Tester 1,408 Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Tak naprawdę kiełkowanie nasion jest prostą czynnością. Do kiełkowania wystarczą zwykłe chusteczki higieniczne lub waciki kosmetyczne itp. Umieszczamy nasionko między wilgotne chusteczki/waciki i odkładamy do jakiegoś pojemnika, pamiętając aby utrzymywać odpowiednią wilgotność nie za mokro i nie za sucho. Gdy nasiona wykiełkują i pojawi się biały kiełek długości ok. 1cm delikatnie wsadzamy w ziemię tak aby nie uszkodzić kiełka, oczywiście kiełkiem w dół, kiełkowanie średnio trwa 2-3 dni, chociaż zdarzają się przypadki nawet do 2 tyg. Wykiełkowane nasiona Gdy już umieścimy nasiono w ziemi należy czekać na efekty, pamiętając o tym aby utrzymywać prawidłową wilgotność gleby, nie przesuszać i nie przelewać gdyż może spowodować to obumarcie dopiero co nowo narodzonej roślinki. Można oczywiście umieścić bezpośrednio nasionko w glebie na ok 1 cm i utrzymywać odpowiednią wilgotność podłoża lecz ta metoda według naszych obserwacji jest dłuższa i mniej popularna od tradycyjnego kiełkowania na wacikach. Początkowa faza rozwoju roślinki zaraz po wykiełkowaniu Edytowane 21 Lutego 2019 przez Tester @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 29 Maja 2020 Co robić z takim nasionkiem i w ogóle dlaczego pojawiła się pleśń? Kiełkowanie w kieliszku 12h, później chusteczka, która była cały czas wilgotna i po 5 dniach klops @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 29 Maja 2020 @SicWolf za mokro może jej dałeś, albo felerne jakieś @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FirstOut 0 Napisano 1 Czerwca 2020 Wrzuciłem do wody 3 nasionka auto po 12h przełożyłem je na wilgotne chusteczki, przykryłem jedną warstwą i przykryłem talerzem, po 24h jedno nasionko dało ładny centymetrowy kiełek a pozostałe 2 tylko sie otworzyły i wystawiły milimetrowy kieł. 1. Czy w takim razie zwilzyc jeszcze chusteczki i pozostawic wszystkie nasionka jeszcze na jakiś czas? 2. Czy mogę przed zaniesieniem na spota wrzucić je w małe doniczki i trzymać np tydzień na parapecie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 1 Czerwca 2020 1. Tak żeby nie pływały w wodzie, zostaw je to puszczą kiełki 2. Nie musisz, ale jest to zalecane @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 1 Czerwca 2020 @FirstOut Możesz wynieść kiełki na spota ale gdy noce będą zimne to może spowolnić wyjście roślinki z ziemi ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lxminvr 0 Napisano 30 Czerwca 2020 Czy jeśli nie wykiełkowałem nasion, a wsadziłem je do piszczystej, fliniastej gleby to wykiełkuje?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 30 Czerwca 2020 @lxminvr jak gleba lipna to może i wykiełkuje nasiono ale prawdopodobnie nie będzie rosnąć, jak piaszczysta i gliniasta @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stanislo 1 Napisano 12 Września 2020 Czy dobrze kiełkuję nasiona? Jest to mój pierwszy raz, próbuję jak na razie kiełkować siejkę, której nasiona znalazłem w Fordońskich zakamarkach. Położyłem w pudełku jedną warstwę ręcznika papierowego, nieco polałem wodą, na to położyłem sześć nasionek i przykryłem kolejną warstwą, którą również polałem i wszystko przykryłem pokrywką. Myślicie, że będą kiełkować? Wcześniej próbowałem kiełkować w szklance, ale nic z tego nie wyszło, choć nasionka innych roślin dochodziły tam w dzień czy dwa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek721 5 Napisano 12 Września 2020 32 minuty temu, Stanislo napisał: Czy dobrze kiełkuję nasiona? Jest to mój pierwszy raz, próbuję jak na razie kiełkować siejkę, której nasiona znalazłem w Fordońskich zakamarkach. Położyłem w pudełku jedną warstwę ręcznika papierowego, nieco polałem wodą, na to położyłem sześć nasionek i przykryłem kolejną warstwą, którą również polałem i wszystko przykryłem pokrywką. Myślicie, że będą kiełkować? Wcześniej próbowałem kiełkować w szklance, ale nic z tego nie wyszło, choć nasionka innych roślin dochodziły tam w dzień czy dwa. Najpierw wrzuc do szklanki na 24h w ciemni gdzies pozniej do miseczki tak jak teraz albo na wate i spryskiwuj zeby ręcznik byl mokry 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 12 Września 2020 Ja dałem na mokre waciki (nie wilgotne!) Przykryłem talerzykami i wsadziłem do szafki. Dwa wykiełkowały bez problemu. Pamiętaj też, że nasiona mogą być felerne. @Stanislo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yomanesko 70 Napisano 13 Czerwca 2021 Siema 2 dni temu zaczalem kielkowac 4 nasiona korzystajac z eazy plug. Dzisiaj juz 2 wyszly na powierzchnie ktore przesadzilem do doniczek i wsadzilem pod lampe CFL 85w w boxie. 2 pozostale nie wyszly na powierzhnie, ale od spodu ZACZYNA WYCHODZIC KORZONEK. Teraz pytanie czy przesadzac do doniczki i pod lampe? Czy zostawic w ciemnym miejscu jak do tej pory i dac im czas? (Nasionko wsadzalem na okolo 0,5-1cm) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kozak 38 Napisano 13 Czerwca 2021 @Yomanesko jak wyjdzie na powierzchnię to daj pod lampę 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Czerwca 2021 Jest szansa że takie uszkodzone ziarenko wykiełkuje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 30 Czerwca 2021 @mleczyk wyrzuć, nawet jeśli by wykiełkowało to plant byłby upośledzony @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 30 Czerwca 2021 @Morenn jak by wykiełkowało i wyrosło coś to by się unormował ale to nie wykiełkuje 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ofad 0 Napisano 1 Kwietnia 2022 Posadzilem roslinkę jakieś dwa tygodnie temu? Czy wszystko z nią ok? Czemu jeszcze nie zrzuciła skorupki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 1 Kwietnia 2022 @ofad weź daj jej więcej światła i ziemią podsyp bo się wyciągnęła mega. Możesz delikatnie spróbować zdjąć skorupkę. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 1 Kwietnia 2022 4 godziny temu, ofad napisał: Czemu jeszcze nie zrzuciła skorupki? Za mała wilgotność. Musisz ją sam obrzezać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kodein 1 Napisano 3 Lipca 2022 Kolega najprawdopodobniej przelał kiełek.. da się coś z tym jeszcze zrobić ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach