n1kaz 0 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Planuje zakup growboxa i od kilku dni siedze i wertuje różne opcje lamp tak do okolo 400zł, nie chce wydawać więcej na lampe jako początkujący grower. Myślałem nad zakupem Bestva 600W Ale chyba lepiej wziac Mars Hydro TS600 A moze Viparspectra 600 Czy te chińskie ledy 600W typu wlasnie bestva/viparspectra/kingled/phlizon maja w ogole sens? Przeczytałem tak duzo róznych opinii, że sam już nie wiem. Na początku własnie grubo zastanawiałem się nad: Philzon 600W ma ponad 4k opinii i w większości są dobre. W dużym skrócie. Jak sie ma Hydro TS600 do np tego Phlizona? Czy są jakies wielkie róznice miedzy tymi lampami? Obie lampy w specyfikacji mają okolo 360umol przy wysokosci 18" Edytowane 28 Stycznia 2021 przez n1kaz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 28 Stycznia 2021 1 minutę temu, n1kaz napisał: ma ponad 4k opinii i w większości są dobre. W dużym skrócie. Jak sie ma Hydro TS600 do np tego Phlizona? Czy są jakies wielkie róznice miedzy tymi lampami? Obie lampy w specyfikacji mają okolo 360umol przy wysokosci 18" podobny efekt by był brał bym Viparspectra p600 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n1kaz 0 Napisano 28 Stycznia 2021 2 minutes ago, Szym said: podobny efekt by był brał bym Viparspectra p600 A czy brak IR w tych nowszych ledach vipara nie wplynie znacząco podczas floweringu? Czy mocniejszy umol/m2 nadrobi to? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 864 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) @n1kaz nie wpłynie znacząco, a jaką powierzchnię growboxa planujesz? Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n1kaz 0 Napisano 28 Stycznia 2021 @Szym Sorki, wydawało mi sie, ze napisalem w 1 poscie ale widocznie cos mi ucielo. 50x50 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Stycznia 2021 @n1kaz zdecydowanie viparspectra p600 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) @doominik pytanie głównie do ciebie ale również do reszty czyli uwazasz, że vispera 150W https://www.viparspectra.com/collections/xs-series/products/xs-series-xs1500 Jest dużo lepsza niż mars hydro też 150W https://www.mars-hydro.com/led-grow-light/mars-ts-series-led-grow-light/mars-ts-1000-led-full-spectrum-hydroponic-led-grow-light?amp=1 Bo cena jest ta sama, a wam chce teraz kupić jakiś LED 150w i w sumie byłem przekonany, że wezmę tego mars hydro ale jakoś viparspectra mi totalnie uciekła. Tutaj oczywiście chłopak pisze o słabszym modelu ale ja myślę o tym 150w Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Piccolo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Stycznia 2021 @Piccolo Ja bym wziął vipar'a. Jest na diodach samsunga, lepsze wykonanie i ma dłuższą gwarancje. Opisy obu są lekko naciągane ,ale vipar to świeży produkt, więc może rzeczywiście jest lepszy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 28 Stycznia 2021 @doominik ok, dzięki w chuj. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 30 Stycznia 2021 @doominik niestety ale z oryginalnej strony wysyłają te lampy tylko do Stanów. Na Amazonie jest out of stock I jedyna jaka znalazłem w UK to 240f. Myślę, że wezmę tego Marsa, bo jednak jest dwa razy tańszy to myślę, że nie warto aż tyle płacić. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
perlowy 1 Napisano 13 Lutego 2021 Siemanko, Też się rozglądam za lampami i też te przeróżne chińskie miałem na oku. Jednak im więcej czytałem i oglądałem tym mniej wiem, zwłaszcza jako osoba bez zielonego pojęcia w temacie oświetlenia. Byłem już w sumie zdecydowany na MarsHydro Ts1000, nawet znalazłem za 135e (box'a mam 60x60), ale natrafiłem na stronę growlightsystems i chyba wezmę od nich lampę TentyPro2. Opini o tej firmie jak na lekarstwo, niemniej wszystko na miejscu i w razie problemów 3 lata gwarancji. Może miał ktoś styczność z tą firmą? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 13 Lutego 2021 @perlowy A czy różnica w cenie jest jakaś duża? może lepiej brać pewniaka-tego marsa, ewentualnie viparspectra .Napisz może jaki masz budżet itd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
perlowy 1 Napisano 13 Lutego 2021 @doominik Budżet mam tak do 150E, troszkę oczywiście mogę dorzucić. W sumie z lampą mam największy problem. Naoglądałem się już chińskich Quantum Boardów po 50-60E, potem Marsy, SpiderFarmery, Vipary, Bestva, Ledlam, LedByt aż do MigroARAY 2 tu jednak trochę za drogo... i znowu od początku 🙂 masakra jakaś. W sumie rozważam teraz te 2 lampy tj. MarsHydro Ts1000 i tego TentyPro2. TentyPro2 cena 120E, a Mars Hydro 135E (tylko to od osoby prywatnej, czekam na info czy ma normalną gwarancję itp) cena w sklepie koło 160E. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 13 Lutego 2021 @perlowy ja w tym zakresie cenowym ja bym chyba nowy panel viparspectra p1500 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 13 Lutego 2021 @perlowy ja wziąłem tego marshydro w końcu i można powiedzieć, że jestem zadowolony ładnie widzę progres jak puchnac topy zaczęły. Jedynie weź sobie zamów calmag od razu z lampą bo mi deficyty od razu wyszły jak lampę na mocniejsza zmieniłem. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
perlowy 1 Napisano 14 Lutego 2021 @doominik Po obejrzeniu jakiegoś testu na YT chciałem już tą lampę zamawiać. Niestety nie jest dostępna w EU - pech. @Piccolo Mam jeszcze trochę czasu, bo planuje dopiero z początkiem kwietnia ruszyć z tematem. Przemyślę sprawę, narazie wybieram między popularnym Mars TS1000, a nieznanym TentyPro2. Dzięki za opinie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 14 Lutego 2021 @perlowy miałem tak samo Viper spectra w US ceny niższe niż tutaj za marshydro. Ale w UK nic nie było ;/ 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 3 Sierpnia 2021 znalazłem vipara na niemieckim amazonie ale ceny kosmiczne. xs 1500 kosztuje tyle co xs 4000. prędzej można kupić sf 1000 niż vipara. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 4 Sierpnia 2021 kupował ktoś może w sklepie ledgrowlightsdepot.com ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 4 Sierpnia 2021 W dniu 30/01/2021 o 19:45, Piccolo napisał: @doominik niestety ale z oryginalnej strony wysyłają te lampy tylko do Stanów. Na Amazonie jest out of stock I jedyna jaka znalazłem w UK to 240f. Myślę, że wezmę tego Marsa, bo jednak jest dwa razy tańszy to myślę, że nie warto aż tyle płacić. Co wy z tym nie ma i nie ma. Jest. O tu😁 Bardzo dobre lampy i się nie grzeją tak. Aha. Link @Piccolo https://www.amazon.de/VIPARSPECTRA-Kompatibel-MeanWell-Vollspektrum-Zimmerpflanzen/dp/B08L3MRRH8/ref=asc_df_B08L3MRRH8/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=473972701108&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=169528309276644836&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=t&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9068231&hvtargid=pla-1083329451790&psc=1&th=1&psc=1 Jeszcze ewentualnie niemieckie i czeskie growshopy mają. @LiitlebigWeed @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach