Hiro1801 15 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy Czyli o przesadzaniu jej też nie myśleć ? I mam tylko podlewać wodą z tym środkiem, czy podać jej nawozu trochę ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Hiro1801 Spróbuj jej dać minimalnie nawozu, ale najpierw powiedz, jaki masz nawóz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy @Hiro1801 tylko czy nawóz pomoże , skoro tutaj jest ziemia która powinna na 3 tygodnie styknac ;)? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) @Piccolo On ma ziemie Plagron lightmix , a ona ma nawozy na 2 tygodnie, a u @Hiro1801 jest już 15 dzień życia rośliny, czyli teoretycznie mogła już wyciągnąć nawozy z ziemi. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzychuNBW 47 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy nigdy nie mierz podanych danych przez producenta .... zawsze dołóż z 1 tydzień jak nie więcej . 😉 pozdro . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @krzychuNBW Ziomek ona ma widoczne niedobory, jakie postępują w kierunku utraty rośliny. Jak zaczniesz dokładać tygodnie do tego, co deklaruje producent w przypadku nawozów zawartych w ziemi, a roślina wizualnie jest w coraz gorszym stanie to skończysz z plantem w śmietniku. Jakby było wszystko dobrze i nie widać byłoby niedoborów to lanie nawozów nie miałoby sensu, ale niedobory są widoczne i plant z każdym zdjęciem wygląda coraz gorzej, więc danie minimalnej dawki nawozu ma jak najbardziej sens, bo nie ma opcji, by to zaszkodziło roślinie, a może i powinno jej pomóc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy niedobory ma to na pewno, tylko czy dlatego, że ma za mało nawozów czy tych pierwiastków z jakiegoś powodu nie przyswaja z ziemi. Bo trochę dziwne to jest, że przy takiej ziemi już w pierwszych tygodniach takie coś się dzieje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) @Zielone krainy No niestety mam teraz tylko tego biohumusa uniwersalnego/naturalnego. Jakbym ją przełożył do tej większej doniczki, to przy okazji korzenie nie zaczerpnęły by też czegoś ze świeżej ziemi ? Czy lepiej żebym jej nie ruszał i w tej podlewał dalej ? Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Hiro1801 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Piccolo Teoretycznie mimo deklaracji producenta może się trafić partia słabszej ziemi. Ja mam ziemię Plagron growmix , jaka według zapewnień producenta ma nawóz na 3 tygodnie, a która do tego według opinii niektórych powinna mi popalić młode sadzonki, a ona nie tylko, że ich nie popaliła to do tego jeszcze lałem roślinie nawozy z wyczuciem od 1,5 tygodnia i wszystko było dobrze. Ph gleby sprawdzał, jak jest w stanie to zrobić na ten moment, co mu więcej pozostaje, jak dolać minimalną dawkę nawozu z azotem ? Jedna dawka nic nie zrobi roślinie, jaka ma widoczne niedobory, jakby liście były ciemne to, co innego, ale w tym wypadku 1/3 dawki niczego złego plantowi nie zrobi, a jak po podaniu nawozu niedobory zaczną się zmniejszać, lub przynajmniej nie będą dalej postępować to będzie jasne, że w ziemi brakuje azotu. @Hiro1801 To jest, jakieś rozwiązanie, aby przesadzić roślinę do świeżej ziemi. Tylko wtedy nie będziesz wiedział, co było przyczyną niedoborów, czy złe ph czy ziemia, jaka została z nawozów wyssana przez roślinę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy nie no jasne, podlać z nawozem i patrzeć jak pomoże to super, ja bardziej myślę już co jak nie pomoże to może być ? Z ziemią masz rację ja mam jakąś zwykła ze sklepu typu Castorama, zmieszana z perlitem. I planty mają miesiąc i tylko raz nalałem 25% dawki nawozu, a kolor mają mega zielony. Więc chyba trochę ruletka z ta ziemia ?🙄🙄 Jak ja przesadzisz to do tej ziemi mimo wszystko dodał bym perlitu więcej( ta ziemia już zawiera pewnie i tak), ale jak podsypiesz więcej na pewno nie zaszkodzi, na pewno lepiej korzenie oddychać będą :). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Piccolo No ziemia ziemi nie jest zawsze równa nawet, jak jest sygnowana logiem znanej i poważanej firmy, bo wiele zależy od partii, na jaką akuratnie trafisz. Jak nic nie da podanie dawki nawozu i poprawa w ciągu następnych kilku dni będzie zerowa to wtedy zostaje ph, jakie wbrew wskazaniom miernika jest złe. Wtedy raczej zostaje tylko zakup lepszego miernika ph. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) @Zielone krainy @Piccolo Dobra, dzięki wam bardzo. Po przesadzeniu do nowej doniczki dalej lać wodę z tym środkiem na ph ? I czy dawać biohumusa ? Czy zrobić jej przed przesadzeniem podlewanie środkiem + nawóz żeby się ta ziemia ogarnęła stara trochę i wtedy przełożyć ? Ziemię nawet kruszyłem żeby była drobniejsza, i nie miała grud. Wiem że nie dowiem się w taki sposób o przyczynie, ale mało rozwiązań mi zostaje bez odpowiedniej gotówki kurczę, bieda miernik może się mylić. No i może się zaraz okazać za późno 😕 . Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Hiro1801 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Hiro1801 Jak dasz roślinę do nowej ziemi to chyba wiadome, że wtedy nie należy lać nawozów ani nie dawać regulatora ph, bo nowa ziemia będzie miała i nawozy i także prawidłowe ph . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 15 Stycznia 2021 @Hiro1801 a podlewałes ja teraz już z tym środkiem ? Jeśli tak to po prostu bym ja przesadził i po przesadzeniu dał biohumusa pół dawki. Tego do zmiany pH już nie dawaj, bo pH teraz jest ok. Biohumus myślę, że jest na tyle słaby, że na pewno nie popali, a jak ma niedobory to może trochę pomoże. Najlepiej poczekać i zobaczyć co się stanie po przesadzeniu . 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Piccolo Po co dawać cokolwiek do nowej ziemi? Nowa ziemia będzie miała nawozy w sobie. Nigdy się nie leje nawozów po przesadzeniu rośliny do nowej ziemi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy może syndrom początkującego, robienie za dużo żeby pomóc 😂🤣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Stycznia 2021 @Piccolo No czaje, ale zapamiętaj na przyszłość, że nowej ziemi się nie nawozi, bo wtedy łatwo jest przenawozić i efekt będzie gorszy niż przy niedoborach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 15 Stycznia 2021 @Zielone krainy @Piccolo Haha, również zapamiętam żeby nie było na przyszłość że nie wiem 😂. Dzięki wam za pomoc, No to będzie przesadzanie, zastanawiam się czy nawet czy nie dzisiaj w nocy to zrobić, bo podlana była nie dawno . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 15 Stycznia 2021 @Hiro1801 musisz podlać przez przesadzaniem tak czy tak, łatwiej ci wyjdzie ziemia z doniczki. Ziemia musi być wilgotna i jakby odklej ziemię od krawędzi doniczki, złap palcami między łodyga obróć, poklep od dołu i powinna cała z bryła ziemi wylecieć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 15 Stycznia 2021 @Piccolo Tak, tak spokojnie, tyle juz wiem. No dziś podlewalem koło 18 pewnie niezbyt? Lepiej jak odrazu po podlaniu co nie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach