Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 14 Września 2021 Siemanko! Dzisiaj zauważyłem dziwne plamki na lisciach. Roslinki są w 9 tygodniu od przelaczenia na flo. Wczoraj zostały podlane woda z canna flush. Bo dodaniu flusha do wody ph spadło do 4 ph więc użyłem ph plus do wyregulownia ph do 6.2 Ktos coś? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 14 Września 2021 @Dobry_Człowiek! jakiś owad może, nie widać dobrze tych plamek, zresztą i tak zaraz masz ścinkę 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 14 Września 2021 (edytowane) @Andi sprawdzałem lupą i nie ma żadnych szkodników. Liście w takim stanie są prawie na kazdym szczycie. Scinka pewnie w następny weeknd. Chciałbym wiedzieć co to sie stało tak na przyszłość, czy nadmiar czy niedobór czegoś? Czy może to od canna flush? Może ktoś miał taki przypadek? Edytowane 14 Września 2021 przez Dobry_Człowiek! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 14 Września 2021 @Dobry_Człowiek! czegoś może być nadmiar, w zaawansowanej fazie flo a liście dobrze zielone są czyli pierwiastków trochę jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 14 Września 2021 @Andi też mi to wyglada nad nadmiar. Ostatnio podlałem samą wodą a teraz dołożyłem canna flush. Trochę dziwne zeby teraz nadmiar sie pokazał. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Września 2021 @Dobry_Człowiek! Mi to do nadmiaru nie pasuje, ale raczej do niedoboru. Wiem, że się ziomku znasz, ale ph na pewno nie jest za wysokie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 15 Września 2021 8 godzin temu, Zielone krainy napisał: @Dobry_Człowiek! Mi to do nadmiaru nie pasuje, ale raczej do niedoboru. Wiem, że się ziomku znasz, ale ph na pewno nie jest za wysokie? @Zielone krainy pojawilo to sie z dnia na dzien po ostatnim podlaniu canna flush. Ph cały czas kontroluję powyżej 6.3 nie wychodzę. Wiem ze zaraz scinka ale pierwszy raz widze coś takiego. A chcialbym na przyszłość wiedziec od czego takie dziwne plamki. Te plamki sa na lisciach przytopowych poniżej ich nie ma az tak dużo Jeszcze chodzi mi po glowie taka myśl ze dalem za duzo ph plus i ph minus. Bo jak dodalem canna flush do wody to ph spadło drastycznie do 4. Pozniej dodalem za duzo ph plus i wyrównałem ph minus do 6.2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Września 2021 @Dobry_Człowiek! Możliwe, że w tym tkwi problem, może taka mieszanka była dla rośliny toksyczna i stąd objaw na liściach. Dobrze, że jesteś na końcówce, mam nadzieje, że ci się to nie odbije na jakości palenia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 15 Września 2021 @Zielone krainy w następny weekend prawdopodobnie bede ciął. Jeszcze pare podlań samą wodą i mysle ze wszystko co złe to sie wyplucze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Września 2021 @Dobry_Człowiek! Powinno być dobrze, ale wszystko okaże się po zbiorach, obyś był zadowolony, bo miałeś z nimi liczne przejścia, oby ci to dobry plon wynagrodził. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 15 Września 2021 150≤ ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 18 Września 2021 @Dobry_Człowiek! Kurdę z plamy na liściu w 4 godziny zrobiła mi się martwica. Przeglądam różne objawy. To u ciebie trochę przypomina brak Miedzi – - Liście ciemnieją z fioletowo niebieską poświatą - Krawędzie liści i końcówki bieleją lub żółkną. - Metaliczna lub świecąca powierzchnia liścia, ( niedawno ktoś pytał od czego mu się liście błyszczą) - Liście stają się sztywne i się zwijają w dół. - Lubi występować na liściach znajdujących się blisko światłą. - Topy nie dojrzewają i rosną powoli. Może nie do końca. Bor zaczyna się pokazywać w górnych częściach też podobne. Te kropki znowu przypominają brak wapna, ale to raczej zaczyna się na średnich i niskich liściach. W dniu 14/09/2021 o 17:04, Dobry_Człowiek! napisał: Bo dodaniu flusha do wody ph spadło do 4 ph Używałeś tego flusha wcześniej? pH 4? Na pewno dobrą dawkę zastosowałeś? No ale jak Flush ma wyczyścić ziemię z nawozów to nic dziwnego że się braki pokazują. Po flushu każą dalej karmić, nie rozumiem sensu jego stosowania. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 18 Września 2021 @Ważniak nigdy wczesniej go nie uzywalem i nie bede uzywal. Wole tradycyjne plukanie czysta wodą przed ścinką. Moja woda z kranu ma 6.6 ph jak dodalem do tego flusha to ph do 4. Dałem tyle jak jest napisane. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 18 Września 2021 Kosisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach