mirecki 755 Napisano 24 Listopada 2020 @Bds ogólnie z tego co wiem to optymalne pH waha się pomiędzy 5,5 a 6,5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 @mirecki Zgadza się. Ale tyczy się to pH gleby a nie wody. Jeśli gleba jest zasadowa to przelewasz ją kwaśną wodą która to pH zbija. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz zauważyłem że nawozy od biobizz na wega podnoszą ph ziemi a na flo je obniżają nie są to duże wartości ale jednak? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz racja @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz Kup miernik elektroniczny Adwa, sprawdzisz nim i wodę i glebę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 @Przemol8521 Nie tylko BioBizz tak ma, większość nawozów na wega podnosi pH a na flo obniża. Wiąże się to z wysoką zawartością azotu lub potasu i fosforu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 26 Listopada 2020 dzień 36 flo Flush znowu tylko spowolnił rozwój „choroby”, pojawiają się nowe plamki na liściach. Zdrowe roślinki mają się dobrze, (ostatnie zdjęcie) jak myślicie ile im jeszcze zostało? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 26 Listopada 2020 @mikosz @mikosz stawiam 2-4 tyg dziwna ta twoja tajemnicza choroba wiadomo już o co z nimi chodzi ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 26 Listopada 2020 @Przemol8521 Niestety nie wiadomo, już naprawdę nie mam pomysłu. ? Do końca tygodnia leję samą wodę, później zobaczymy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 26 Listopada 2020 @mikosz @mikosz jakie to odmiany złapało te chorobę? Traktowałeś je inaczej od pozostałych? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 26 Listopada 2020 @Przemol8521 Wszystkie trzymane w tych samych warunkach i podlewane też tak samo. Ucierpiały roślinki wszystkich trzech odmian. Wrzucam jeszcze kilka fotek, może trafi się jakiś magik który powie co tu jest grane ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) @mikosz mnie to wyglada na deficyt ZN cynk Edytowane 26 Listopada 2020 przez Przemol8521 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 27 Listopada 2020 Mam nowe podejrzenie - deficyt boru. Zauważcie, że liście przytopowe brązowieją i wywijają się do góry - zupełnie jak u mojej popalonej panny (wrzucam wam jeszcze raz dla porównania zdjęcie). Zgadza się też kruchość liści i martwica czyli plamki. Co sądzicie? Najgorsze jest to, że objawy nadmiaru boru wyglądają podobnie do jego niedoboru, ale z racji flusha wykluczam tę opcję. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 27 Listopada 2020 @mikosz może tak być a to ph już jest pewne jakie masz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 27 Listopada 2020 @Szym No płyn helliga pokazuje coś ok 6 po tym podlaniu sokiem z cytryny. Dzisiaj mijają 3 dni i pH się ciągle utrzymuje na tym poziomie więc ten problem już rozwiązany, a plamek na liściach przybywa. Nie mogłem w nocy spać i podałem im 2/3 dawki Top-Maxa w którym jest bor. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 27 Listopada 2020 @mikosz Hmm powiem Ci szczerze że czytałem o nadmiarach i deficytach boru już wcześniej jak wrzucałeś fotki, ale go wykluczyłem : Pasuje u Ciebie to że końcówki pędów mają nieprawidłowy wzrost i są łamliwe. Ale nic nie mówiłeś o wydłużaniu się korzeni, bynajmniej ja nie widziałem. Poza tym końcówki korzeni są wtedy spuchnięte i odbarwione. Wtedy tkanki wewnętrzne mogą gnić, i to świetna pożywka na chorób grzybiczych. Liście to tutaj też różnie reagują : wysuszone są, zniekształcone, więdną , pogrubione czasem no i te plamki chlorozy bądź nerkozy Nie wiem jak z możliwościami zajrzenia pod spód, ale mogłoby Ci to pomóc sprawdzić Przyjacielu. Tutaj się kurwa combo zrobiło według mnie. Ale też mnie dręczy ta przyczyna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 27 Listopada 2020 następnym razem nie lej nawozów jak roślina dobrze wygląda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 27 Listopada 2020 @mikosz lej wodę z trochę niższym ph niż normalnie, w 3 dni to ci się nic nie poprawi, cierpliwosci i nie kombinuj za dużo bo jeszcze gorzej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 28 Listopada 2020 @mikosz chyba mam to samo ... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 29 Listopada 2020 @Przemol8521 Sprawdź pH gleby. Moje mają się już lepiej po obniżeniu pH i podlaniu nawozami na kwitnienie (3/4 zalecanej dawki). Wszystkie nabrały zielonego koloru i ogólnie jakoś tak zdrowiej wyglądają. Pachną naprawdę zacnie a topki puchną z dnia na dzień ☺️ 1 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach