Mieszko1 88 Napisano 15 Września 2020 Witam to moja pierwsza mała uprawa, postanowiłem spróbować z 2 różnymi roślinami na małej powierzchni, mam nadzieję że coś z tego wyjdzie chociaż napewno nie wszystko dobrze zrobiłem. Wstawiam na początek zdjęcia z ustawieńiem boxa, proszę o rady co i jak mogę poprawić. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 15 Września 2020 @Mieszko1 Wygląda ok. Jakie masz światło? to jest ten panel ledam? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 15 Września 2020 Może ten wiatrak narazie bardziej na lampę lub wyłączyć. Widzę że wieje na donice, Ziemia będzie szybko wysychac a młode kiełki muszą mieć wilgotno bo nie przebiją się.. No bo już tam są? Jest wiatrak wyciągający? Bo widzę filter węglowy.. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 15 Września 2020 (edytowane) @Jamajczyk13 Są już z 1-2cm nad ziemią, wiatrak wyciągający jest, filtr z racji wielkości na zewnątrz, mam problem z ciepłem jak wyłączę wiatrak ale jest dzisiaj 32 stopnie a ja na ostatnim piętrze, spróbuję narazie dać bardziej na lampe. Rozstawiłem też różne pojemniki z wodą. W tym momencie w środku jest 26 stopni. Wilgotność tylko 50. Przestawiłem wiatrak zobaczę co się zmieni. @doominik Tak, Panel CREE CXA2520 GROW LED 35w, ile mam trzymać na początku od roślinek? Edytowane 15 Września 2020 przez Mieszko1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 15 Września 2020 @Mieszko1 Ja mam ten panel 35cm od takich maluchów w tej chwili i wyglądają dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 15 Września 2020 (edytowane) @doominik @doominik @doominik też mam 35 cm, co zrobić z tą wilgotnością? Przestawiłem wiatrak i temp wzrosla do 28 a wilgotność dalej 50. Sorki za te posty ale tel mi się coś psuje 37 minut temu, doominik napisał: @Mieszko1 Spróbowalem wyłączyć wiatrak, dalem mokra scierke do środka. Po wyłączeniu wiatraka, i wentylatora wyciągającego powietrze temp nadal 28 ale wilgotność skoczyła do 60 Edytowane 15 Września 2020 przez Mieszko1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 15 Września 2020 (edytowane) Możliwe że bez nawilżacza nie podbijesz do tych 80%..temperatura 26-29 jest ok. Idzie jesień to już upałów nie będzie ✌?. Z nawilżaczem spadnie około 2 'stopnie. Zależy jak mocny masz wyciągający.. I narazie niech wieje na lampę mieszający Edytowane 15 Września 2020 przez Jamajczyk13 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 16 Września 2020 @Jamajczyk13 udało mi się dobić do ponad 70 wilgotności ale tylko gdzy wyłączony jest wyciągający i mieszak, nie wiem jak wtedy z co2, mam jedynie z boku otwarty kawałek boxa który służy chyba do zaglądania, jest tam siatka wstawiona. Z mieszakiem spada do 60 wilgotność a z mieszakiem i wyciągającym do 50. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Września 2020 Na tym etapie wentylacja jest mniej potrzebna, a co2 na chacie nie zabraknie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 16 Września 2020 Nie wyciągają się przypadkiem za bardzo? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 16 Września 2020 Są @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 16 Września 2020 (edytowane) @EneDue to co lampe dać niżej? Nie sądziłem że już na początku będę miał tyle problemów ? Mam jeszcze lampe matehalogenowa 50 w w razie co. Czy to możliwe że przez to że wykielkowaly wczoraj rano w a pod lampe dałem je dopiero po pracy około godziny 16 i wyłączyła się o 24 a dzisiaj znów od 6 do 24? Edytowane 16 Września 2020 przez Mieszko1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 16 Września 2020 @Mieszko1 jak za mało światła miały albo za wysoko lampa to się wyciągneły 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 16 Września 2020 Lampy o wiele za wysoko. Daj tak 25-30 cm nad roślinę. Niech sobie odbiją brak światła a za parę dni najwyżej dasz te 35cm. I podsyp ziemi do brzegu doniczki. Powinno być git 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 16 Września 2020 Zrób im światło 20/4. Jak masz problem z wilgotnością to zamykaniu wszystkie otwory w box, a wyciągający wyłącz bo narazie nie potrzebny. A mieszający ustaw może jakoś inaczej albo zamień na coś mniejszego ? I nie panikuj tak xd 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 17 Września 2020 @EneDue @Totoro ok zmniejszę, wysokość ale wtedy temp tez wzrośnie, jak ja najlepiej zmierzyć? Nie jest przypadkiem tak że jak mam miernik który leży to ciepło bardziej odbija od podłogi? Ziemia dosypana, czas przestawiony? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 17 Września 2020 (edytowane) Ja mam termometr z czujnikiem na kabelku i powiesiłem sobie końcówkę kabla na wysokości szczytów i to wydaje mi się ok. Przy samej ziemi lipa bo może ciągnąć od podłogi. Moim zdaniem dobrze jest mieć z 2 termometry. Jeden na wysokości krzaków, a drugi lekko nad lampa i sobie wyciągnąć jakąś średnia Ja led trzymałem na 45-60 cm i jakoś się nie wyciągnęły przesadnie Edytowane 17 Września 2020 przez Totoro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 17 Września 2020 (edytowane) @Totoro może to wina pierwszego dnia gdy dostały tylko 9 h światła. Będę obserwować co się dzieje, dzisiaj po pracy sprawdzę temperature w kilku miejscach bo narazie sprawdzałem głównie na doniczkach. I czy na kwitnienie warto zastanowi się na dokupieniem jeszcze jednego panelu LED? Albo gdzie można kupić takie diody? Mam szwagra elektryka więc jakbym ogarnął diody to by mi to zrobił. Edytowane 17 Września 2020 przez Mieszko1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 17 Września 2020 @Mieszko1 tu są jakieś diody tutaj 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 17 Września 2020 6 godzin temu, Totoro napisał: Ja mam termometr z czujnikiem na kabelku i powiesiłem sobie końcówkę kabla na wysokości szczytów i to wydaje mi się ok. Przy samej ziemi lipa bo może ciągnąć od podłogi. Moim zdaniem dobrze jest mieć z 2 termometry. Jeden na wysokości krzaków, a drugi lekko nad lampa i sobie wyciągnąć jakąś średnia Ja led trzymałem na 45-60 cm i jakoś się nie wyciągnęły przesadnie Też tak zrobiłem, mały termometr z hydrometrem na drucie ogrodniczym 30cm do lampy zamocowany? Pomocne i praktyczne ✌? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach