Totoro 179 Napisano 28 Lutego 2021 Calmag? Albo może polałem woda z papu ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 28 Lutego 2021 obserwuj czy się nie rozwija @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 28 Lutego 2021 @Szym tak mi fachowiec zawsze mówił „ooobserwuj chłoopaku i jezdzij” -tak jąkał się @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Lutego 2021 @Totoro to chyba starsze liście są, tak? jak nowe są ok to podlewaj i obserwuj. N tym etapie rzadko wychodzą jakieś niedobory, musiał byś mieć mocno zjechane pH czy np gnijące korzenie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) Witajcie, Dziś dziewczyny kończą 4 tygodnie, od pierwszego toppingu minęło 8 dni. Dziś zrobiłem na 2 truskawkach(te z tyłu) kolejny topping. Dwóm pannom z przodu nie będę robił ponieważ raz ze je coś lekko zaatakowało, a dwa ze chce zobaczyć różnice we wzroście i plonie. Zauważyłem tez lekko przypalone końcówki, wiec chwilo przechodzę na sama wodę, minimum 1 tydzień. Na przyszłość będę się trzymał ec w granicach 0,6-0,8. Kolejna dziwna rzeczą są korzenie, które zaczęły wychodzić góra, lol. Mam zamiar potrzymać je jeszcze 2 tygodnie i w 6 tygodniu ich życia zrobić ciemnię 24h i cyk światło 12/12. Jak wspomniałem wcześniej na pannach z przodu coś się dziwnego pojawiło, wydaje mi się ze coś je wcina. Wczoraj poszedł oprysk z karate Zenon, kolejny za jakieś 3 dni (chyba?) CAŁOŚĆ: PP: TRUSKAWAY: KORZONKI: Truskawa nr. 1 przed drugim toppingiem: Truskawa nr. 1 po drugim toppingu: Truskawa nr. 2 przed drugim toppingiem: Truskawa nr. 2 po drugim toppingu: Plamki: Edytowane 5 Marca 2021 przez Totoro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 6 Marca 2021 @doominik zerkniesz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Marca 2021 @Totoro kurde ciężko powiedzieć. Może coś zaschło na liściu i się przypalił. Jak to stary liść to podlewać i obserwować. Jak będzie więcej to wtedy się przejmować. U mnie zawsze jakiś tam plamki wychodzą, czasem wystarczy niechcący je otrzeć i potem taka plamka na załamanym liściu wyjdzie. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 6 Marca 2021 @doominik to są najwyższe liście. Np dolne gdzie podlewam tez maja jakieś brązowe plamki ale to właśnie od polania nawozami, te mnie trochę martwią. Zrobię za kilka dni oprysk znowu. A ogólnie w porządku Twoim okiem ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Marca 2021 @Totoro mi jest zawsze ciężko powiedzieć co to za plamki, bo to może być wiele rzeczy. Nie lubię zgadywać, że to np jakieś niedobory. Jak ogólnie roślina wygląda dobrze, to pewnie to nic nie znaczy. Popatrz czy nie masz może jakichś insektów (ja ostatnio znalazłem u siebie ślimaka). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 6 Marca 2021 @doominik patrzyłem wydaje mi się ze coś chyba jest ale ogólnie jestem ślepy i nawet przez mikroskop chu”a widzę. Zapisałem się do okulisty, poszedłem w piątek i się okazało ze godzina i dzień tygodnia się zgadza ale to w ten następny piątek XD 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrianosik 97 Napisano 6 Marca 2021 Estary masz 4 rośliny na 1×1m2 dolnice 10l starczą ja mam 12l donice i są nieco za duże Rośliny wyglądają na zdrowe tymi plamkami sie nie przejmuj jeśli jest ich mało @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 6 Marca 2021 @Adrianosik Ty masz 12l, ja mam 20l. Mówią ze rozmiar nie ma znaczenia i w kwestii doniczki się sprawdza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Marca 2021 Ja zamierzam poeksperymentować z wielkością doniczek. Teraz mam 12l a następnym razem chce dać większe. W ziemi ma spore znaczenie, w hydro mniejsze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 6 Marca 2021 @doominik testuj testuj ale się nie zawiedziesz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Marca 2021 14 godzin temu, doominik napisał: (ja ostatnio znalazłem u siebie ślimaka). jak się dostał na indoor ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Marca 2021 6 hours ago, Szym said: jak się dostał na indoor ? Mam rurę wentylacyjną (wlot) przy wyjściu na ogród i przeważnie drzwi są uchylone. Musiał tą rurą pełznąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) Witajcie, Dziś taki mały update, dziewczynom zrobiłem suppecropping i lekko odchyliłem wiatraki bo są ogromne i zasłaniały odrosty. Najwiecej suppercropingu dostał PP bo jest największy i moim zdaniem na nim miało to największy sens, a truskawkom zrobiłem na głównych szczytach. Dwóm truskawom z tyłu już wychodzą kolejne szczyty po drugim toppingu. Potrzymam je do przyszłego piątku i zmieniamy światło Całość: PP: Truskawy: Edytowane 8 Marca 2021 przez Totoro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Witajcie, 24h po supercroppingu. PP i jedna truskawka już wstały Edytowane 9 Marca 2021 przez Totoro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) Witajcie, dziewczyny kończą dziś 5 tygodni. Z 3 dni temu zrobiłem supercropping na głównej łodydze PP. Po lekko 24h już praktycznie była już wyprostowana ta mała wariatka. We środę po tygodniowej przerwie od papu dziewczy zostały podlane woda pH 5,8 z ec 0,8 (5ml a i b, 2ml calmag). Ogólnie idą nieźle ale zauważyłem ze dwie truskawy są trochę jasnawe i maja jakieś plamy. Nie wiem czy to braki po przerwie od papu czy co. Grzejnik stał trochę blisko donic i zauważyłem ze były lekko przesuszone, może to jakieś przegrzanie czy coś.. PP: Całość dzisiaj: PP: Truskawy: Liście 😞 : Edytowane 12 Marca 2021 przez Totoro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Marca 2021 @Totoro wydaje mi sie ze mają mało papu. Liscie żółkną od dołu i usychają. Azotu brakuje ewidentnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach