Tester 1,407 Napisano 24 Lutego 2019 Water curing - WC Metoda ta ma za zadanie poprawić głównie smak i moc naszego zioła, pozwala na dawanie nawozów do samego końca kwitnienia gdyż woda wyciągnie wszystko, zostawiając tylko te związki które tak kochamy w naszym suszu. Water Curing marihuany ma za zadanie wyciągnąć głównie chlorofil uwięziony w naszych topach, oraz inne związki pochodzące z nawozów, które niekorzystnie wpływają na smak naszego zioła. Topy po water curingu tracą na wadze, ale nie jest to jakaś duża strata. Growerzy którzy uprawiają konopie na większą skale, nie stosują water curingu ze względu, że przy dużych ilościach spadek masy może być już bardziej widoczny, drugim powodem jest nakład czasu i pracy poświęcony tej metodzie. Jeśli kupiłeś podejrzane topy od dilera, i nie wiesz co może na nich być, to możesz zastosować water curing. Jak wiemy THC jest nierozpuszczalne w wodzie, więc nic się nie stanie jeśli kwiatostany będą pływać w wodzie. Dodatkowo kwiaty w słoikach są zabezpieczone przed powietrzem. Podczas procesu water curing, nie jest wydzielany żaden zapach. Water curing jest świetną metodą na pozbycie się różnego rodzaju chemikaliów po nawozach, np. stymulator ripen który daje bardzo dobre efekty, ma jednak dużą wadę, palacze narzekali na smak topów po ripenie, dlatego w tym przypadku water curing przychodzi z pomocą i można dawać nawozy do samego końca. Jakie będą kwiaty po water curingu ? Kwiatostany po poprawnie wykonanym procesie curingu powinny mieć dużo lepszy smak oraz moc. To są właśnie dwie główne zalety tego procesu, lepszy smak i większa moc. Jak zostało też wcześniej wspomniane, kwiaty mogą lekko stracić na wadzę, ale nie będzie to jakiś duży wynik, chyba że uprawiamy kilogramy zioła, ale w takim przypadku nikt się raczej nie bawi w water curing. Relacje z palenia takich topów są różne, jednak większość palaczy zgadza się z tym, że smak jest bardziej czysty, delikatniejszy i gładszy oraz to, że ziółko lepiej "kopie". Growerzy którzy posiadali odmiany w smaku bardziej haszyszowo-sosnowym, chwalili water curring właśnie za czysty i mocny smak. Natomiast osoby posiadające odmianki o owocowym smaku i aromacie mieli mieszane odczucia, niektórzy pisali, że smak był zbyt delikatny i zostało usuniętych dużo nut owocowo-cytrusowych. Zapach kwiatów zostaje osłabiony, co dla wielu osób akurat jest pozytywnym efektem, również niektórzy pisali, że sam dym był mniej intensywny. Kwiatostany poddane temu procesowi zazwyczaj są bardziej ciemne. - Obrane topy wkładamy do jakiegoś pojemnika, słoika, (najlepiej jeśli są świeże) i zalewamy wodą, tak aby całe kwiaty pływały w wodzie, należy je czymś przetrzymać aby były całe zanurzone. - Topy ze słoikami chowamy w ciemne miejsce, w temperaturze pokojowej. - Wodę zmieniamy codziennie przez 7 dni, ważne jest aby cały proces trwał te 7 dni - Może zacząć śmierdzieć podczas water curingu, co jest normalnym zjawiskiem, - Po tygodniu wyjmujemy kwiaty i suszymy dokładnie, uważając aby nie złapały pleśni, oczywiście w ciemni i dobrze wentylowanym boksie, pomieszczeniu. - Kiedy topy będą już suche można zapakować je do słoika i palić. Warto spróbować zastosować water curring, jeśli smak twojej odmiany Ci nie pasuje. 3 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 28 Sierpnia 2019 wiele razy miałem ziółko które słabo mi pasowało w smaku więc trzeba będzie wypróbować tej metody 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 28 Sierpnia 2019 dobra metoda dla kogoś kto leje dużo nawozów 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 7 Września 2019 Na pewno z czasem będę musiała wypróbować tej metody ? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 29 Lutego 2020 jakies wymagania co do wody? Czy nada sie zwykla butelkowa lub odstana kranowa? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 29 Lutego 2020 1 hour ago, ChinQuan said: jakies wymagania co do wody? Czy nada sie zwykla butelkowa lub odstana kranowa? niby najlepsza jest miękka woda, ale spokojnie możesz to ogarnąć na zwykłej kranówie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 5 Kwietnia 2020 Temperatura wody ma tu jakieś znaczenie? Mówię o pierwszym razie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Kwietnia 2020 @mirecki Żeby nie była za zimna, ani za ciepła. 18'C w górę, ale nie cieplejsza niż ziemia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 5 Kwietnia 2020 @doominik o ile dobrze rozumiem to najlepsza będzie taka która odstoi w temperaturze pokojowej jakiś czas 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) @mirecki Tak, czyli te około 20'C Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 19 Kwietnia 2020 Po takim curringu topy najlepiej byłoby suszyć w boxie czy mogę je np dać od razu do torby papierowej i na słońce z nią @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 19 Kwietnia 2020 @mirecki no możesz tylko to jest gorsza wersja suszenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 19 Kwietnia 2020 @Andi więc jak było by najlepiej ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 19 Kwietnia 2020 @mirecki rozwieszenie topów w jakimś pomieszczeniu i suszenie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 27 Kwietnia 2020 Ekipa jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj jeszcze podlałem wodą a w sobotę (lub niedzielę to się jeszcze okaże) planuje ściankę. Mam je jeszcze podlać (planowo w czwartek) czy od dzisiaj już nie podlewać a do soboty już by krzaczek zaczął się samowolnie suszyć. Bo się nad tym zastanawiałem czy dać do słoika lekko podsuszone topy czy świeżo po ścince @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 27 Kwietnia 2020 @mirecki i tak je dasz do słoika z wodą więc tu nie ma różnicy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 12 Sierpnia 2020 Powiedzcie mi. Czy każdego dnia przy WC będzie tak śmierdzieć (dosłownie gównem)? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 12 Sierpnia 2020 @Aron powinno zanikać z dnia nadzień o ile dobrze pamiętam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 14 Sierpnia 2020 @Szym Czy z topów mam usunąć wodę? Osuszyć ręcznikami? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 14 Sierpnia 2020 @Aron śmierdzi bo nawozy wychodzą, a co do tego osuszania to sam jestem ciekaw bo mam zamiar na swoich też robić. Myślę że można na jakieś papierowe ręczniki położyć i poobracac ale bez wyciskania, ale mogę się mylić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach