mirecki 755 Napisano 6 Grudnia 2022 @grolsch3 kurcze też miałem w planach robić masło ale już worki kupiłem i będzie czekolada robiona ;D ale miło wspominam masełko, bardzo dobra robota i wysokich lotów 💪 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenParadise 6 Napisano 23 Marca 2023 Siemanko, czy mogę wygotować topy w wodzie razem z łodygami i liśćmi żeby miało to ręce i nogi czy muszę wcześniej w piekarniku przypiec? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 23 Marca 2023 @GreenParadise gotując topy zapachem zalecisz pół miejscowości której mieszkasz. Zrób normalnie decarbo. Na yt jest masa poradników będziesz miał wszystko jak trzeba. A ciastka/maslo jest z rozwagą bo zmiata z planszy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glowacky 4 Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Panowie. Będę miał liście cukrowe i wiatrakowe i łodygi po 2 automatach. 1.Czy wysuszyć najpierw liście przed zrobieniem masła? ( wolałbym tak bo nie będę miał czasu po ścince) 2. Czy jeżeli będę miał sporo cukrowych to podczas płukania/wygotowywania nie pozbędę się zwicy z tichomow? 😄 3. Czy wystarczy wrzucić luźno do pudełka liście z lodygami i wyschna czy jest inny sposób? 4. Robić dekarboksylacje w piekarniku czy bez sensu skoro będzie się ponad godzinę gotować? 5. Czy ciastka, które zrobię z masła można zamrażać? Edytowane 24 Lipca 2023 przez glowacky @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 24 Lipca 2023 2 godziny temu, glowacky napisał: 3. Czy wystarczy wrzucić luźno do pudełka liście z lodygami i wyschna czy jest inny sposób? może plecha się pojawić 2 godziny temu, glowacky napisał: 1.Czy wysuszyć najpierw liście przed zrobieniem masła? ( wolałbym tak bo nie będę miał czasu po ścince) możesz 2 godziny temu, glowacky napisał: 5. Czy ciastka, które zrobię z masła można zamrażać? możesz 2 godziny temu, glowacky napisał: 2. Czy jeżeli będę miał sporo cukrowych to podczas płukania/wygotowywania nie pozbędę się zwicy z tichomow? 😄 jak nie popsujesz nic to nie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glowacky 4 Napisano 31 Lipca 2023 Siemanko. Zrobiłem maslo konopne. Liście i łodygi z 2 automatów. Dałem 300g masła - nie wiem jeszcze ile wyszło docelowo. Teraz chciałem zrobić ciastka... Jeżeli w przepisie jest np 100g masła to mam zastąpić całość konopnym? Czy 50/50 np? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 31 Lipca 2023 @glowacky dawaj 100 z tego co zrobiłeś. Pytanie jaka moc wyszła z liści i łodyg... Pamiętaj że ciastka długo wchodzą 😉a jak przesadzisz to ci Esa wyjebie 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smakosz54 0 Napisano 31 Lipca 2023 zalezy. na blogu tej kobity od konopii kuchennej masz kalkulator. mozesz dac 250/10g ziola ale osobiscie polecam 1:1 zrobic @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glowacky 4 Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) To dam całość konopnego 😉 nie wiadomo właśnie jaka moc będzie. Zjem na początek pół ciastka małego;) @vego1989 esa? 😄 i jeszcze jedno pytanie. Mam od wczoraj w lodówce te odpadki po przeciśnięciu przez sito i to chciałem zalać w garnku szklanka mleka i zagotować z 5 min, żeby odzyskać jeszcze te maslo pozostałe. Czy taka makumba z tego walić od razu szklane co mi wyjdzie z tego czy może z ostrożna tak samo?( liście dość tłuste, woec coś tam tego się tam ostało) 😄 Edytowane 31 Lipca 2023 przez glowacky @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 31 Lipca 2023 9 minut temu, glowacky napisał: esa? 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 31 Lipca 2023 Godzinę temu, WBB napisał: Hahaha dokładnie xd² @glowacky no że Cie może odciąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian Wiadro 2 Napisano 2 Października 2023 Czy mozna zrobic maslo ze swiezej rosliny (topy lodygi i liscie) czy koniecznie musze zrobic susz pierw? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Października 2023 @Marian Wiadro możesz, ale piekarnika nie ominiesz... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 2 Października 2023 @vego1989 a po co piekarnik? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 642 Napisano 2 Października 2023 Pewnie koledze o dekarboksycośtam chodzi...@Andi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Października 2023 @Lasir o to to to 😃 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 642 Napisano 2 Października 2023 @vego1989 bo można w wodzie, mleku... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian Wiadro 2 Napisano 3 Października 2023 Chodzi mi bardziej jak wyliczyc proporcje. Mianowicie ile gram swiezej rosliny na kostke masla dac i potem ile masla na ciastko dac? ;d @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,323 Napisano 3 Października 2023 @Marian Wiadro im więcej tym lepiej 😉. Ja na kostkę masła dałem około 50 gram świeżych liści, łodyg i małych topków. Co do ciastek to tyle masła ile w przepisie żeby je ukręcić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 13 Listopada 2023 Czeka na testy ;D 4 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach