Tester 1,408 Napisano 4 Marca 2019 Co to jest LST? LST (Low Stress Training) jest treningiem nisko stresującym który polega na podwiązaniu głównego szczytu rośliny w dół oraz rozgałęzień. Dzięki treningowi LST możesz zapewnić intensywny wzrost dolnym rozgałęzieniom i może urosnąć kilka szczytów zamiast jednego głównego, powoduje to, że masz niższą roślinę bardziej rozgałęzioną, a co najważniejsze z większym plonem. Jak zrobić LST ? Trening LST robi się przywiązując główny szczyt blisko ziemi. Roślinka dostanie sygnał, że szczyt główny jest daleko od źródła światła i zostaną odsłonięte dolne rozgałęzienia rośliny na działanie światła które będą rosły jako główne szczyty. Jeśli masz duże rozgałęzienia to je też należy odpowiednio podwiązać. Najlepiej roślinę posadzić blisko krawędzi doniczki aby można było ją potem wygiąć swobodnie. Naturalnie po treningu LST roślina będzie bardziej szersza i niższa co jest pożądane przez wielu growerów którzy oczekują niskiego wzrostu np. z powodu niskiego boxa lub na outdoorze gdzie rolnikowi zależy aby jego roślinka nie była zbyt wysoka. Oczywiście trening LST powoduje dużo większe plony, pomimo tego że będzie niższa. LST wykonuj używając sznurka, drutu (najlepiej w oplocie) lub coś w tym stylu, jednak nie używaj żyłki, nitki i tego typu cienkich materiałów gdyż mogą uszkodzić roślinę. LST należy robić z wyczuciem uważając aby nie uszkodzić rośliny. W którym momencie rozpocząć LST ? Zalecane jest robienie LST gdy osiągniemy 4-5 pięter liści. Trening LST na automatach Trening LST jak najbardziej można wykonywać na automatach. Rolnicy osiągają wspaniałe rezultaty stosując tego typu metodę na automatycznych odmianach. Poniżej kilka zdjęć aby przybliżyć wam lepiej metode LST Automaty również nadają się do treningu LST, poniżej zdjęcia automatów po LST Trening LST jest łatwy do wykonania, każdy grower powinien go znać, daje świetne rezultaty w postaci zwiększonych plonów. 3 5 5 1 5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 31 Sierpnia 2019 Dziękuję za świetny i szczegółowo opisany artykuł. Tego właśnie szukałam 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szafonix 18 Napisano 8 Października 2019 Przydatne do PCbox'a ? po lst mi wyszło 7 nowych łodyżek 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 8 Października 2019 @szafonix w PCboxie to obowiązkowo LST 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Kwietnia 2020 Lst lepiej robić na świeżo podlanych krzaczkach? Tak na logikę będą wtedy bardziej plastyczne? Czy to bez różnicy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 24 Kwietnia 2020 Mówią że lepiej na suchych krzakach 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 24 Kwietnia 2020 @Seba691 Lekko przesusz ziemie i dopiero dzialaj. Im mniej wody w lodygach tym latwiej wyginasz odrosty. 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Kwietnia 2020 O proszę więc dobrze ze zapytałem bo myślałem odwrotnie dzięki wam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 3 Czerwca 2020 Taki trening trzyma się do samego końca czy w jakimś momencie się ‚puszcza’ roślinę ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 3 Czerwca 2020 @Konto.paczkomat wiążesz i zostawiasz. Po pewnym czasie łodyga będzie już twarda i postanie tak, jak ją związałeś, ale ja nigdy nie ruszam tego, co związałem, aż do ścinki. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 3 Czerwca 2020 Ja musiałem puścić główny bo odrosty go przerosły i zasłoniły. Może się wyrówna @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 3 Czerwca 2020 Zerknijcie proszę @Bimbrownik @doominik tak to wyglada. Błąd, ze jest po środku donicy i to ogranicza manewry. Strasznie moim zdaniem się rozkrzacza ale to chyba dobrze. Chodzi o to, ze liście przysłaniają trochę resztę a nie chce tego ruszać bo ostatnie wyginanie skończyli się tym, ze uszkodziłem 3 liście. Wiec pytanie czy wyjąc te kołki które trzymają Ją w tej pozycji czy trzymać do końca tak. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 3 Czerwca 2020 Nic nie wyciągaj, lepiej dołóż kilka i poodginaj szczyty na boki żeby miejsce miały. Jak przy okazji usuniesz parę liści ze środka to się nic nie stanie a będzie wiecej swiatla dochodziło. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 3 Czerwca 2020 @Konto.paczkomat stare zostaw jak są, a tylko układaj szczyty tak, żeby wszystkie miały dobre światło. Liśćmi się nie przejmuj. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 3 Czerwca 2020 @doominik @Wentyl poprawiłem i jest teraz elegancko bez żadnych strat. Wszystkie maja już dostęp do światła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pellas 1 Napisano 5 Czerwca 2020 czy jak w 3 tygodniu flo zrobiłem LST na af to nie bedzie źle ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Czerwca 2020 @Pellas LST robi się jak krzak jest w fazie weg @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pellas 1 Napisano 5 Czerwca 2020 Wiem ale miałem już krzaki gdy zaczynały flo i pytanie czy wpłynie to negatywnie na nie a jak tak to jakie konsekwencje?? I czy naginać dalej czy odpuścić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Czerwca 2020 @Pellas nic to może nie dać po prostu, odpuścił bym już @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konto.paczkomat 43 Napisano 15 Czerwca 2020 Wrzucam fotę rośliny(automat) po lst. Pytanie czy na automacie mogę przycinac dolne cienkie łodygi, które Wydaje mi się, ze nie rozwiną się do końca? W sumie to samo pytanie odnośnie dolnych liści, do których nie Dochodzi światło. Miało by to na celu skupienie się rośliny na grubszych i lepiej rozwiniętych łodygach i lepsze ich doswietlenie. Pytam ponieważ skończyło mi się miejsce do manewrowania na boki i zostawiam już roślinę żeby rosła jak rośnie i przychodzi mi tylko do głowy przycięcie właśnie takich liści i łodyg. Jeśli chodzi o wiek planta to wykielkowala jakoś 10 maja. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach