mikosz 123 Napisano 10 Września 2020 Witam Szanownych Ziomków! ? Ruszam ze swoim pierwszym growem, jestem otwarty na rady, pytania, obserwacje i krytykę. specyfikacja boxa: -namiot Royal Room 100x100x200 -panel Green Fox Maroko 320 W -went. wyciągający Prima Klima 125 220-400 m3/h -went. mieszający Monkey Fan 20 W -filtr węglowy Can Filters 200-250 m3/h -nasiona (wszystkie od Anesia Seeds): 3x Future #1 3x Blackberry Moonrocks 3x Gelato Dream donice: 9x 11 litrów ziemia: BioBizz All-Mix nawozy: -BioBizz Bio-Grow -BioBizz Bio-Bloom -BioBizz Top Max trening: LST, FIM, TOPPING Temperatura w bicie utrzymuje się na poziomie ok. 27-28 stopni a wilgotność 45-50%. (Zamówiłem już większy nawilżacz, obecny ledwo podnosi wilgotność o kilka punktów procentowych). Nasionka zostawiłem dziś pomiędzy zwilżonymi wacikami zamkniętymi pomiędzy złożonymi talerzami. Powinienem posadzić je gdy wykiełkuje każde osobno czy mogę zostawić je na wacie dopóki wszystkie nie puszczą kiełka? Zastanawia mnie jeszcze jedno - BioBizz podaje, że glebę powinno się przelać wodą kilka dni przed użyciem, ale nie podaje ile tej wody ma być - ktoś wie? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 10 Września 2020 19 minut temu, mikosz napisał: Zastanawia mnie jeszcze jedno - BioBizz podaje, że glebę powinno się przelać wodą kilka dni przed użyciem, ale nie podaje ile tej wody ma być - ktoś wie? tak aby coś kapneło zrób 19 minut temu, mikosz napisał: -went. wyciągający Prima Klima 125 220-400 m3/h -filtr węglowy Can Filters 200-250 m3/h daje się większy filtr węglowy od wentylatora bo może nie wyrabiać jak go ustawisz na ful mocy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 10 Września 2020 @Szym Przy tej lampie nie przewiduję włączać wentylatora na 400 m3/h, narazie jest na 220 i wydaje mi się, że powinno starczyć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 10 Września 2020 Poczekaj aż wszystkie puszcza kiełki bo szkoda zachodu żeby każde osobno wsadzać. Glebę masz już w doniczce więc touche lipa. Ja lałem wodę do worka i tam mieszałem tak żeby była mocno wilgotna ale nie błoto. Potem do doniczek i było git. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 11 Września 2020 @EneDue a ja sypieę ziemię z wora, i podlewać dopiero na przesłanie i też jest git,tak się zdaje. Oczywiście kibicuję i miło że się nowi pojawiają i pokazują że się da @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 11 Września 2020 Zgłaszam obserwację i doradze ile wiem ?... U mnie jutro kosa a w niedzielę wyprawa po nowe pestki ?, no i cykl od nowa ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 12 Września 2020 Nasionka puściły kiełki, zasadziłem je w doniczkach i lekko podlałem odstaną kranówką (pH regulowane na ok. 6.2). Włączać już cały sprzęt czy dopiero jak roślinki wyjdą na powierzchnię? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 12 Września 2020 @mikosz jak wyjdą to włączaj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 14 Września 2020 (edytowane) Dziewczyny już powoli się pokazują, przyszedł też nowy nawilżacz - ustawiłem higrometr na stałe 80%. Czy mogę ustawić roślinkom noc w godzinach przykładowo 11-17 czy lepiej jeśli będą miały całkowicie ciemno w nocy? Wiadomo, że jakieś światło do boxa zawsze wpada chociażby przez otwory pasywne, chociaż z drugiej strony tak by było korzystniej pod kątem temperatury (jak robi się zimno były lekko dogrzewane, a gdy na dworze największe upały rośliny miałyby chwilę luzu). I jaka wysokość lamp na weg? Edytowane 14 Września 2020 przez mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Września 2020 6 godzin temu, mikosz napisał: I jaka wysokość lamp na weg? taka żeby się zbytnie nie wyciągały roślinki 6 godzin temu, mikosz napisał: Czy mogę ustawić roślinkom noc w godzinach przykładowo 11-17 możesz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 16 Września 2020 3 dzień wega Roślinki wyglądają jak na zdjęciu, nie wyciągają się troszkę? Wydaje mi się, że idą do światła a lampa jest ustawiona na max i wisi dosyć nisko. Jak dam niżej to już zwęża się oświetlane pole nawierzchni, zostawić czy opuszczać? W boxie w dzień utrzymuje się 27-28 stopni i ok 80% wilgotności, a w nocy 24-25 stopnie i ok 75%. Przyszedł mi taki zajebisty termometr z higrometrem z xiaomi (ten ze zdjęcia) który łączy się przez bluetooth z aplikacją w telefonie dzięki czemu można sprawdzić warunki bez otwierania namiotu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 16 Września 2020 4 minuty temu, mikosz napisał: Roślinki wyglądają jak na zdjęciu, nie wyciągają się troszkę? Wydaje mi się, że idą do światła a lampa jest ustawiona na max i wisi dosyć nisko. Jak dam niżej to już zwęża się oświetlane pole nawierzchni, zostawić czy opuszczać? trochę wyciągnęły się obserwuj czy się nie będą już wyciągać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 19 Września 2020 6 dzień wega @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 19 Września 2020 Jedna z roślinek charakterystycznie wyciągnęła się w bok i tak sobie krzywo rośnie. Nie wiem czy powinienem się martwić, rośliny mają nad sobą mocną lampę, światła im na pewno nie brakuje. Mogę to olać czy powinienem jakoś zareagować? Rośliny i tak jakoś za tydzień będą miały robione LST, więc wszystkie będą gięte. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 19 Września 2020 Wyciągnęła w bok?! Za mało światła to nie anomalia daj ja bliżej światła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 19 Września 2020 @WielebnyMerry Nie obniżę bardziej lampy bo oświetlane pole nie pokryje wszystkich roślin. Ale nie sądzę by chodziło jej o brak światła, bo odchyla się w inną stronę niż do światła. No i tylko jedna miałaby z tym problem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 19 Września 2020 @mikosz może łodyga nie utrzymała, niech rośnie chyba już nie wyciągają się @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 19 Września 2020 Sytuacja opanowana. Podparłem łodygę grudką ziemi tak żeby roślina stała pionowo. Zobaczymy czy to zda egzamin, narazie jest ok i wygląda jakby nigdy nic jej nie dolegało. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 19 Września 2020 @mikosz mogła leżeć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 20 Września 2020 (edytowane) @Szym No i miałeś rację, najwyraźniej sama wie jak będzie wygodniej bo znowu się położyła tylko tym razem na drugą stronę. Zostawić ją tak? Myślisz, że jeszcze się naprawi? Edytowane 20 Września 2020 przez mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach