Tester 1,408 Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Wentylacja jest bardzo ważnym elementem uprawy indoor, zadaj pytanie jeśli chcesz się o niej coś dowiedzieć Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Tester @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 29 Czerwca 2019 mam boksa robię aktualnie system wentylacji, jakie umiejscowić wentylatory wdmuchujący i wydmuchujący powietrze ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buk 8 Napisano 29 Czerwca 2019 na dół daj wlot świeżego powietrza a u góry daj wylot i będzie ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szybki 11 Napisano 29 Czerwca 2019 Możesz też dać do środka mieszający wiatrak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 30 Czerwca 2019 ja w pc boxie tak zrobiłem dałem komputerowe wiatraczki i wszystko działa jak należy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 18 Maja 2020 Jest szansa, ze kanał wentylacyjny z pcv będzie mniej hałasował? Do tego owiniecie jakimś materiałem akustycznym ? Te standardowe są bardzo głośne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 18 Maja 2020 @Konto.paczkomat Potrzebujesz cos takiego (wyciszony przewod wentylacyjny). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 18 Maja 2020 @Konto.paczkomat jeśli masz kanał metalowy itp to to możesz go od środka wyłożyć np wełna mineralną i to też powinno znacznie zmniejszyć hałas ? O albo najprościej zakupić już gotowy taki jak wyżej podał @CheMsKuN ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 25 Maja 2020 Mam dwa wentylatory komputerowe 12V, podłączyłam je do ładowarek od telefonu 5V, ale ich moc jest mała. Jak ją zwiększyć? Nie mam w domu wolnych zasilaczów 12V. Muszę jakiś kupić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Maja 2020 @Groovebusters tak zasilacz 12v to groszowe sprawy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 25 Maja 2020 I nieważne ile będzie miał amperów? Wiatraczki mam 0.1A @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Maja 2020 @Groovebusters taki powinien być ok https://allegro.pl/oferta/zasilacz-led-wtyczkowy-1a-12w-12v-2-1mm-7606507249?snapshot=MjAyMC0wNS0xNFQxMjo0NzozMC44OTJaO2J1eWVyOzAwMWQ0ZDk3YjMwYzI1NmQ5NmY0Nzc0MmNkYmE5MjdlNDIwYjVjODM5NzkwYzMyODRiNWFlZGViNGZjY2ZjOWE%3D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Z racji tego, ze wentylator kanałowy był zbyt głośny, musiałem ogarnąć coś cichego i padło na wentylator komputerowy be quiet pure wings 2. Rozwiązałem to tak jak jest to widoczne na zdjeciu( wentylator połączyłem trytytkami do kolanka pcv, kolanko z rura pcv i na końcu filtr węglowy - niestety na zewnątrz. W środku by się nie zmieściła taka konstrukcja. Jedyny plus, ze jest więcej miejsca w namiocie i mogę światło dać wyżej. Zastanawiam się tylko czy taki wiatrak da radę solo z wilgotnością. Na załączniku widać wartość cfm 51.4 w przeliczeniu na m3 wyglada to tak 1.69x51.4=86.86m3/h. Czy taki przepływ powietrza będzie wystarczający na namiot 35x35x90 ? Powie ktoś czy zostaje mi obserwacja ? pytanie odnosi się raczej do etapu kwitnienia roślin. Btw jeśli chodzi o głośność pracy to wentylator jest rewelacyjny - praktycznie nie słychać jego pracy. W razie w na suficie jest jeszcze jeden rękaw i teoretycznie mógłbym w podobnym stylu zainstalować tam drugi taki lub inny wiatrak komputerowy. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Konto.paczkomat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 4 Czerwca 2020 @Konto.paczkomat w teorii przez filtr powietrze powinno być zasysane czyli przed wentylatorem ale jak Ci się sprawdzi to git. Kombinuj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 5 Czerwca 2020 Może działać a może nie, zależy od wiatraka. Ja próbowałem coś podobnego z moim ale nie dawał rady. U Ciebie dodatkowo ma Jeszcze długą rurę do filtra. Obserwuj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 7 Czerwca 2020 @Konto.paczkomat W moim starym grow takie cos dzialalo, ale ja mialem wentylator podlaczony bezposrednio do filtra. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 7 Czerwca 2020 @CheMsKuN Działa. Muszę myslec powoli nad dodaniem jeszcze jednego podobnego wentylatora. Wilgotność mam 60%+ Jak flo się rozkręci to pewnie jeszcze podskoczy a wtedy trzeba będzie jakoś to obniżyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
devil88 0 Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Cześć, Mam filtr węglowy https://grenfox.com/magnum-100.html Wentylator wyciągający TD 100/160 Silent S&P Wszystko jest ok ale jak box się nagrzeje i wilgotność wynosi 80% to wentylator praktycznie nie wyciąga powietrza przez filtr. Tak jakby filtr się zapychał/zaklejał. Miał ktoś podobny problem? Edytowane 16 Stycznia 2021 przez devil88 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 16 Stycznia 2021 @devil88 jaką wydajność ma filtr ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 16 Stycznia 2021 @Tester @devil88 filtr do 240m, a ten wentylator jak dobrze sprawdziłem 560m, więc za mocny wyciąg w porównaniu do filtra. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach