dla 2 roślin (automat Amnesii). Ze względu na pomieszczenie (poddasze - skosy oraz szerokość między krokwiami dachu) mam możliwość na wymiary: - szerokość: 70cm (odległość między krokwiami) - długość: dowolna (im szerzej tym jednak niżej ze względu na skos) - wysokość; 200cm (od podłogi do momentu szczytowego) Edytowane 21 Grudnia 2020 przez From_0_to_GrowHero połączenie 2 postów 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 21 Grudnia 2020 pamiętaj że powierzchnia wewnetrzna musi odbijać światło 🙂 co do budzetu 500 e. no nie wiem kochana, bardzo skromnie jak na taki projekt. moj skromy setup z lampa średniej klasy LED i średniej klasy wentylacją, systemem hydro recyrkulacyjnym- wyszło lekko ponad 800euro, z dość podstawowymi nawozami + dalsze pierdółki i ulepszenia.. Powiedz, jaki system hodowli sobie upatrzyłaś? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 21 Grudnia 2020 @Cieniu Może będzie gromadziła potrzebny jej osprzęt na raty? Pisała, że co miesiąc może inwestować 150 euro. @From_0_to_GrowHero Jak już masz zamiar zadawać sobie tyle trudu z tym wszystkim to może warto posadzić więcej niż dwa automaty ? Wymiary boxa, jaki podałaś czyli 120x70x180 wystarczą na postawienie w nim 6-8 automatów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
From_0_to_GrowHero 6 Napisano 22 Grudnia 2020 @Cieniu dura lex, sed lex 😞 dlatego mogę tylko 2, ale za to moge zmniejszyć boxa i ilość oświetlenia co zredukuje koszty, box powstanie z płyty osb 1,5cm (grubość optymalna pod względem wytrzymałości konstrukcji), środek będzie obity folią lustrzaną. Zewnątrz będzie obity styropianem 5cm. Jaka będzie w takim razie optymalna wielkość, również biorąć pod uwagę, że może będe chciała również spróbować z sezonówkami? 70x70 podstawa? Może w takim razie próbowałabym z 1 sezonówką, żeby zachować odpowiedni balans między wszechstronnością, a praktycznością projektu... Być może drzwi będę wykonane z plexy, ponieważ mam taki materiał dostępny w idealnym rozmiarze. w samej konstrukcji zastanawiam się jeszcze nad rodzajem zamka, który szczelnie domykałby drzwi do zamontowanych uszczelek, aby zatrzymać zapachy w środku. Jakiś ciekawy nietuzinkowy pomysł? Mam nadzieję, że dacie się nieraz ponieść fantazji w wyborze rozwiązania i stworzymy coś szalenie unikatowego co będzie mi przypominać o procesie tworzenia razem z Wami, a więc i o Was 🙂 Cytat Powiedz, jaki system hodowli sobie upatrzyłaś? właśnie jestem tutaj rozbita, bo te ciekawe systemy są dla x więcej roślinek i ich koszt jest nieadekwatny do moich potrzeb (2 roślinki). No i pojawia się tutaj pytanie o czujniki potrzebne do badania wody o możliwości wysyłki tych informacji 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 22 Grudnia 2020 @From_0_to_GrowHero jestem zjarany więc nie odpowiem na cały post 🙂 po prostu nie dam rady. Ale zameczek mam taki z bolczykiem, jak w furtkach się daje. I na wysokości 160 cm mam takie dwa i super domyka 😉 Polecam. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
From_0_to_GrowHero 6 Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Pisałam ten post od 10... Rozumiem Cię doskonale. Ale możesz mi rzucić swoją optykę i uplastycznic mały bolczyk? Czyli bolec ale dziecięcych rozmiarów 😳 Edytowane 22 Grudnia 2020 przez From_0_to_GrowHero telefonowi wydaje się że wie lepiej czy myślę o kolczyku czy o bolczyku... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 22 Grudnia 2020 @From_0_to_GrowHero Zamiast folii lustrzanej zastosuj folie mylar diamond. Box na dwa auto, lub jednego sezona nie musi mieć większej powierzchni niż 45x45. Jak chodzi o zamek to wystarczy ci zwykły do szafek, jaki kosztuje 6 zł na allegro. U mnie taki zamek zdaje egzamin, nie ma szczelin, przez jakie mógłby uciekać zapach. Oczywiście w boxie mam zamontowane uszczelki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 22 Grudnia 2020 @From_0_to_GrowHero takie cudo : A co do bolczyka, niezły telefon, że tak podpowiada 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 22 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk Też dobra opcja. Ja dałem na kluczyk, by mi nikt nie zaglądnął do boxa bez mojej wiedzy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 22 Grudnia 2020 21 godzin temu, From_0_to_GrowHero napisał: Dzień dobry, ponieważ przyszło mi witać szanowne grono w szalonych czasach pora również na coś szalonego. Z zamiłowania do matki natury oraz jej owoców i darów, postanowiłam stworzyć projekt growboxa, który będzie kolaboracją starych zasad i nowej technologii. Chciałabym połączyć swoja miłość do IT oraz natury i spłodzić razem z Wami skomputeryzowanego, zautomatyzowanego hydro growboxa, którym będzie można zarządzać z aplikacji. Powstała tutaj relacja może będzie natchnieniem i poradnikiem dla kolejnych adeptów sztuki growingu. Cel do osiągnięcia: etap stworzenie boxa, który pozwoli na hodowle 1 rośliny etap uzbrojenie boxa w automatykę i oprogramowanie etap rozbudowa do możliwości uprawy 2 roślin Informacje: Box będzie domem dla Panny Amnesii o prawdopodobnych wymiarach 120/70/180 zbudowany z płyty osb obity styropianem aby nie być narażonym na dużą aplitudę temperatury zima/lato, noc/dzień z wylotem do komina wyposażony w oświetlenie LED czujniki temperatury, wilgotności powietrza, ph wody, kamerę oraz niezbędną automatykę, filtry, wentylatory podłoże hydroponiczne budżet w zależności od sukcesów zawodowych 250EUR-500EUR. Możliwa comiesięczna inwestycja w postaci 150EUR większość prac będę wykonywać sama (budowa, montaż), bądź zlecać (cięcia, programowanie, automatyka) - prace zlecane będą bezpłatne ponieważ będę wykorzystywać pozycję służbową 🙂 POST BĘDZIE EDYTOWANY I WZBOGACONY O WYBORY JAKIE ZOSTAŁY PODJĘTE PO WASZYCH SUGESTIACH I RADACH 🙂 W następnym poście w tym temacie rozpocznę pierwszą dyskusję. bless ;* [ehhh połączyło komentarz poniżej z głównym] Jaki uważacie optymalny rozmiar boxa dla 2 roślin (automat Amnesii). Ze względu na pomieszczenie (poddasze - skosy oraz szerokość między krokwiami dachu) mam możliwość na wymiary: - szerokość: 70cm (odległość między krokwiami) - długość: dowolna (im szerzej tym jednak niżej ze względu na skos) - wysokość; 200cm (od podłogi do momentu szczytowego) Cóż za uporządkowany umysł! I to jeszcze kobieta. Brawo! Ja osobiście dałbym miejscówkę na dwie roślinki. Wszak a coś się umyśli 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
From_0_to_GrowHero 6 Napisano 22 Grudnia 2020 Dziubki jestem kobietą i domek dla moich pociech musi być też estetyczny 😉 Będą 2 zamki magnetyczne! ale te Wasze bolczyki też fajne !!! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 22 Grudnia 2020 Nasze bolczyki są bardzo fajne. Musi być dobry magnes, bo inaczej nie dopchnie do uszczelki ? Ale mogę nie mieć racji. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
From_0_to_GrowHero 6 Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) No i pod rozwagę i dyskusję poddaję proponowane przez Was wymiary! zestawy do hydroponiki 4 nie zmieszczą się na mniejszej przestrzeni niż 75+/75+. Ja osobiście albo kupię używkę albo zrobię sama. Oczywiście DWC. PS. zestawy do 2 roślinkowej hydroponiki to też wymiary powyżej 75cm długości boxa. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez From_0_to_GrowHero @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
merrymerry86 4 Napisano 23 Grudnia 2020 W kobietach siła 😉 🥰 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 23 Grudnia 2020 15 godzin temu, From_0_to_GrowHero napisał: Dziubki jestem kobietą i domek dla moich pociech musi być też estetyczny 😉 Będą 2 zamki magnetyczne! ale te Wasze bolczyki też fajne !!! A ja facetem. Dla mnie musi działać 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
merrymerry86 4 Napisano 23 Grudnia 2020 To musisz koleżanko złoty zrobić 🙂 Może coś takiego ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 23 Grudnia 2020 @merrymerry86 Power to the women. No more violence :D https://www.youtube.com/watch?v=ZBfaomUi_Wc Coś mi się wydaje , że nic z tego projektu nie wyjdzie, ale może się mylę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
merrymerry86 4 Napisano 23 Grudnia 2020 @Zielone krainy Myślisz że nie damy rady, my kobiety ? Oj może coś udowodnimy ! 🙂 zzieleniejesz z zazdrości Proszę Pana. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 23 Grudnia 2020 @Zielone krainy hehe chyba wiem co masz na myśli. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 23 Grudnia 2020 @merrymerry86 Nachodzą mnie pewne wątpliwości, co do tego czy coś z tego wyjdzie, bo jak na razie to wszystko wygląda na mocno przekombinowane. Przypomina mi to trochę wyprawę na księżyc balonem. Jak chodzi o zzielenienie to świetnie, bo lubię zieleń, chętnie przyozdobię się w barwy wiosny za waszą sprawą :D @zielonyjamajczyk Jak dla mnie to rzucanie się na zbyt głęboką wodę. Taki górnolotny projekt, jaki pozostanie prawdopodobnie w sferze fantazji i marzeń. Wiele razy już spotkałem się z tym, że ktoś miał na start wielkie plany, z jakich nic nie wyszło, bo plany były zbyt ambitne i przerosły czyjeś możliwości. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach