Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Września 2021 Siemanko. Dzisiaj znalazlem miernik ec tds. Chciałbym zacząć uprawe hydro dokladniej dwc. Użyłem tego miernika do sprawdzenia odstanej wody z kranu tylko zupełnie nic z tego nie rozumiem i w internecie nie znalazłam potrzebnych informacji. Po włożeniu miernika do wody wyskakują mi liczby: Us/cm 0240 Ppm 0120 I teraz moje pytanie jakie jest te Ec mojej wody z kranu? Dzieki za pomoc! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 12 Września 2021 (edytowane) 0,24 - niskie jak na kranówkę Edytowane 12 Września 2021 przez bingobum 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Września 2021 @bingobum dzięki za odpiedź! miernik nie jest najlepszej jakości ale znalazłem go w gratach. Moze podaje wynik w przybliżeniu. Nigdzie nie moge znaleźć jakiegos kalkulatora zeby przeliczył mi to na ec. Jesteś pewny ze to napewno 0.24 a nie inny wynik? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 12 Września 2021 (edytowane) @Dobry_Człowiek! 120- masz też na mierniku 🙂 mnożysz razy 1000 i dzielisz przez 2 wskazania są prawdopodobne, chociaż nie wiem czy prawdziwe 😉 sprawdzić go możesz w wodzie destylowanej/demineralizowanej i jakieś opisanej mineralnej (niegazowanej oczywiście) Edytowane 12 Września 2021 przez bingobum 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Września 2021 Ciekawe czy jest skalibrowany. Milem podobny i przy każdym stuknięciu się rozlkalibrowywal. Z tylu może mieć zrobię do kalibracji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 12 Września 2021 2 minuty temu, doominik napisał: Ciekawe czy jest skalibrowany. Milem podobny i przy każdym stuknięciu się rozlkalibrowywal. Z tylu może mieć zrobię do kalibracji te mierniki są proste jak budowa cepa, powinien raczej +- wskazywać dobrze; tu nie ma takich problemów jak przy pH @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Września 2021 @Dobry_Człowiek! Kiedyś trafiłem na taką tabelkę, może ci się przyda. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Września 2021 @doominik pierwszy raz uruchomiłem ten miernik. Kiedys go kupiłem i nawet nie włączałem. Jutro zakupie jakiś porządny bo chce znać poprawne ec wody z kranu. @Zielone krainy dzięki napewno sie przyda! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 12 Września 2021 @Dobry_Człowiek! zobacz jeszcze na stronie lokalnych wodociągów- powinny być dane jakościowe wody 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Września 2021 @bingobum no mi taki się wysypał i miałem problemy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach