Tester 1,400 Napisano 20 Stycznia 2019 Najpopularniejsze rodzaje oświetlenia stosowane przy uprawie konopi Żarówki CFL stosowane są przez growerów ze względu na ich oszczędność i to że nie nagrzewają się mocno. Nie potrzeba do nich żadnego balastu wystarczy wkręcić je i gotowe. Lampy HPS, najpopularniejsze lampy stosowane w uprawie konopi, przy tego typu lampach można osiągać bardzo dobre rezultaty, mają jednak swoje wady, jedną z nich jest to że nagrzewają się, w boksie wymagana jest dobra wentylacja. Lampy LED, w ostatnich latach robią furorę, coraz więcej użytkowników przesiada się na LEDy. Zaletą jest niskie zużycie energii i to że nie nagrzewają się tak bardzo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 4 Sierpnia 2019 Co do PC Boxa polecacie, jaką lampę ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 4 Sierpnia 2019 @Kibic HPS raczej odpada ze względu że byś miał piekarnik w pc boksie , więc pozostają świetlówki albo ledy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Querro 0 Napisano 1 Marca 2022 Witam czyli do growboxa jakieś 35x 60 taka żarówka jedna wystarczy? https://erli.pl/oswietlenie-oswietlenie-do-uprawy-roslin/zarowka-do-wzrostu-roslin-e27-150-led-100w-11250lm,107785594?snrai_campaign=9Dg6fYWqOuIi W ogóle lepiej coś takiego czy coś innego możecie polecić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 1 Marca 2022 @Querro lepiej coś innego, zależy ile masz kasy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Querro 0 Napisano 1 Marca 2022 Wiesz co próbuje na tą chwile określić właśnie jakiś koszt tego wszystkiego. Nie mam jakiś wielkich wymagań po prostu nie wiem czy będzie mnie to bawić na dłuższą metę. https://erli.pl/oswietlenie-oswietlenie-do-uprawy-roslin/lampa-led-do-wzrostu-uprawy-roslin-grow-light-225led,27338677?utm_source=google&utm_medium=surface&gclid=EAIaIQobChMI9JGZnKGl9gIVgUaRBR3AkgeoEAQYAiABEgK6J_D_BwE Coś takiego to chyba też niezbyt dobry wybór? Chciałbym sobie zrobić jakiegoś boxa na 2-3 rośliny i próbuje sobie narazie określić co potrzebuje i ile to będzie kosztować. Tak naprawdę na taką ilość roślin jak duży musi być box? A co do samej lampy no chciałbym jednak żeby działała jak należy i dawała efekty. Jeśli mam wydać np 100 zł i efekt będzie średni no to jasne iż wole dać 300 czy więcej ale żeby to rosło jak należy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 1 Marca 2022 @Querro ta "lampa" to jest wyjątkowe nieporozumienie. Właściwie jedna jak i druga. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Querro 0 Napisano 1 Marca 2022 29 minut temu, Udyr napisał: @Querro ta "lampa" to jest wyjątkowe nieporozumienie. Właściwie jedna jak i druga. Dzięki, jak najbardziej wyczerpałeś temat swoim komentarzem 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 1 Marca 2022 @Querro nie nabijam się w żadnym przypadku. To przez niewiedzę w temacie takie rozwiązania rzucają Ci się w oczy. Te produkty zawsze są na pierwszych miejscach wyszukiwań w google. Ładnie wyglądają na obrazku niestety tylko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Querro 0 Napisano 1 Marca 2022 No dlatego pytałem co możecie polecić. Do growboxa na 2-3 rośliny. Jaka to musi być wielkość?:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 1 Marca 2022 @Querro 60x40 chyba są fajne namioty. Do tego 150w Leda, ale musiałbyś sobie policzyć ile chcesz wydać na sprzęt. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Sierpnia 2022 Przekonałem się że LED są dużo lepsze niż HPS. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 4 Lutego 2023 jaka lampe led do box 60/60/120 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Lutego 2023 @hubert2020 Jaki budżet masz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 4 Lutego 2023 @Zielone krainy jak narazie się szykuje wiec nawet nie wiem czego się spodziewać wiadomo ze każdy szuka jak najlepszej w miarę cenowo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Lutego 2023 @hubert2020 Nie znając twojego budżetu nie doradzę ci nic, bo nie wiem, czy cię na dane rozwiązanie stać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 4 Lutego 2023 @Zielone krainy no tak myśle ze ok 400 zl @Zielone krainy Ogólnie to fajnie jakbyś mi rozpisał co jeszcze oprócz lampy będę potrzebował do mojego box dodam ze chce tylko automaty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Lutego 2023 @hubert2020 400 zł mało, jak na panel led na powierzchnie 0,36 m2, by to był panel potrzebowałbyś 700-800 zł, twoje środki wystarczalne są na hps. Potrzebujesz wszystkiego, namiot/szafka, wentylacja, panel/ hps/cfl, programator czasowy, stacja pogodowa, mierniki ph/ płatki lakmusowe i płyn heliga, doniczki, nawozy, nasiona, strzykawki 10 ml i 2 ml do odmierzania nawozów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 4 Lutego 2023 @Zielone krainy a te lampy nie będą przypaliły ? @Zielone krainy to muszę jeszcze czytać dużo bo powiem szczerze ze nic nie ogr a chciałem sobie dwie roślinki zasadzić i to automaty a jak narazie to mam nazwę nasion heh @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Lutego 2023 @hubert2020 Ludzie na hps uprawiali zanim panele led się pojawiły i dawali radę, owszem hps bardziej się grzeje i są z nim problemy latem, jak są upały, ale to dalej sprawdzone i skuteczne źródło światła, na jakim da się uprawiać rośliny z dobrym rezultatem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach