Jump to content
Tester

Masło konopne

Recommended Posts

Masło konopne

maslo-konopne-z-lodyg.jpg

Masło konopne jest podstawą wielu wypieków, można łatwo i szybko je zrobić, poniżej krótka instrukcja jak krok po kroku przygotować masło z liści i łodyg. Dzięki temu będziesz mógł przygotować różnego rodzaju wypieki takie jak budyń, czekolada, sosy, różne ciasta czy ciasteczka i wiele innych wyrobów.

masło-konopne.jpg

                                                                                              

Masło konopne może zrobić każdy, nie trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych rzeczy no i oczywiście nasze konopie. Można wykorzystać łodygi  z liśćmi czy same kwiatostany.

To jak mocne będzie masło zależy od ilości liści i łodyg których użyjesz do ilości masła. Również wpływ na odczucia mocy mogą mieć indywidualne predyspozycje, masa ciała czy też wyrobiona tolerancja na THC.

masło-konopne.jpg

Masło konopne z liści i łodyg - potrzebujesz :

- liście i łodygi im więcej tym lepiej 

- kostka masła 82% tłuszczu

- 4 szklanki wody

Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie.

masło-konopne.jpg

Masło konopne z liści i łodyg - wykonanie:

- do garnka wlej 4 szklanki wody 

- zagotuj wodę znajdującą się w garnku

- kiedy woda się zagotuje dodaj masło

- kiedy masło się rozpuści to możesz dodać liście i łodygi konopi

- wymieszaj wszystko łyżką drewnianą 

- ustaw płomień na minimalny 

- gotuj wszystko przez 60 minut pilnując aby nie doszło do zbrązowienia 

- kiedy proces dojdzie do końca odcedź całość przez gazę

- całość niech ostygnie w temperaturze pokojowej

- odsącz resztki wody

- kiedy masło konopne ostygnie wstaw je do lodówki 

masło-konopne.jpg

masło-konopne.jpg

Masło przechowuj w lodówce do 7 dni a w zamrażarce do 6 miesięcy. Kiedy masło konopne rozmrozisz to nie możesz drugi raz go zamrozić. Masło konopne rozmrażaj w lodówce do 8 godzin. Kiedy rozmrozisz masło to musisz je wykorzystać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 02/03/2019 o 16:24, Tester napisał:

Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie.

Jak długo trzeba gotować by pozbyć się tego chlorofilu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Czyli najpierw wygotowuje liście i łodygi jakieś pół h tak? W jakiej temperaturze? Po wygotowaniu tego co nie dobre mogę od razu brać się za przepis tak? Dobrze wszystko zrozumiałem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Seba691 a w jakiej temperaturze się gotuje? ?

Ja to zrobiłem tak. Garnek z wodą, do niego garnek z wodą i liśćmi. W dużym garnku lekko wrzało, a w mniejszym ok 90° było. Liście tak ok 30-45min w tej wodzie po czym dodałem masło i ok 2h jeszcze wszystko siedziało, czasem zamieszałem. Później na sito z gazą, porządnie wycisnąłem, popatrzyłem się i do szklanych misek do ostygnięcia.

Ta woda z gotowania jest tak wstrętna, że jak nigdy prawie sie porzygałem, nie pij jej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bimbrownik nie zmieniałeś wody jak wygotowales w niej zioło?

@Seba691  nie musisz gotowac 30min, możesz też ze 3 razy zagotowac je po prostu. Później maslo i pół litra wody i ziolo razem w garnku, gotujesz 2-3h i co jakiś czas dodajesz troche wody bo paruje. Są różne sposoby, ten co @Bimbrownik podaje tez jest spoko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...