Git 509 Napisano 27 Marca 2021 Siemka, moja roslinka kochana ma dzisiaj 5 dzien odkąd zostala wsadzona w ziemie. Uzylem ziemi od biobizz light. Tent 60x60x200. Sprzęt mam mocno polecony przez uzytkownika @Piccolo, któremu chce teraz jeszcze raz podziękować za wszystkie rady. Nocami, gdy lampy gasna, spada mi w boxie temperatura nawet do 17 stopni, od teraz gdy swiatla gasną(22), mam zamiar ustawic lampe w kierunku sufitu i nagrzac troche bardziej boxa, zanim je zgasze. Wilgotnosc utrzymuje się na w miare dobrym poziomie, bo miedzy 60 - 80. Nawozy bede stosował od firmy terra aquatica grow, micro, bloom. Mam do tego osobno magnez z wapnem, kupilem jakis tam do roslin. Woda, ktora podlewam roslinke staram sie utrzymać na ph 6.0 do 6.7, nie jestem w 100% pewny, czy moj miernik pokazuje dobrze, niby go skalibrowalem i wygladalo wszystko git. Podlewam roslinke psiukaczem na okolo niej, zeby nie bylo za mokro, nie wiem za bardzo kiedy normalnie wlac do niej wode,z np. szklanki Swiatlo mam obecnie na okolo 30-35cm od rosliny, ustawione na moc 50 lub 75,w zależności jaką akurat zobacze temperaturke w boxie. Wszelkie porady mile widziane. A tu fotka z wczoraj. Ten miernik do mierzenia ziemii to chyba o dupe roszczac jest. Fotki bede dodawal w miare, jak zauważę jakis maly wzrost, lub jakakolwiek zmiane. Życzcie mi szczęścia, to moja pierwsza roślinka w zyciu 🌱 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 27 Marca 2021 Pozytywne nastawienie to połowa sukcesu, więc powodzenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 27 Marca 2021 @projze miernik lipa i podlewaj normalnie bo ją wysuszysz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 27 Marca 2021 3 godziny temu, Tester napisał: @projze miernik lipa i podlewaj normalnie bo ją wysuszysz Czyli wlewac juz normalnie wode szklanką? Zmienilem światło na noc, a od 18 do 24 bedzie zgaszone, dowiedziałem się ze w nocy mniej placi sie za prąd 😆😆 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 27 Marca 2021 2 godziny temu, projze napisał: Czyli wlewac juz normalnie wode szklanką? tak 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 29 Marca 2021 5 dzień od wyjscia z ziemii Widze, ze rosną listki, sa bardziej widoczne, roslinka jest wyzsza. Domontowalem wiatraczek 6 cali. Podlana w nocy z soboty na niedziele szklanką wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 29 Marca 2021 Cos Fajnego moze Byc. Bede wpadał. Zdrówka 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 1 Kwietnia 2021 Dzien 12 od wrzucenia nasionka do wody, roslinka rosnie jak nos morawieckiego. 2 główne liście sa jakies niesymetryczne xD ale kolor ogolnie ładny, chyba wszystko jest spoko, utrzymuje wilgotnosc 40-75, temperature mam plus 21 caly czas do max 26, wykminilem patent, ze mam swiatlo wylaczone od 18 do 24,a po 20 włączam ogrzewanie w domu i zamykam pokój i okno, w ktorym jets roslinka, rure daje blisko kaloryfera i w boxie cieplutko 😆 bo bez ogrzewania to mialem nawet 17 stopni. Ogolnie co robie, to czasami biore te liscie i je tak dopycham do dolu jakby, cos w stylu jakbym lekko otwierał ten glowny szczyt, troszke ja stresuje ze tak powiem i chyba na dobre jej to wychodzi, chyba ze to nie ma żadnego znaczenia 😂 Z fartem byczki 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 2 Kwietnia 2021 @projze szysko si 🤗 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 5 Kwietnia 2021 Dzien 10 od wyjscia z ziemii, 15 od zanurzenia wrzucenia do wody Wyglada chyba ok, mam czasem wrazenie ze listki sa jakies suche, ale to chyba moja wyobraźnia. Caly czas odginam szczyty, zeby swiatlo lepiej trafialo w nie 😂 mysle juz nad przesadzeniem rosliny do duzej donicy 30l i w następnym tygodniu zaczac treningi. Czy to dobry moment na przesadzenie? Czy poczekac chwilke jeszcze? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 5 Kwietnia 2021 42 minuty temu, projze napisał: Czy to dobry moment na przesadzenie? Czy poczekac chwilke jeszcze? jak chcesz to przesadzaj 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 5 Kwietnia 2021 Roslinka przesadzona i solidnie podlana, ale glownie po obrębie donicy. Fajne korzonki miala 😄 mam nadzieje, ze nic sie nie odpierdoli teraz. Wzrost moze zwolnic trochę przez to? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 5 Kwietnia 2021 2 godziny temu, projze napisał: Wzrost moze zwolnic trochę przez to? może jak korzenie uwaliłeś i podlej po całości @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 5 Kwietnia 2021 @projze taki mocny wentylator na takie malenstwo 😄 i nie za blisko rosliny ten nawilżacz? ja bym dał na sam dół a wiatrak wyżej w rogu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) 25 minut temu, insane93 napisał: @projze taki mocny wentylator na takie malenstwo 😄 i nie za blisko rosliny ten nawilżacz? ja bym dał na sam dół a wiatrak wyżej w rogu Ten wiatraczek ma tylko 6inch haha, na zdjęciu wyszedl na gigusa, ale jest najmniejszy z mozliwych, do tego mam reuglator obrotow, to chodzi bardzo spokojnie. https://www.amazon.co.uk/dp/B00E1GTRKS/ref=cm_sw_r_cp_apa_glc_fabc_NGKZWK1Q488YN8GZ7WVG?_encoding=UTF8&psc=1 Co do nawilzacza, ma on tylko 500ml, ktore zuzywa w okolo 8h. Poki rosnie chyba w miare ok, to narazie nie zmieniam 😄 zreszta to dopiero 1 dzien w takim ustawieniu 27 minut temu, Szym napisał: może jak korzenie uwaliłeś i podlej po całości Zostala podlana po calosci, okolo 1.5l wody, zleciala dolem z jednej strony Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez projze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 7 Kwietnia 2021 Niedobór widoczny na lisciu, magnez? Zle ph? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 7 Kwietnia 2021 @projze nie przejmował bym sie zbytnio czyms takim... podlewaj sama wodą i obserwuj 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 7 Kwietnia 2021 Właśnie obczailem sobie moją wode w kranie, wyslalem zapytanie o caly dokladny raport. Obecnie na stronie mogę zobaczyć pare informacji. Czy uwazacie, ze jest coś na co powinienem zwrocic uwage? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 7 Kwietnia 2021 @projze EColi nie ma to raczej dobrze hehe... a tak ja serio normalna woda wszystko w normie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 8 Kwietnia 2021 Dzien 14 (niepełny) od wyjscia z ziemii. Roslinka syto podlana wczoraj, wydaje mi sie ze na taka donice 30l lałem o wiele za malo. Roslinka zaczela pachniec, niestety przed wczoraj zauważyłem złamaną gałąź i mam nadzieje, ze ogarnalem to w miare git, nie chce jej sklejac narazie bo jest mega delikatna xd za mocno musialem odgiąć, bedzie lipa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach