Tester 1,387 Posted March 2, 2019 Masło konopne Masło konopne jest podstawą wielu wypieków, można łatwo i szybko je zrobić, poniżej krótka instrukcja jak krok po kroku przygotować masło z liści i łodyg. Dzięki temu będziesz mógł przygotować różnego rodzaju wypieki takie jak budyń, czekolada, sosy, różne ciasta czy ciasteczka i wiele innych wyrobów. Masło konopne może zrobić każdy, nie trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych rzeczy no i oczywiście nasze konopie. Można wykorzystać łodygi z liśćmi czy same kwiatostany. To jak mocne będzie masło zależy od ilości liści i łodyg których użyjesz do ilości masła. Również wpływ na odczucia mocy mogą mieć indywidualne predyspozycje, masa ciała czy też wyrobiona tolerancja na THC. Masło konopne z liści i łodyg - potrzebujesz : - liście i łodygi im więcej tym lepiej - kostka masła 82% tłuszczu - 4 szklanki wody Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie. Masło konopne z liści i łodyg - wykonanie: - do garnka wlej 4 szklanki wody - zagotuj wodę znajdującą się w garnku - kiedy woda się zagotuje dodaj masło - kiedy masło się rozpuści to możesz dodać liście i łodygi konopi - wymieszaj wszystko łyżką drewnianą - ustaw płomień na minimalny - gotuj wszystko przez 60 minut pilnując aby nie doszło do zbrązowienia - kiedy proces dojdzie do końca odcedź całość przez gazę - całość niech ostygnie w temperaturze pokojowej - odsącz resztki wody - kiedy masło konopne ostygnie wstaw je do lodówki Masło przechowuj w lodówce do 7 dni a w zamrażarce do 6 miesięcy. Kiedy masło konopne rozmrozisz to nie możesz drugi raz go zamrozić. Masło konopne rozmrażaj w lodówce do 8 godzin. Kiedy rozmrozisz masło to musisz je wykorzystać. 5 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pudzian 4 Posted June 15, 2019 przepis dobry , wykonałem swoje masło, bardzo dobre wyszło Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kielnia 13 Posted June 15, 2019 też je robiłem kozak masło Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Golota 8 Posted July 19, 2019 ja swoje masło też zrobiłem wyszło tego dużo Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Filozof 38 Posted July 19, 2019 dobrze że jest tu opisane jak zrobić bo szukałem przepisu na masło Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Podróżnik 15 Posted July 19, 2019 ja też chce zrobić masło, dopiero się będę przymierzał Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kielnia 13 Posted July 19, 2019 masło warto robić do różnych wypieków Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gumiś 15 Posted July 19, 2019 ile czasu gotowaliście to masło? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patrick 22 Posted July 19, 2019 ja gotowałem jakieś 2 h i wyszło dobre Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gumiś 15 Posted July 19, 2019 czyli można krócej gotować Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hurban 0 Posted August 14, 2019 Zwykłe konopie czy po dekarboksylacji? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiesiu 80 Posted August 14, 2019 @Hurban źle coś zrozumiałeś oni robili masło konopne przeważnie z liści Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
SicWolf 28 Posted July 23, 2020 W dniu 02/03/2019 o 16:24, Tester napisał: Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie. Jak długo trzeba gotować by pozbyć się tego chlorofilu? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szym 863 Posted July 23, 2020 @SicWolf ponoć z 30 min Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Achimski 0 Posted August 18, 2020 Siema. Poda ktoś proporcję (ile gramów/kg tego krzaka na kostkę masła 200g), żeby uzyskać przyzwoity efekt? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbrownik 701 Posted August 18, 2020 @Achimski tak na wagę ciężko powiedzieć. Ja miałem tak ok jednorazą reklamówkę liści i 2 kostki masła. Na koniec wyszło 160g masła zabójcy 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted August 18, 2020 Czyli najpierw wygotowuje liście i łodygi jakieś pół h tak? W jakiej temperaturze? Po wygotowaniu tego co nie dobre mogę od razu brać się za przepis tak? Dobrze wszystko zrozumiałem? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbrownik 701 Posted August 18, 2020 @Seba691 a w jakiej temperaturze się gotuje? ? Ja to zrobiłem tak. Garnek z wodą, do niego garnek z wodą i liśćmi. W dużym garnku lekko wrzało, a w mniejszym ok 90° było. Liście tak ok 30-45min w tej wodzie po czym dodałem masło i ok 2h jeszcze wszystko siedziało, czasem zamieszałem. Później na sito z gazą, porządnie wycisnąłem, popatrzyłem się i do szklanych misek do ostygnięcia. Ta woda z gotowania jest tak wstrętna, że jak nigdy prawie sie porzygałem, nie pij jej ? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Farmerka 231 Posted August 18, 2020 @Bimbrownik nie zmieniałeś wody jak wygotowales w niej zioło? @Seba691 nie musisz gotowac 30min, możesz też ze 3 razy zagotowac je po prostu. Później maslo i pół litra wody i ziolo razem w garnku, gotujesz 2-3h i co jakiś czas dodajesz troche wody bo paruje. Są różne sposoby, ten co @Bimbrownik podaje tez jest spoko? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted August 18, 2020 Dzięki wam. Teraz już będę wiedział jak będę robił Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites