bania301 4 Napisano 9 Września 2021 Siemanko. Jak w tytule, czy używał ktos pochlaniacz przy suszeniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 426 Napisano 9 Września 2021 @bania301 możliwe że tak, dobrze jak jest przewiew jakiś 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 9 Września 2021 @bania301 Ciemne, suche przewiewne miejsce, wieszając topy tak, aby się nie stykały, odpowiednia temperatura i nie potrzebny ci zaden syf 🙂 Na biednego mozna tez wziąć karton, nitkę, zrobić ala "boxa", rozwiesić i usypać ryz. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 10 Września 2021 Z osuszacze też nie możesz przesadzić, żeby nie było za sucho. Wilgotność pomiędzy 50-60% i coś mieszającego powietrze, wiec jak masz za wysoka wilgotność to pochłaniacz jak za niska to nawilżacz. Jak za szybko wysusz to tracisz sporo na jakości. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bania301 4 Napisano 10 Września 2021 mam pochlaniacz wysokiej klasy🤣 mozna ustawic na ile procent wilgotnosci i fajnie dmucha juz osuszonym powietrzem..i jak by na topki sobie dmuchalo to mysle ze byłoby cacy...dzieki za info 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 10 Września 2021 @bania301 Ja bym i tak uwazał zeby bezpośrednio na topki nie dmuchał 😄 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 10 Września 2021 @bania301 @KryspieK Ma racje nie dmuchaj niczym bezpośrednio na tak go ustaw żebyś widział ze topy się delikatnie ruszają, ale nie możesz dmuchać bezpośrednio na topy 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bania301 4 Napisano 10 Września 2021 jest taki bajer do suszenia koszulek ze otwiera i zamyka..wiec powinno zdac relację i temperatura pokojowa wiec tez jakiegos szału w prędkości sie nie spodziewam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 10 Września 2021 @bania301 Niech to suszy stary, ale z daleka od nich (wiesz o co biega, bezpieczna odległość) bo serio może być problem, nic nie powinno dmuchać bezpośrednio na typy, kiedy się suszą. Do koszulek? Sprzęt wygląda na solidny 😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 10 Września 2021 @bania301 sprzęt spoko, zrobisz jak uważasz, ale zaufaj nam, szkoda tego czasu zmarnować, żeby 3-5dni przyspieszyć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Września 2021 Ja używam osuszacza elektrycznego, który mogę ustawić na konkretną wilgotność i nigdy nie ustawiam tak, żeby dmuchał bezpośrednio na topy. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Września 2021 @bania301 Po co takie wynalazki? Przecież chodzi o to, by zioło schło wolno, więc temp 20 C, a nie jakieś urządzenie, jakie będzie dmuchało ciepłym powietrzem po topach. Do tego jak masz problem z wilgotnością to wrzuć pochłaniacz i to wszystko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bania301 4 Napisano 11 Września 2021 @Zielone krainy wynalazki sa po to by sobie ułatwiać...a tu pytanie zwykle bo mam takie cudo i z ciekawości zapytalem ... @doominik i masz jakies zauważalne straty..zauważyłes coś niepokojącego lub godnego uwagi...tez moge ustawić wilgotność @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 11 Września 2021 @bania301 Straty będą raczej mało zauwazalne, ale na to się składa ciut więcej niz sam sposób suszenia ;D 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 11 Września 2021 @bania301 jeśli suszenie trwa ponad tydzień, to nie ma żadnych strat. Problem jest jak wyschną szybciej, bo mogą wyschnąć nierówno, znaczy już się praktycznie kruszyć na zewnątrz, a w śroku być jeszcze mokre, poza tym prawdopodobnie pojawi się zapach siana, którego trudno się pozbyć. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Września 2021 @doominik ja mam bezpośrednio ustawiony nawiew na topy, suszę średnio 2 tygodnie w ten sposób 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Września 2021 @mirecki ja tak nie robię, nigdy nie ustawiam nawiewu bezpośrednio na topy. Wierzch topów może schną za szybko w stosunku do środka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Września 2021 @doominik owszem to prawda, ale topy mam suche mniej więcej po ok 10 dniach ale trzymam jeszcze kilka dni dla pewności, poza tym sprawdzam topy czy nie ma lipy ale dzięki za radę. Mój zeszłoroczny out jeszcze jest suchy 😎 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Września 2021 @mirecki to spoko. Mój osuszacz wysuszyłby je na pieprz w 2 dni jakbym tak ustawił. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Września 2021 @doominik ale zmienię to, być może wpłynie to na jakość. W każdym bądź razie dzięki za info 💪 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach