Scoobi 39 Napisano 15 Grudnia 2022 Box 120x120x200 Światło dobreledy 1x250w 1x Maroko 1 150w Nawozy Shogun Nasiona Cricital Kush System Hydro Growrilla 4x19l Woda chłodzona do 19.5 stopnia Woda RO Uprawa w wełnie mineralnej z keramzytem Temperatur 24 w dzień 22 w nocy Box jest dogrzewany grzejnikiem olejowym Wilgotność 68% w dzień 62% w nocy PH trzymane stale na poziomie 5.8 Roślinki mają około 2/3 tygodni,od 3 dni siedzą w hydro,EC 1.4,nawozy jakie dałem to: Atami Silic Boost 0.1ml/l Canna Calmag 0.7ml/l Shogun AB 1.5ml/1 Shogun Zenzym 1.5ml/l Shogun Katana 0.2ml/l Witaminy Hesi 15 kropli na 75l Zauważyłem brązowe plamki na liściach, powolny wzrost i zabarwienie łodygi na czerwono,brak fosforu,czy stres? Właśnie czekam na paczkę z fosforem od Canny,w razie czego,w jakiej ilości dać tego nawozu? Zrobiłem ostatnio oprysk z Asahi (0.5ml/l),Plagron Green Sensation (4ml/l) i Calmag (0.5ml/l) VPD pilnowane cały czas (na poziomie 0.95kPa),system zamknięty,w weeekend wlatuje CO2,będę trzymał poziom na około 600ppm. Tak samo lampa będzie zmieniona na większą (Maroko wylatuje i na jego miejscu będą dobreledy 480w),światło ustawie na poziomie 300ppfd. @doominik mógłbyś zerknąć? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) @Zielone krainy Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Scoobi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2022 @Scoobi Ja w hydro nie siedzę, niech wypowiadają się @doominik lub @Dobry_Człowiek!. Jednak jak na moje oko tam brakuje głównie azotu, powinny być zielone, a są jasno zielone, miejscami wyblakłe z elementami żółci. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 16 Grudnia 2022 @Zielone krainy zrobić oprysk czy lepiej dać 0.5ml/l? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 16 Grudnia 2022 Daj 0.5 😉 tak jak zielony napisał. One są głodne na azot bo jasne bardzo. Brak azotu = słaby wzrost. Jak na 3 tygodnie to w ziemi lepiej wyglądają A hydro ma być szybsze i "lepsze" od ziemi 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) @Mr.Green moje na weekend beda mialy 3 tygodnie, wrzuce update to bedzie moc 😄 @Scoobi siema milo widziec kogos w hydro. Poerwsza taka uprawa? Na początek zakryj czymś szczelinę między net potem a keramzytem, bo wpuszczasz swiatło do środka wiader a to bardzo szkodzi wodzie. Drugie primo to proponuję zrezygnować z keramzytu w calym koszyczku. Wkładasz duzego rockwoola w koszyk i nasypujesz kermazyt na wierzch tylko. Pompa powietrza poza boxa Rosliny wyglądają jak wyglądają bo najprawdopodobniej korzenie już złapały patogen. Jak często podlewales je kiedy były poza systemem i od kiedy podajesz odżywki? Ogarnij sobie jakieś dobre bakterie bo widzę, że nie lejesz albo podaj h2o2 do systemu. Jak masz zapasowe pestki to kielkuj Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Soniq21 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 16 Grudnia 2022 @Soniq21 czekam na tą twoją brygade 😛 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 16 Grudnia 2022 @Soniq21 Tak pierwszy raz w hydro,kiełkowane były w małej kostce,pod słaba lampa dlatego takie małe,tak jak wspomniałem dopiero od paru dni sa w hydro. Korzen wydaje mi się ok,białego koloru jest,trzymałem je w pod przykryciem także podlewalem może raz na 5 dni z ukorzeniaczem Shogun 4ml/l i rootfirst 4ml/l,zauważyłem tylko ze kostka do góry była zielona. Jakie bakterie polecasz? Szczerze wolałbym je zostawić,niż robić od początku,ma to sens? W razie czego jaką odmianę polecasz i z jakiego banku? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Grudnia 2022 @Scoobi Jakie masz mierniki pH i ec? ja kiedyś zmarnowałem uprawę przez to właśnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 16 Grudnia 2022 Bluelab pH controll,miernik EC tak samo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) @Scoobi @Scoobi no może z tymi korzeniami pojechałem zbyt mocno, ale nie wiedziałem, że tak późno zacząłeś lać suple(a w zasadzie nie zacząłeś). Na przyszlosc lej conajmniej 2x dziennie, zaczynając od 3 dnia po wyjściu z kostki(odżywki tez). Ma być mokro. Żeby rockwool nie zaszedł zielenią przykrywaj go czymkolwiek. W system wrzucasz jak korzenie będą już poza medium. Masz fajna i wydajna pompę powietrza(obstawiam V30) więc nie żałuj wody. Możesz znaleźć info, żeby trzymać 1" odstępu między netpotem a wodą co nie koniecznie musi być prawda. Ja staram się trzymać wodę przy net potach. Co do dobrych bakteri to ja leję VooDoo Juice + Genesis Formula Pro-Tect. To jest podstawa razem z stymulatorem korzeni. Dużo osób poleca mikoryzę GreatWhite. Dodatkowo CX Horticulture robi bardzo fajne odżywki, polecam Wilt Guard(ochrona korzeni) oraz Bio Balancer(coś na zasadzie boostera) Propsy za ten bluelab. Super opcja ale cena troche odstrasza Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Soniq21 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 18 Grudnia 2022 Zrobiłem jak mówiłeś @Soniq21 ,nałożyłem folię aluminiową,dałem pompkę poza namiot i zrobiłem nową pożywkę,tym razem AB dałem 2ml/l,enzymy 2.5ml/l,azotu 0.5ml (EC 1.6). Pojawiło się parę problemów po drodze,jedna z dwóch lamp nie świeciła,ale zmieniłem ją na większą (480w),450 ppfd. Zauważyłem też,że osłonka kabla na sondzie Bluelab jest naruszona,ale kabel cały.Wg dziwna sprawa,Bluelab pokazuje mi pH 5.8,zmierzyłem drugim miernikiem Adwa i on pokazywał 4.0,teraz nie wiem któremu wierzyć.Zamówiłem płyn do kalibracji do Adwa,zobaczę który jest bardziej wiarygodny. Liście są trochę oklapnietę,nie wiem od czego,ale pierwsze korzenie już się pokazują. Poziom wody jest równy z dołem koszyczka.Co2 teraz leci w system zamkniętym (800ppm). 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 18 Grudnia 2022 Przy tak oklapnietych lisciach to moze byc rzeczywiscie ph I ten bluelab do kalibracji. Jak chcesz na szybko sprawdzic to wez zmierz wode z kranu. Powinna miec koło 8.0ph. Widac, ze rosliny maja sie lepiej. Ksztalt I kolor niebo lepszy niz na startowym zdjeciu. Za kilka dni beda juz sie ladnie prezentowac. Ma rosnac 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 18 Grudnia 2022 Jak wysoko te coby wiszą nad roślinami ? Na wegu to powinny chyba koło metra wisieć, chyba że źle oceniam odległość wzrokowo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) @Udyr około 50cm,ale zwracam uwagę na ppfd (używam luksomierza UNI-T UT383 polecanego przez Migro),jakbym dał wyżej,to musiałbym zwiększyć moc lampy,a prąd w obecnych czasach jest drogi. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Scoobi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 18 Grudnia 2022 @Scoobi nie wiedziałem że masz potencjometr. Właściwie dłużej popracuje na mniejszej mocy ✌️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 20 Grudnia 2022 Wszystko jasne,sonda do śmieci (pH za wysokie)jutro ma mi nowa przyjść,stan roślin się pogorszył… Odbiją jeszcze? Teraz wyregulowałem pH,EC 1.8 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Grudnia 2022 1.8 ec to nie jest na połowę kwitnienia ? Wysoko dosyć jak na czas przed przełączeniem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scoobi 39 Napisano 20 Grudnia 2022 @Udyr właśnie EC mi strasznie wybiło i akurat je zbijam😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 20 Grudnia 2022 @Scoobi jakie masz ec przy samej wodzie RO? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach