początkujący 113 Napisano 2 Kwietnia 2022 Siema wpadłem na taki pomysł żeby przetestować ziemie z out, pomysł z dupy nawet nie wiem czy ma sens, posadziłem jakąś pestkę siewną z samej ziemii out i moje pytanie jest takie czy w takim stadium roślinki da się wywnioskować czy ziemia jest w miarę okej? Z tego co czytałem to siewna ma inne ph, poczekam jeszcze jak roślina będzie się zachowywać, jakie będzie miała liście dodam tylko to że ziemia była odkwaszana dolomitem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Kwietnia 2022 @początkujący Test ziemi wymagałby czasu, a w takiej ilości, jak na zdjęciu z testu wiele nie wyniknie. Ziemia do tego przelana. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
początkujący 113 Napisano 2 Kwietnia 2022 @Zielone krainy wiem ze przelałem ale to nic bo zaraz wyparuje bo ma 25 stopni na grzejniku, ale dzięki za info bo myślałem że roślina w takim stadium potrzebuje odpowiedniego ph w ziemii, ale poczekam tak jak wyżej napisałem najwyżej tydzień @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Kwietnia 2022 @początkujący Ph jest zawsze ważne, ale w początkowym stadium roślina ma zapas w pestce, ale tylko taki, by postawić pierwsze listki, a po pierwszych listach, jak gleba nie ma nawozów i odpowiedniego ph, to się zatrzyma w rozwoju. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
początkujący 113 Napisano 3 Kwietnia 2022 @Zielone krainy ok dzięki no to czekam co się wydarzy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 4 Kwietnia 2022 Jak pestka wykiełkowała to znaczy, że ziemia prawilna 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 4 Kwietnia 2022 @Niemedyczny_Użytkownik no nie uważam, z resztą kilka komentarzy powyżej @Zielone krainy wyjaśnił bardzo dobrze temat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 4 Kwietnia 2022 No właśnie widze, ze ty taki nie uważający jesteś 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenKush 28 Napisano 7 Kwietnia 2022 Test może i by miał sens na klonach ,chociaż i tak sensu brak. bardziej chodzi o to ,że ziemia spotowa nie jest tak jałowa jak kupna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 228 Napisano 7 Kwietnia 2022 23 minuty temu, GreenKush napisał: bardziej chodzi o to ,że ziemia spotowa nie jest tak jałowa jak kupna. a nie na odwrót ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenKush 28 Napisano 7 Kwietnia 2022 @Kibic nie miałem na myśli nawozów w niej zawartych. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 228 Napisano 7 Kwietnia 2022 @GreenKush wytłumacz bo coś nie rozumiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach