PIT 3 Napisano 28 Lipca 2021 Dzień dobry Zawodowi ogrodnicy. Jako że Wasze rady wychodzą Mi na dobre chcialbym poradzić sie Was w sprawie plamek na jednej z Moich roślinek. otuż przez dzisiejszą noc po zmianie na nowe swiatlo(jaśniejsze-Mars hydro) zauwazyłem ze na dwóch większych liściach robią sie plamki tak jakby sie wypalały.Moim zdaniem moze brakować magnezu?ale to tylko Moje przypuszczenia a wolałbym aby ktoś spojrzał na to precyzyjnym i fachowym okiem. dziękuje i pozdrawiam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 28 Lipca 2021 @PIT jak podlewałeś to nie spadło ci może kilka kropel wody? Według mnie nie ma żadnych niedoborów i roślinka wygląda dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 28 Lipca 2021 No wlasnie ostatnie podlanie było z 4-5 dni temu także to jest niemożliwe-mozemy to wykluczyć.Moze po prostu doczekam 1-2 dni i zobaczę czy sytuacja dalej sie rozwinie.Zauwazylem ze te plamki są tylko na dwóch największych liściach a małych ten problem nie dotyka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 28 Lipca 2021 @PIT A od spodu nic się nie dzieje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 28 Lipca 2021 Jak podniosłem donice to w porządku,tylko jeden długi korzeń wystaje tak na 5 cm,nwm czemu On tak wylazł na same dno skoro donica ma 27 cm wysokości 🤷🏿♂️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 28 Lipca 2021 @PIT Czym podlewasz? Jaka ziemia i czy znasz pH? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 28 Lipca 2021 Podlewam tylko i wyłącznie zwykłą wodą z kranu-odstaną aby chlor wyparował,mam tez biohumus no ale po co wlewać jak na razie nie potrzebowały nic. PH na tą chwile niestety nieznane Jeśli chodzi o ziemie to mam kupioną zwykłą z ogrodowego z idealnym pH,oczywiscie w doniczkach mam tez troche dodanego kokosu i na dnie jak i na wierzchu keramzyt @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 28 Lipca 2021 @PIT bardzie o spód liścia mi chodziło ;D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 28 Lipca 2021 To samo co na wierzchu plamka Plamki* @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) Zamówiłem miernik pH adwa d11 takze mam nadzieje ze w Piątek jak przyjdzie to sie dowiem jakie jest pH by Wam tutaj napisac. Edytowane 28 Lipca 2021 przez PIT Błąd w pisowni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 29 Lipca 2021 Moi drodzy,niestety plamki przechodzą na inne liście,miernik pH dopiero bedzie w piątek,mam taką nadzieje...do tego czasu jak myślicie moze brakować jakiegoś składnika? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 29 Lipca 2021 raczej nie, nie panikuj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzykrzysztof 12 Napisano 29 Lipca 2021 @PIT dolomit wymieszałeś z ziemią ? Ja nawet przy idealnym ph dodaje, bo miewałem problemy bez tego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 29 Lipca 2021 Dolomitu nie mam,ale juz mam zamówiony,jutro będzie. Jak radzicie?jak użyć dolomitu i w jakiej proporcji? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 29 Lipca 2021 @PIT z garść na litr wody i podlać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 30 Lipca 2021 Miernik przyszedł,zrobiłem pomiar,wydaje Mi sie ze nie jest źle prawda? Miernik pokazuje między 5.8-5.9 czy dowalić dolomitu? Przy okazji tez sprawdziłem wode z kranu,którą podlewało kwiatuszki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 30 Lipca 2021 Wszystko jak trzeba. Nic nie poprawiaj. Takie moje zdanie. Leć sobie dalej Masz dostęp do deszczówki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 30 Lipca 2021 Niestety nie mam dostępu do deszczówki,teraz zagotowałem wode by sprawdzic czy po przygotowaniu moze sie zmniejszy pH w wodzie z kranu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 30 Lipca 2021 ph down załatwi sprawę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIT 3 Napisano 31 Lipca 2021 Po zagotowaniu i odstaniu 12h wody...pokazuje 8.5 pH🤦♂️ dodatkowo mam zasadzone dwie roślinki na outdoor,lecz na nich pokazuje 7.6 pH,czym radzicie zbijać pH gleby? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach