Gość Zielone krainy Napisano 8 Lipca 2022 @KuMati Zdjęcia bez włączonych ledów, by się przydały, bo z włączonym ledami trudniej się diagnozuje problem z liści. Tak na oko to prawdopodobnie nadmiar N blokuje inne pierwiastki, więc mogą wychodzić niedobory innych pierwiastków, jakie roślinie są potrzebne na kwitnieniu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 8 Lipca 2022 Wyglada jak poczatek niedoboru wapna 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KuMati 7 Napisano 8 Lipca 2022 Hmmm, kurde nie mam jak sprawdzić pH ziemi, muszę jakiś miernik ogarnąć... A co do tego azotu co blokuje. Mam jednego ak, co jest ciemny zielony a topy są najbardziej zbite i największe jak na razie. Wczoraj podlałem sama woda, next wleje chyba woda + calmaga dam na 10 l 5 ml albo coś tego typu, nie mam pojęcia... Mówili, żeby dawać 1 ml biogrow na kwitnieniu to dawałem, ale już chyba wgl nie będę go lał @Mr.Green Tak patrzę na te zdj i myślę chyba, że masz rację. I to tylko na jednej roślinne takie coś mam Kurde nie wiem czy przelewać te wszystkie rośliny czy nie ma sensu ? Ehh ostatni raz dodaje już biogrow na kwitnienie 😒 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) @KuMati Pochlapany liść plus światło wypaliło Ci liście być może nie mówię że tak musi być, a może objawy pośredniego niedoboru Ca czyli wapnia. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KuMati 7 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) @Heavy Lung Światło na pewno nie, bo jest ponad 50 centów, liście nie które wyjedzone są przez takie małe larwy zielone 5 milimetrowe ale wypierdolilem wszystkie i już bardzo mało ich jest codziennie sprawdzam. Stawialbym ma ten wapń ale wczoraj dopiero co podlałem więc i tak muszę czekać 2-3 dni i wleje calmaga i zobaczymy. Edytowane 8 Lipca 2022 przez KuMati @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Lipca 2022 @KuMati Też bym stawiał na umiarkowany niedobór wapnia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 8 Lipca 2022 @KuMati nie porownuj osmian bo kazda inna a do tego kazda sztuka z danej odmiany potrafi sie bardzo roznic. Jedna ma wiecej genow mama a druga taty itp. Ten niedobor moze byc spowodowany nadmiarem azotu tak jak pisal @Zielone krainy czyli wapn jest w ziemi ale roslina nie potrafi go przyswoic bo dusi ja azot. Te plamki to nie koniec swiata. Mialem tak w swojej uprawie ze gorilla auto miala coraz wiecej takich plam a mimo tego topy spuchly i palonko bylo jak ta lala Sorki za spam 😛 takze bez paniki 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 8 Lipca 2022 Też obstawiam brak Ca i Mg u mnie było podobnie. Nie wiem co podajesz ale calmag od biobizza ma dawkowanie 0.4-1.4 ml/l więc spokojnie możesz dać 1ml/l nie 0.5/l jak piszesz. Jeśli dopiero co podlałeś to zrób oprysk z calmaga w ciut mniejszej dawce 0.7-0.8/l. Wchłoną sobie to a resztę uzupełnią z czasem z ziemi jak podlejesz. Masz zawiązane kwiaty więc pryskasz delikatnie po samych liściach wiatrakowych omijaj topy aby uniknąć plechy i zepsucia smaku. Jesli tego nie zrobiłeś warto by zbadać pH gleby, płyn heliga kupisz w każdym ogrodniczym do 20/25 zł z podstawkiem do badania. Druga sprawa flora w ziemi. Dawałeś im jakąś mikroze albo hummus? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KuMati 7 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) @Mr.Green To nie spam a dzielenie się wiedzą 😉 @PrzeMIX Nie chce właśnie opryskiwać, wolę chyba poczekać do podlewania. Ziemie tak jak pisałem białek biobizz all mix i do tego dokupiłem jeszcze worek wormhumusa i mieszałem z ta ziemia jak dawałem panny do ziemi, bo od razu w docelowej rosną. Mój błąd bo są za małe jak na taki okres weg jaki im zrobiłem a nie chce już przesadzać. Ale nie dawałem mikrozy Edytowane 8 Lipca 2022 przez KuMati @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 8 Lipca 2022 Mi polecili na forum hummus active papka, warto raz na jakiś czas odświeżyć florę bo może obumrzeć jak mi po przesuszeniu na wyjeździe 4-5 dniowym. Koszt za butelkę 2l 20 parę zł a starczy na wieczność i zawsze warto dodać aby lepiej się wchłaniało i przetwarzało papu, niektórzy dodają nawet co 4-5 podlań. Około 50-75ml na 5 l Co do oprysku jak uważasz, według mnie bardziej im byś pomógł niż zaszkodził bo zanim się wchłonie po kolejnym podlaniu które masz za 2-3 dni minie z 5-6 dni i może je już zastopować. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 8 Lipca 2022 @KuMati ten wormhumus ma duzo azotu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Lipca 2022 @Mr.Green No jaranie konkretnie się prezentuje te co wrzuciłeś. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KuMati 7 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) @Mr.Green @PrzeMIX może ogarnę ta mikroze bo jak patrzyłem z biobizza to chyba z 3 stówy prawie Edytowane 8 Lipca 2022 przez KuMati @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 8 Lipca 2022 Nie ma co tyle przepłacać mikroza jak mikroza, hummus swoje robi a jest tani, jak chcesz mikroze to mi polecali chyba Great white, coś koło stówki kosztuje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KuMati 7 Napisano 9 Lipca 2022 @PrzeMIX Spróbuję tym humusem podlać zobaczymy, jak myślisz można łączyć calmag z tym humusem ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 9 Lipca 2022 Calmaga nie łączysz z PK bo wtedy nie działa. Hummus active papka ma co najwyżej niewielkie ilości N więc nie widzę przeciwwskazań. 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Lipca 2022 @KuMati Siema, luks się to prezentuje, tak trzymaj mordzia. 👌 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KuMati 7 Napisano 12 Lipca 2022 Siema mordy, możecie doradzić jakiś wentylator wyciągający na powierzchnię 1.44, nw czy inwestować w np w prime klimę 400m3 jakoś czy coś takiego z regulatorem temp i wilgotności czy lepiej jakiś taki zwyczajny lepszy i nie cudować ? Co polecacie do 600 stów? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fresh 8 Napisano 12 Lipca 2022 Mam prima klima do takiej powierzchni z regulacja obrotów i robi robotę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Lipca 2022 @Fresh No spoko są te wentylatory, od Prima Klima. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach