Aron 125 Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Czołem ? Dziś rano zostałem pozytywnie zaskoczony - obie wyszły i to na parę cm. I idą na równi. Jutro rano włączę im oświetlenie na 18/6. Chyba, że nie szkodzi jak będzie im mniej świecone o te parę h? U karła zaczyna się pokazywać drugi rząd liści. Czy to nie jakaś anomalia? Teraz fakty: 1. Szafka: 175, 45x45cm, 2. ziemia: Bio Bizz light mix, 3. nawóz jaki będzie podawany: biohumus uniwerslny od Agrecol, potem Planton K na flo, 4. donice: 2x Hercules mega roots 12l, 5. CFL 125W 6900LM Dual + dwie poświęcone brytfanki, 6. 2x Led Luminova 2750lm /3000K (piszą, że odpowiednik 170W), 7. 3x koc ratunkowy, 8. Wentylacja: -3x wentylator: 82mm, 90mm, 120mm, -mieszający: wiatrak biurowy CSL, 9. żyłka wędkarska do regulacji oświetlenia + rozpruta kable od starej ładowarki jako asekuracja, 10. mata węglowa + opakowanie po kreatynie jako tuba (wlot/ wylot), 11. stacja pogodowa GreenBlue GB144, 12. w planach jakiś nawilżacz powietrza. Bo przy włączonym oświetleniu na maksa + wentylacja wilgoć spada do 29% ? Low ryder ma jakiś dziwny odcień. I co to są za plamy? Roślina niczym nie nawożona. Podlewana kieliszkiem. Pozdro, Wołam @Groovebusters Dzień 1. Edytowane 24 Maja 2020 przez Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 24 Maja 2020 @Aron powinna się zazielenić albo przesuszyłeś, ja bym szklanke wlał wody 32 minuty temu, Aron napisał: Chyba, że nie szkodzi jak będzie im mniej świecone o te parę h? U karła zaczyna się pokazywać drugi rząd liści. Czy to nie jakaś anomalia? jaki drugi rząd liści, świeć 18/6 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 24 Maja 2020 Czemu ona taka żółta ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 24 Maja 2020 5 minut temu, fxxx1337 napisał: Czemu ona taka żółta ? Kolega wyżej napisał, że powinna się zazielenić. Przesuszenie z powodu lampy nie wchodzi w grę bo im jeszcze nie świeciłem. Być może chodzi o wilgoć w glebie, więc podlałem. Uruchomić lampy na te 10h? @Andi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 24 Maja 2020 Na wilgotnosc doraźnie pomoże psikanie ścianek boxa + powstawianie tam sloiczkow z wodą z reczniczkami papierowymi zamoczonymi w niej (cos na zasadzie koktajlu Mołotowa ;)) często domaczac i może jakaś szmata namoczona. U mnie pomogło ? no i jak masz takiego wysokiego boxa to może póki nie ma potrzeby zeby był taki wysoki zrób "podwieszany sufit"? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Maja 2020 Hej! Cieszę się, że wyszły z ziemi. Nie mam pojęcia czemu nie są zielone. Zdjąłeś klosz z żarówek Led? Ja właśnie to zrobiłam i od razu dało mi po oczach. Kierunkowy strumień fotonów jest ważny, klosz rozprasza za mocno światło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 24 Maja 2020 @Paczka12 Dzięki za radę. Dam jakąś szmatę do środka. Z sufitem to już po ptokach, wszystko zamontowane i przykryte tekturą. @Groovebusters Próbowałem zdejmować czapy, ale są tak twarde że zlamałem nóż tapicerski xD Brzeszczota nie mam. Nawet nóż wojskowy nie chciał wejść. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Maja 2020 Ja wypaliłam najpierw dziurę zapalniczką ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 24 Maja 2020 skoro wyszła z ziemi to naświetlaj bo się będzie wyciągać 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 24 Maja 2020 Czy wiatraki mają chodzić przez 24h? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 24 Maja 2020 @Aron możesz wyłączać na fazę ciemni 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 24 Maja 2020 Niestety wilgotność 35% Spryskane, ręczniki włożone. Co mogę jeszcze zrobić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 24 Maja 2020 @Aron niewiele. Bez nawilżacza wszyscy męczymy się z niską wilgotnością. Możesz ewentualnie wyłączyć wyciąg i zostawić tylko wiatrak mieszający, pomaga. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 24 Maja 2020 U mnie wilgotność się podniosła jak założyłem maty węglowe. Równocześnie zatkałem wentylację w pomieszczeniu, w którym stoi box (WC wg projektu czyli małe pomieszczenie). Wilgotność wtedy bardzo ładnie wzrosła. Uszczelnij boxa, zamontuj maty i psikaj duzo i często. Jak podrosną to same zadbają o wilgotność :) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Jak wylacze wentylacje to mam problem z temp bo dochodzi do 40C xD Wiec bedzie tryb mieszany. Edit. Wentylator buczy. Wiecie jak wyciszyć? Mieszkam na parterze w bloku z wielkiej płyty. Jest jakieś ryzyko? Edytowane 24 Maja 2020 przez Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 24 Maja 2020 @Aron chyba go nie słychać aż tak bardzo aby ktoś usłyszał.... ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 24 Maja 2020 Zresztą@Aron nikt Cię nie zabroni wentylować powietrza w mieszkaniu. Możesz mieć sto urządzeń z wiatrakiem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 25 Maja 2020 @Aron Blok blokiem ale żeby sąsiad słyszał to byś musiał turbinę od myśliwca założyć 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 25 Maja 2020 (edytowane) 12 godzin temu, Tester napisał: @Aron chyba go nie słychać aż tak bardzo aby ktoś usłyszał.... ? Nie, nawet nie słychać. Przy zamkniętych drzwiach nic. A odległość do drugiego pokoju mam niewielką. Ok, leci dzień 2. Teraz weszły w fajną ciemną zieleń. 1 to Royal Dwarf, 2 to widać. Oba auto. Edytowane 25 Maja 2020 przez Aron 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 25 Maja 2020 No to idą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach