Tester 1,407 Napisano 13 Września 2019 Suszenie marihuany Po ścięciu swoich topów musisz przystąpić do etapu suszenia marihuany. Większość osób się niecierpliwi, jak najszybciej chciało by się zapalić swoje długo oczekiwane ziółko. Jednak aby do tego doszło należy przeprowadzić porządne suszenie marihuany aby wydobyć odpowiedni smak i aromat oraz pełną moc z twoich topów. Suszenie konopi na szybko nie jest zalecane, często topy pachną i smakują podczas palenia " gryzącym sianem" dla tego ważne jest aby proces suszenia przebiegał powoli w odpowiednich warunkach. Nie ma sensu ważyć kwiatostanów mokrych ponieważ po wysuszeniu tracą ok 70-80 % swojej wagi z powodu odparowania wody zawartej w środku topów. Można oczywiście wysuszyć topy szybką metodą lecz my takiej nie preferujemy tak jak zostało już wspomniane ze względu na gorszy smak w paleniu marihuana może być "sianowata" a także mniejszą moc topów. Szybkie suszenie usuwa wodę jednak chlorofil zostanie który będzie psuł jakość naszych kwiatów, jednak jeśli masz duże ciśnienie na zapalenie swojego ziółka to możesz jakąś niewielką część wysuszyć na szybko, wszystko zależy jedynie od Ciebie. Jak suszyć marihuane ? Im wolniej suszysz kwiatostany konopi tym zioło zyskuje na smaku i mocy. Niepożądane podczas suszenia jest światło szczególnie słoneczne które może niszczyć THC dlatego należy unikać światła, a także częstym wrogiem naszych suszonych topów jest pleśń która łatwo może się rozwinąć kiedy będziemy suszyli marihuane w nieodpowiednich warunkach. Minimalna temperatura powinna wynosić 20 stopni, pomieszczenie powinno być suche i przewiewne. W pierwszych dniach suszenia najbardziej czuć zapach marihuany. Dobrym miejscem do suszenia może być growbox, oczywiście przy wyłączonej lampie z włączoną wentylacją, gdy posiadasz filtr węglowy to możesz praktycznie suszyć swoje topy bez niechcianego zapachu. Do suszenia przygotuj odpowiednio kwiatostany, poobcinaj wszystkie niepożądane liście które mogą psuć smak. Kiedy będziesz miał już gotowe obrane z liści topy przygotuj jakiś sznurek czy żyłkę przywiąż tak abyś mógł porozwieszać swoje topy do dołu szczytami. Pamiętaj aby zachować chociaż z centymetr odległości między topami, chodzi o to aby się nie stykały zmniejszysz wtedy ryzyko pojawienia się pleśni. Tak powieszone topy mogą schnąć ok. 2 tygodnie, oczywiście może to być krócej albo dłużej, dużo zależy od warunków jakie zapewnisz podczas procesu suszenia, pomieszczenie powinno mieć jakiś przepływ powietrza aby woda z topów miała gdzie uciec. Suszyć można też inną metodą, kwiatostany marihuany rozdzielamy nożyczkami na mniejsze kawałki i rozkładamy na jakiejś siatce z drobnymi oczkami, taką suszarnię można nabyć w growshopach, tak ułożone topy suszą się nieco szybciej. Kiedy suszenie marihuany można zakończyć ? Jeżeli gałązki topów pod próbą wygięcia się są elastyczne to znak, że jeszcze znajduje się w nich woda czyli nie są dobrze wysuszone, natomiast kiedy przy wyginaniu łamią się to prawdopodobnie nasze kwiaty są już odpowiednio wysuszone. Jednak należy pamiętać o tym, że w środku topa może nadal znajdować się trochę wody, dlatego po wysuszeniu i umieszczeniu topów w jakimś szczelnym pojemniku należy go otwierać przez pewien czas i kontrolować czy nigdzie nie pojawia się pleśń. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesiek 3 Napisano 13 Września 2019 Ja susze na właśnie takich siatkach jak na zdjęciu i jest wszystko dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 30 Marca 2020 A czy można korzystać z suszarki do grzybów owoców i ziół? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MisterZielskoXD 19 Napisano 30 Marca 2020 @EneDue moim zdaniem będzie się to zaliczać do szybszego suszenia więc smak jak i moc będzie gorsza ale nie jestem pewien tego co mówię 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 30 Marca 2020 @MisterZielskoXD dzięki za odpowiedź. Sprawdzę na małym topie i jeśli będzie git to dam tutaj info @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 30 Marca 2020 można suszyć tak jednak jakość będzie gorsza niż powolnego suszenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 30 Marca 2020 Ziółko powinno schnąć minimum tydzień-za szybko to raz, że traci na jakości, to jeszcze pachnie sianem topy się rozpadają. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamekBaranek 3 Napisano 18 Sierpnia 2020 Suszyłem w suszarce do grzybów jakoś 6 godzin i efekty powalające niebyły @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 23 Kwietnia 2021 a Kiedy suszenie marihuany można zakończyć i zacząć pakować je do słoików jeśli mamy same topiki porozkładane na siatce ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 23 Kwietnia 2021 @LiitlebigWeed jak łodygi będą strzelać przy wyginaniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 23 Kwietnia 2021 .@Tester napisałem przecież że mam same topy bez łodyg. jak na przed ostatnim zdjęciu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 23 Kwietnia 2021 @LiitlebigWeed to one łodyg w środku nie mają ? ... 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Labadaba 0 Napisano 17 Września 2021 Mam do Was pytanie, co mogę zrobić jeśli roślinki po ścięciu całe pobrudziłem i są od ziemii? Nie przejmować się i je tak wysuszyć czy próbować jakoś czyścić? Dodatkowo w środę dałem im nawozów (Planton K i oprysk z miedzianu) a dzisiaj musiałem ciąć ze względu na lekko przypał. Od środy u nas padało. Myślicie że będzie okej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 17 Września 2021 @Labadaba wodą potraktować 34 minuty temu, Labadaba napisał: Od środy u nas padało. Myślicie że będzie okej? nie wiadomo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 17 Września 2021 @Labadaba Wysusz zajaraj zobaczysz, niektorzy poleca Ci watercuring ponoć czyści materiał. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Falco 2 Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) A gdybym dajmy na to nocą suszył w dobrych warunkach rozwieszone w ciepłym przewiewnym miejscu ,a na dzień pakował do próżniowych worków a kolejnego dnia rozwieszał na nowo takie suszenie ma rację bytu ? Dajmy na to że bym się z tym nie spieszył ,w taki sposób suszę miętę i świetnie się konserwuje ,a dopiero puzniej pakuje w słoiki Edytowane 27 Maja 2022 przez Falco @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 27 Maja 2022 @Falco IMHO "wymęczysz" delikatny materiał... ale spróbuj i podziel się doświadczeniami 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 28 Maja 2022 Moim zdaniem wjedzie plecha @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Falco 2 Napisano 29 Maja 2022 W dniu 27/05/2022 o 22:39, bingobum napisał: @Falco IMHO "wymęczysz" delikatny materiał... ale spróbuj i podziel się doświadczeniami 🙂 No nic spróbuję ,bo muszę nie mam jak tego suszyć tradycyjnie bo zapach a mam często teściowa w domu okropne babsko stara rura 😆,i nie stety muszę kombinować ,chyba że masz jakąś alternatywę i dobry pomysł to chętnie skorzystam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 29 Maja 2022 poczytaj lepiej o metodzie suszenia suchym lodem- to ma dużo więcej sensu moim zdaniem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach