Gość Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) @Zielone krainy Dobra, sorry mordzia 🙂 taki ze mnie człek, staram się wszystkim pomóc a jak się rozgadam to piszę z ziomkiem i omawiamy różne dylematy, może mu się przyda ta wskazówka z podlewaniem sam tak robię i zawsze konopie rosną jak na drożdzach wolę lekko przesuszyć niż przelać. Ale w zupełności masz racje nie sprzeczam się wymyślanie problemów nie jest dobre! 😜 Edytowane 9 Lipca 2022 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Lipca 2022 @Heavy Lung Spoko jest, ja się nie przypieprzam, jakby co, mówię tylko w czym tkwi istota problemu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Lipca 2022 @Zielone krainy Racja, dobra zawijam się stąd nie będę mu śmiecić pod tematem. Pozdro ryju @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Lipca 2022 @Heavy Lung Rób, co uważasz, jesteś wolnym człowiekiem, ja ci nie mówię, abyś nie pisał, jedynie zwróciłem uwagę na rzeczywisty problem, jak liście się deformują to zazwyczaj problem ma związek z wilgotnością, jaka nie jest odpowiednia dla temperatury, co szczególnie źle wpływa na rozwój rosliny na wegu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 9 Lipca 2022 Ja staram się trzymac wilgotność na poziomie 70%. Tylko wtedy musi być wyłączony wentylator wyciągowy a załączony mieszający. No ale wtedy temp sięga nawet 28,5 stopnia. Czasem też by się przydało załączyć wyciąg żeby przemielił to. I takie to błędne kołl. Chyba że narazie zrezygnuję całkowicie z wyciągu i pogodzę się z temp na poziomie 28-29. Ale wilgotność 70-85. Lub załączę na stałe wyciąg i wilgotność 59-60 i tem 26,5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) @Zielone krainy Wiem o tych liściach ale ja jakoś nie zauważyłem u niego tej deformacji, ale faktycznie tak jest bo nawet ostatnio ten mój lemon był przelany, i liście się deformowały dopiero potem się ładnie rozwinął jak go przesuszyłem idzie to zaobserwować w mojej fotorelacji na początku, ale akurat o tym to wiem. 🙂 Żałuje że mu tego nie napisałem bo nawet nie zauważyłem u niego zmian na liściach muszę się lepiej przyglądać za nim coś napiszę na przyszłość. Edytowane 9 Lipca 2022 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Lipca 2022 @Gibexnator No i jaki w tym problem ? Wyłącz wyciąg, na wegu go u siebie też wyłączam, działa jedynie wprowadzający i mieszak. 28,5 C to nie mało, ale w granicach tolerancji, choć przy takiej temperaturze powinieneś mieć w boxie na wegu 80 % wilgotności, by się w pełni prawidłowo rozwijały. @Heavy Lung Luz uczysz się, mniejsza z tym. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) Nawilżacz daje radę i to cholernie dobrze. 80% wilgotności to nie problem. Tylko się boję o to powietrze , żeby nie gniło w środku wszystko. Żeby była cyrkulacja , bo mam tylko mieszaka garden high pro 5W bez oscylacji , i cholernik do tego głośny Edytowane 9 Lipca 2022 przez Gibexnator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Lipca 2022 @Gibexnator Daj na wlot jakiś went o przepustowości 110 m3, będzie wprowadzał, mieszak do tego będzie mieszał powietrze w namiocie, to na wegu wystarczy, a stworzysz warunki odpowiednie do wzrostu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 9 Lipca 2022 Niestety , mam tylko 2 wloty pasywne. Box hydro mars 60x60x140. Zresztą walczyłem z hałasem wyciągowego , i nie chce przechodzić tego samego na wlocie. Może dodatkowy mieszak 20W zrobi robotę. ?. Idę spać , dzieki za rady. Jurro dam znać jak z rosliną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Lipca 2022 @Gibexnator Wiatrak komputerowy znajdziesz taki, jaki ma 110 m3 , sam komputerowego używam na wlot jest tak cichy, że aby go usłyszeć musiałbyś ucho trzymać zaraz przy nim, tam jest chyba 4- 5 db, gdzie kanałowy najcichszy ma 22 db. Na wlot na taką powierzchnie , jak twoja wystarczy, bo mam praktycznie taką samą, a zrobi robotę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 9 Lipca 2022 3 godziny temu, Lasir napisał: Pleśń wchodzi na uprawę.Roślina ogólnie wygląda na karła, hermę.Złe ph powietrza w boksie.Wywal i na nowo ;) Ja żartowałem. HAHAHA @Gibexnator jest wzorowo ;) Mi też na starcie liście skręcało... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) @Lasir żeś nsrobił mi strachu 😁. Zielone krainy , tak zrobię z tym wiatrakiem , szkoda tylko że w nocy muszę zamykać te pasywne wloty bo światło strasznie bije , a podczas ciemni to by mi wpadało do środka. Edytowane 10 Lipca 2022 przez Gibexnator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Lipca 2022 @Gibexnator Włóż do jednego z wlotów went wprowadzający około 110 m3/h i oklej szczelnie srebrną taśmą, wentylator wprowadzi dość powietrza, a światło wpadało nie będzie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 10 Lipca 2022 Dzieki Ci Panie 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Lipca 2022 @Gibexnator To nie Pan, To Sensei Konopny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 10 Lipca 2022 @Zielone krainy a jakiego Ty masz eiatraka że daje te 100m/3. Tak sie zastsnawiam czy ten spc mistral nie będzie za głośny na 12v. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Lipca 2022 @Gibexnator Jak pytasz o wlot to mam wentylator komputerowy 110 m3/h , nie pamiętam nazwy, a boxa nie otworze, bo trwa ciemnia. Na allegro znajdziesz wentylatory komputerowe nawet 180 m3, więc 110 m3/h to nie problem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibexnator 227 Napisano 10 Lipca 2022 Najłateiej bybyło mi kupić gotowca zasilacz + wiatraczek , ale nie ma 100 m/3. I bedzie chujrk głośny. Chyba kupię jakiegoś na 50m/3 wwerdji cichej..też coś da. Teraz wilgotnośc 80 i temp 27,5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Lipca 2022 @Gibexnator Źle szukasz są i zasilacze 12 V i wentylatory 110 m3/h na dwa piny, a nie na trzy, tutaj linków wklejał nie będę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach