Ciemny 45 Napisano 7 Sierpnia 2022 Siemka . Zaczynam moja pierwsza relacje i liczę na cenne rady 😁 A drugi raz w namiocie Box 60x60x140 Lampa Mars Hydro 1000 Wentylatory 2x 100 M3/h Mieszający 15w Donica 10l Nawilżacz 2.7l Ziemia Terra profesional Nawozy zdjęcie poniżej. Możecie napisać co mogło by mi się jeszcze przydać . Mierniki ph kropelkowy i elektroniczny Wiem ze na tych wymiarach box wejdzie dużo więcej panienek ale miałem tylko gratisa , i jego chce wykorzystać bo mam +/-60 dni do wyjazdu. Zobaczmy co z tego wyjdzie . Nie wiem jak dać wentylatory czy może zrobić dwa wyciągające a wejście pasywne? Lub jeden wprowadzający a drugi wyciągający? Na ten moment włączona tylko lampa na 50% i 55cm od doniczki Planowany trening LST. Dzień 1. Nie widać na zdj ... Ale jest też pH minus od biobiz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 7 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Ciemny napisał: Nie wiem jak dać wentylatory czy może zrobić dwa wyciągające a wejście pasywne? Lub jeden wprowadzający a drugi wyciągający? daj wlot i wylot @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 7 Sierpnia 2022 @Kibic no dobra . A kiedy włączyć wentylatory? Od początku muszą być ? Bo mieszający to tak za 10dni planuje włączyć dopiero . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 7 Sierpnia 2022 @Ciemny pierwsze 2-3 tygodnie moze byc bez mieszaka. Latwiej jest utrzymac wyzsza wilgoc bez wiatraka na start @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Sierpnia 2022 @Ciemny Na bogato widzę mordeczko, z fartem lecisz po swoje. 👊 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 8 Sierpnia 2022 @Mr.Green a wentylator wprowadzający i wyciągający, muszą już chodzić? @Szwagrom dzięki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 8 Sierpnia 2022 @Ciemny jezeli box jest na fest szczelnie zamkniety to konieczny jest minimum wlot powietrza zeby dostarczac swieze powietrze jak i dwutlenek wegla ktory jest niezbedny do prawidlowego wzrostu. Wlot moze byc pasywny czyli sama dziura ale wtedy musi byc i wyciag pasywny by jakos te powietrze sie zassysalo w minimalnym stopniu do srodka. Czyli dwie dziury.. jedna na dole a druga na gorze. Jezeli namiot nie jest zapiety na wszystkie "guziki" i jest uchylone normalnie to nic nie trzeba na razie. Mozesz dwa razy dziennie troche przedmuchac namiot swiezym powietrzem za pomoca jakiegokolwiek wentylatora. U mnie jak jest cieplo i parno to otwieram namiot i stawiam normalny wentylator na 20-30 min zeby fest zamieszal. Do tego mam mieszaki i wtlaczaki ale i tak robie dziewczyna maly przewiew.. z tym ze ja mam 6 tydzien kwitnienia obecnie Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 8 Sierpnia 2022 @Mr.Green zostaje mi włączyć wentylatory bo włączyłem nawilżacz to wilgotności skoczyła na 100% 😅 niestety są troszkę głośne ale nic na to nie poradzę . Bez nawilżacza wilg to zaledwie 35% .. troszkę za mało @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 8 Sierpnia 2022 @Ciemny nie da sie go ustawic? jezeli nawilzacz musi chodzic caly czas to mieszak obowiazkowo.. sam poprobuj na jakiej wysokosci daje jakie efekty w rozganianiu wilgoci i ustaw jak Ci pasuje. Ja robilem takie proby jedno dniowe by zobaczyc roznice i wypracowac sobie jakies sprzyjajace rozwiazanie 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 9 Sierpnia 2022 To jest zwykły nawilżacz bez higrometru . Można regulować tylko moc na najmniejszej mocy z włączonymi wentylatorami jest 65%wilg . Więc myślę że tak zostawie . Tylko że nawilżacz zbija trochę temperaturę.. myślałem jeszcze o wywaleniu a postawieniu dwóch trzech pojemnikach z wodą bo mam na to mniejce 😅 będzie to lepsza opcja ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 9 Sierpnia 2022 Mozesz sprobowac ale watpie by zastapilo to nawilzacz.. a na ile zbija temperature? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) @Mr.Green 22° w południe i po południu podnosi się tak do 25° bo wtedy pokój jest nasłoneczniony aż do samego wieczoru Gdzie bez nawilżacza cały czas utrzymuję się 27° oczywiście w dzień . Tylko że wilg spada do 35-40%.. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez Ciemny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 463 Napisano 9 Sierpnia 2022 @Ciemny U mnie Stary na samym starcie pestki miały po 20-21 stopni w dzień, a w nocy po 18, wilgotność 70-75, przy włączonym nawilżaczu. Ogólnie zerknij sobie do mnie na foto relacje, może znajdziesz jakieś ciekawe info, ponieważ zmagam się z dość uciążliwymi warunkami w mojej piwnicy ^^ Ogólnie na vegu roślinki potrzebują dużą wilgotność 70-80 %, a temperatura jak Ci nie spada poniżej 18 to jest git. Z tego co się orientuje, to rośliny będą funkcjonowały jak trzeba w zakresie 16-32 stopni, gdzie wiadomo najbardziej lubią 22-26. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 9 Sierpnia 2022 @Ciemny to jak nawilzacz zbija do 22-25° to masz idealna temperature. Male sadzonki nie lubia jak jest za cieplo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 9 Sierpnia 2022 @MiraiiNikki popatrze może jakieś cenne wskazówki wyłapie 😁 @Mr.Green dobra to zostawiam tak jak jest . Dzięki za rady Dzień 2. Troszkę się wyciągnęła bo lampa była na 40% .. musiałem źle popatrzeć. Zaczynają się rozwijać listki dziś podlana 50ml wody z ph6.5 Warunki jak na zdjęciu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 9 Sierpnia 2022 @Ciemny spoko luz. Od tego jest to forum 😉 Widze ze malo Ci rad.. to dam Ci kolejna.. 50ml wody na doniczke 10 litrow..? LOL zarty sobie robisz ziomek ?? 😄 wlej smialo 200-300 ml i nie lej tylko tam gdzie wystaje sadzonka ale rozlej wode ladnie po calej powierzchni tylko delikatnie i najlepiej z konewki z sitkiem zeby lalo sie jak z prysznica a nie strumieniem jam z weza.. musisz ta ziemie dobrze zwilzyc na calej glebokosci co sprawi ze korzenie beda szybciej sie rozrastac w mokrej ziemi bo beda podazac tam gdzie mokro.. a te 50 ml to szybciej odparuje niz ona to wypije.. ja doniczke 25 litrow na start zalewam litrem wody po calosci i potem za okolo 2-3-4-5 dni po uprzednim sprawdzeniu dolewam po 300ml jak juz lekko wody ubedzie. Te 50ml to zdecydowanie za malo jak dla mnie.. nie boj sie wody 😉 nawet jak troszke dasz jej za duzo to nic zlego sie nie stanie 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) @Mr.Green hehe 😅 tylko 50ml bo więcej nie miałem wody odstanej a nie chciałem lać wody prosto z kranu gdzie jest tyle kamienia że do picia średnio sie nadaje . Następne podlanie będzie już po całej doniczce i większą ilością. Dziękuję ci za kolejną radę 😁 Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez Ciemny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciemny 45 Napisano 11 Sierpnia 2022 Dzień 4 . Nic w sumie się nie dzieje specjalnego . Mam wrażenie że coś jej powoli idzie rośnięcie... Poprzednie panny wydaje mi się że były większe w 4 dniu no ale mogę się mylić. W 15 dniu robiłem już lst. Zobaczmy jak będzie tutaj . Wlałem 0.5l wody z ph6.5 jak widać ziemia siadła. Za parę dni podsypie ziemi. Warunki jak na zdj . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 11 Sierpnia 2022 @Ciemny nie musisz podsypywac jak tylko o centymetr siadzie 😛 podsyp jak bedzie wchodzic w FLO Siadla bo podlane w koncu porzadnie 🙂 jak na 4 dzien wyglada normalnie. Moze miec opoznienie lekkie bo jak sucho w ziemi to korzenie wolniej sie rozrastaja a slabsze korzenie to mniejszy plant 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 11 Sierpnia 2022 @Ciemny nie martw sie na razie poziomem wzrostu. Moja jedna dziewczynka byla najnizsza i musiala stac na podstawce. Teraz dogonila wszystkie i ma do tego najwieksze topy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach