Dzielnicowy 158 Napisano 30 Kwietnia 2021 Możesz regulować cytryna, ktoś tu odradził octem ja to robię od lat i nic się nie dzieje, ale oczywiście lepiej PH-. Nowe liście i odrosty wyglądają ok? Nic nie widzę na tym zdjęciu przez swiatlo, jeśli tak to czekać obserwować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 30 Kwietnia 2021 Odrosty sa malutkie, wiec trudno stwierdzic czy sa ok. Liscie 2 pietra na razie tez ok, ale jeden z tych lisci ma delikatne zolte kropki na koncowce. Ciezko zrobic zdjecie w boxie, wieczorem ja wyciagne i zrobie zdjecie. Co takiego ma w skladzie ten ph-, ze jest taki dobry? Jak patrzylem na jego sklad to jest NPK 0-48-0, czyli to jest kwas fosforowy. Tego Aquacid do akwarium nie moge uzyc? On dodatkowo zmiekcza wode. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 30 Kwietnia 2021 Ph skopane ewidentnie, zainwestuj w normalny miernik np. Adwa ad11/12, bez tego ani rusz, wiem coś o tym jak skopałem trzy uprawy z rzędu A co do Plagron ph minus, jak już chcesz go kupić to nie sugeruj się w ogóle zaleceniami producenta. Tak dla twojej informacji: Jedna kropelka u mnie obniża ph o jakieś 0.3-0.5, także ostrożnie. Jak lałem tak jak producent zaleca czyli 0.5ml + ph nie było mierzone to później sprawdzałem to wychodziło 2-3 ;D 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Czy ph da sie naprawic, jesli bede teraz podlewal woda, o prawidlowym ph, czy trzeba zrobic flusha? Do tej pory, przez te 13 dni podlalem ja w sumie okolo 800 - 900 ml wody. Doniczka jest 11l, ziemi weszlo okolo 15-20l Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez dantes205 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 30 Kwietnia 2021 no lej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 30 Kwietnia 2021 @fxxx1337 nie byłbym taki pewny ze to PH o nie pisz ewidentnie bo na czym to opierasz? Po końcówckach tych dwóch liści ? 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 30 Kwietnia 2021 To moze ona jest glodna, bo te liscie zaczely zolknac od 8 dnia, a na ziemi plagron jest napisane, ze po tygodniu trzeba ziemie nawozic? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Kwietnia 2021 @Dzielnicowy Prawie na 100 % to wina złego ph, roślina ma przyblokowane pobieranie pokarmu z podłoża, co skutkuje wypryskami na liściach, jakie pasują do niedoborów. Roślina ma problem z pobieraniem substancji z podłoża, a związku z tym konsumuje samą siebie, aby przetrwać czas głodu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 30 Kwietnia 2021 @dantes205 lightmix ma nawóz na 2 tygodnie, więc nie ma szans, że się skończył już w 6 dniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 30 Kwietnia 2021 Jednak ph skopane. Kupilem dzisiaj plyn helliga i zabarwil ziemie na zielono, czyli ph 7-7.5. Do momentu, az dostane ph-, sprobuje zakwaszac wode octem. Sprobowac oprysku lisci? Mam plagron vita race i asahi sl. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Kwietnia 2021 @dantes205 To było oczywiste, że ph jest złe. @dantes205 Napraw ph w ziemi, nie rób oprysku, podlewaj normalnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 30 Kwietnia 2021 13 minut temu, Zielone krainy napisał: @dantes205 To było oczywiste, że ph jest złe. @dantes205 Napraw ph w ziemi, nie rób oprysku, podlewaj normalnie. Ok. Podlewac woda ph 6-6.5, czy woda o nizszym ph? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Kwietnia 2021 @dantes205 Jak w ziemi jest 7-7,5 to lej wodę z ph 5,5 , by obiżyć ph do okolic 6. @dantes205 Dobra ty nie masz miernika elektornicznego, więc lej około 6 ph. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 2 Maja 2021 15 dzien Cream candy. Sytuacja trochę sie poprawia, chociaz końcówki liści 2 pietra delikatnie żółkną. PH zmierzyłem płynem helliga w 4 miejscach, w 3 mi pokazało ph 6-7, w 1 ph 7-8. Przez majówkę nałapałem 10 l deszczówki, więc zamierzam jej uzywac przy kolejnych podlaniach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Maja 2021 @dantes205 Ph lipa , roślina nie rozwija się prawidłowo , jest poblokowana. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 2 Maja 2021 15 minut temu, Zielone krainy napisał: @dantes205 Ph lipa , roślina nie rozwija się prawidłowo , jest poblokowana. Ok, sprobuje dalej zakwaszac glebe, moze deszczowka pomoze. Dac jakis nawoz na zakwaszanie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Maja 2021 @dantes205 Właściwe rozwiązanie: zbadać ph gleby, a poznawszy je zareagować właściwe do jego wartości poprzez podlanie wodą z odpowiednim ph , co sam czyniłem z pełnym powodzeniem ;) Zapewniam cię, że takie zabiegi mają sens, jak znasz ph gleby i wiesz, co trzeba do ziemi lać, aby uzyskać odpowiedni rezultat, jaki korzystnie w połączeniu z dobrym dawkowaniem nawozów wpłynie na twoje rośliny :) Patrz na moją fotorelacje, a po niej poznasz, że wiem o czym mówię, bo to się sprawdza w mojej własnej uprawie, a jak coś mówię źle to w mojej własnej uprawie powinno to źle wyglądać. Jednak mimo wszystko wielkie "POZDRO" niech każdy prowadzi swoją uprawę po swojemu, bo to jego sprawa, a jak coś zawali to tylko samemu sobie zaszkodzi , a nie komuś innemu. ;) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) @Zielone krainyobserwuje twoja FR i staram sie stosowac do Waszych rad. Problemem u mnie (prawdopodobnie) jest woda kranowa, ktora zakwaszana octem, cytryna, czy plagronem ph-, po 24 h wraca do poziomu ph 8. To moja 2 uprawa, gdzie zepsulem ph ziemi. Cream candy idzie na straty, bede na niej testowal wode, nawozy, itp. Mam jeszcze 2 x white widow, jedna dzisiaj wyszla z ziemi, a druga jest w trakcie kielkowania. Planuje je podlewac deszczowka, mam praktycznie nieograniczony jej zapas na ogrodku i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Edytowane 3 Maja 2021 przez dantes205 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 3 Maja 2021 @Zielone krainy wytłumacz mi jeśli wiesz może czy jeżeli wyrównuje wodę sokiem z cytryny by uzyskać to pożądane 5.8-6.5 pH to czy jak zaleje roślinę, której taka ilość wody wystarczy na dni parę to czy w międzyczasie woda jest w stanie zmienić swoje pH? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) Woda zmieni swoje pH bardzo szybko. Dlatego np. robiąc flusha zalewamy 3x objętość donicy jeśli chcemy cokolwiek ruszyć pH podłoża. Gleba ma ogromny bufor. Inwestujcie 3g palenia w miernik ph i ec. Zwraca się szybciej niż Bitcoin. Edytowane 3 Maja 2021 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach