Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 @dantes205 Ja mam w kranie trochę lepszą sytuacje z wodą, u mnie ph wody z kranu wynosi 7,1. Obecnie stosuje mineralne nawozy od Canny, jakie pomagają obniżyć ph i utrzymują je dość długo w ziemi na właściwym poziomie. W poprzedniej uprawie lałem organiczne nawozy od Plagron i obniżałem wodę sokiem z cytryny, a ph w ziemi skakało, prawidłowe takie, jak chciałem było chwile po wlaniu, a potem leciało w górę i bez modyfikacji po chwili w ziemi było powyżej 7 ph, mimo, że lałem wodę z ph 5,8-6.0. Dzisiaj przed podlewaniem ph w ziemi wynosiło u mnie 5,6 ph, więc musiałem je lekko podwyższyć, ale za to przy Cannie już nie dostrzegam problemów z tym, że ph winduje się do góry. @onyx Sok z cytryny obniży ph, ale krótkotrwale, a w ziemi ph zaraz będę ulegało zmianie , nie będzie w tym wypadku stabilne, już po paru godzinach możesz mieć w ziemi zupełnie inne ph niż to, jakie wcześniej lałeś. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy @niewiemalesiewypowiem czyli najlepszym sposobem na trwałem obniżenie pH jest profesjonalne ph-? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 @onyx Na pewno będzie bardziej stabilne i dłużej się w ziemi będzie utrzymywało niż w przypadku soku z cytryny lub octu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy rozumiem, dzięki za pomoc bo ta wiedza na pewno się przyda bo tak to człowiek by żył w niewiedzy z przeświadczeniem że z ph na pewno jest w porządku a roślina umiera @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 @onyx Nie ma sprawy, z moich obserwacji wynika, że najlepiej iść we wszystko, co mineralne, a nie organiczne, jak chodzi o nawozy i regulatory ph, bo w organice jest większy problem ze stabilnością ph w ziemi, a przynajmniej tak było u mnie, jak leciałem na nawozach organicznych od Plagron i zbijałem sokiem z cytryny ph. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy jaki regulator ph bo mam wszystko od biobizza ale wychodzi na to że będzie on nie stabilny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) @onyx Ph minus: https://domowauprawa.pl/product-pol-1988-Plagron-PH-0-5L.html Ph plus: https://domowauprawa.pl/product-pol-1990-Plagron-PH-0-5L.html Edytowane 3 Maja 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy tak też czułem, taki też zakupie dzięki 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy posiadam coś takiego nada się to do regulowania pH jak zamówię miernik pH i wody i gleby? chodzi mi o ph- pH+ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 @420Dominik420 Lepiej załatw sobie dolomit, bo to jest do basenów, nie wiadomo, jak to będzie wpływało na rośliny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) @Zielone krainy dolomit mam ale mam wode pH dolomitem ? jak mam regulować pH wody dolomitem? Edytowane 3 Maja 2021 przez 420Dominik420 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 @420Dominik420 Rozpuść dolomit w wodzie i tą wodą podlej roślinę. Najlepiej, jakbyś miał czym zmierzyć ph gleby wcześniej. Ph wody po rozrobieniu dolomitu też dobrze byłoby zmierzyć, by dostosować ph cieczy do ph gleby, by je wyregulować. No, ale jak nie masz mierników ani płynu heliga to możesz spróbować nalać na oko , weź z łyżkę dolomitu i rozpuść w litrze wody i tym podlej roślinę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy nie, czekam aż mi przyjdzie miernik i spróboje wtedy ogarnąć pH gleby tym dolomitem chb trzeba będzie zrobić flusha cos takiego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Maja 2021 @420Dominik420 Przyjdzie miernik to zmierzysz ph gleby, może wystarczyło będzie parę podlań wodą z odpowiednim ph , by wyregulować ph ziemi i obejdzie się bez flusha. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 6 Maja 2021 Dobry wieczór. 18 dzień Cream candy, wysuszam ziemię i jutro planuję LST. Podlewana deszczówką, ale PH ziemi dalej utrzymuje się w okolicach 7 - 7.5. Z tego co czytałem, to deszczówka nie zmienia ph ziemi. 03.05 z ziemi wyszła White widow i prosiłbym @Tester o zmiane w tytule mojej FR na Cream candy & White widow, bo ak 47 nie wyszła z ziemi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 6 Maja 2021 15 minut temu, dantes205 napisał: i prosiłbym o zmiane w tytule mojej FR na Cream candy & White widow, bo ak 47 nie wyszła z ziemi. zmienione 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 7 Maja 2021 LST made by Dantes205. Glowny szczyt chyba blizej ziemi powinien isc? Ale nie chce mi sie juz jej meczyc. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Maja 2021 @dantes205 Jest ok, mógłbyś ją odrobinę bardziej dogiąć, ale poprawiać nie trzeba. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 7 Maja 2021 Za mocne swiatlo jest, daj wyzej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 7 Maja 2021 @Git z czego to wnioskujesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach