Jump to content
Tester

Masło konopne

Recommended Posts

Masło konopne

maslo-konopne-z-lodyg.jpg

Masło konopne jest podstawą wielu wypieków, można łatwo i szybko je zrobić, poniżej krótka instrukcja jak krok po kroku przygotować masło z liści i łodyg. Dzięki temu będziesz mógł przygotować różnego rodzaju wypieki takie jak budyń, czekolada, sosy, różne ciasta czy ciasteczka i wiele innych wyrobów.

masło-konopne.jpg

Masło konopne może zrobić każdy, nie trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych rzeczy no i oczywiście nasze konopie. Można wykorzystać łodygi  z liśćmi czy same kwiatostany.

To jak mocne będzie masło zależy od ilości liści i łodyg których użyjesz do ilości masła. Również wpływ na odczucia mocy mogą mieć indywidualne predyspozycje, masa ciała czy też wyrobiona tolerancja na THC.

masło-konopne.jpg

Masło konopne z liści i łodyg - potrzebujesz :

- liście i łodygi im więcej tym lepiej 

- kostka masła 82% tłuszczu

- 4 szklanki wody

Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie.

masło-konopne.jpg

Masło konopne z liści i łodyg - wykonanie:

- do garnka wlej 4 szklanki wody 

- zagotuj wodę znajdującą się w garnku

- kiedy woda się zagotuje dodaj masło

- kiedy masło się rozpuści to możesz dodać liście i łodygi konopi

- wymieszaj wszystko łyżką drewnianą 

- ustaw płomień na minimalny 

- gotuj wszystko przez 60 minut pilnując aby nie doszło do zbrązowienia 

- kiedy proces dojdzie do końca odcedź całość przez gazę

- całość niech ostygnie w temperaturze pokojowej

- odsącz resztki wody

- kiedy masło konopne ostygnie wstaw je do lodówki 

masło-konopne.jpg

masło-konopne.jpg

Masło przechowuj w lodówce do 7 dni a w zamrażarce do 6 miesięcy. Kiedy masło konopne rozmrozisz to nie możesz drugi raz go zamrozić. Masło konopne rozmrażaj w lodówce do 8 godzin. Kiedy rozmrozisz masło to musisz je wykorzystać. 

W dniu 02/03/2019 o 16:24, Tester napisał:

Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie.

Jak długo trzeba gotować by pozbyć się tego chlorofilu?

Guest

Czyli najpierw wygotowuje liście i łodygi jakieś pół h tak? W jakiej temperaturze? Po wygotowaniu tego co nie dobre mogę od razu brać się za przepis tak? Dobrze wszystko zrozumiałem? 

@Seba691 a w jakiej temperaturze się gotuje? ?

Ja to zrobiłem tak. Garnek z wodą, do niego garnek z wodą i liśćmi. W dużym garnku lekko wrzało, a w mniejszym ok 90° było. Liście tak ok 30-45min w tej wodzie po czym dodałem masło i ok 2h jeszcze wszystko siedziało, czasem zamieszałem. Później na sito z gazą, porządnie wycisnąłem, popatrzyłem się i do szklanych misek do ostygnięcia.

Ta woda z gotowania jest tak wstrętna, że jak nigdy prawie sie porzygałem, nie pij jej ?

@Bimbrownik nie zmieniałeś wody jak wygotowales w niej zioło?

@Seba691  nie musisz gotowac 30min, możesz też ze 3 razy zagotowac je po prostu. Później maslo i pół litra wody i ziolo razem w garnku, gotujesz 2-3h i co jakiś czas dodajesz troche wody bo paruje. Są różne sposoby, ten co @Bimbrownik podaje tez jest spoko?