Pożeracz światów 7 Napisano 6 Grudnia 2020 Cześć growerzy, Mam automat Girl Scout Cookies. Pomidorek ma 60 dni, a od 30 jest na flo. Jego dolne liście zaczęły żółknąć i to żółknięcie postępuje do góry. Z tego co czytałem to jest to naturalny proces, ale... mam też dwia inne pomidorki młodsze zaledwie o 7 dni i one nie mają praktyczne żadnych żółtych i uschniętych liści. Karmię je plagronem terra bloom + pk13/14. Oczywiście stosuję dawki zalecane przez producenta i podlewam na zmianę z czystą wodą. Pytanie do Was: te żółte liście to naturalna sprawa i mam się tym nie przejmować czy też powinienem jakoś interweniować? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Grudnia 2020 Masz automat, jaki od 30 dni jest na flo ?:D Po co ci auto, jak go przełączasz sam na flo ?:D Też mam Girl Scout Cookies, ale sezonowca. Masz niedobory , dolej nawozów, raczej chodzi o azot. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pożeracz światów 7 Napisano 6 Grudnia 2020 @Zielone krainy chodziło mi o to, że 30 dni temu wszedł w fazę kwitnienia, a nie że ja sam przełączyłem go na flo ? Jeśli chodzi o niedobór azotu to wystarczy, że dokarmię go biohummusem czy sugerujesz inny sposób dostarczenia azotu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 6 Grudnia 2020 @Pożeracz światów Jeśli nie masz nawozów specjalistycznych to biohumus też da radę 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Grudnia 2020 @Pożeracz światów No wiadomo, że wystarczy , że dolejesz nawozu , ale też nie za dużo, dałbym trochę np. pół dawki polecanej i obserwował, jak zareaguje roślina, jak jej stan się poprawi to ok, wystarczy, jak nie to zwiększyłbym wtedy dawkę. Według mnie ważny jest umiar , bo jak lejemy, jakby jutra miało nie być to się wszystko psuje w doniczce i z rośliny niedowożonej roślina staje się przenawożoną, a to gorzej niż, jakby miało za mało. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 Azot chcecie dostarczać biohumusem i to jeszcze połową dawki? ?? dostarczy się jakieś 0.05 azotu xD Rośliny podczas kwitnienia czy owocowania pobierają składniki odzywcze z lisci i po prostu żółką i usychają, bo liście już nie są im potrzebne. Jak już chcesz dać azotu to kup w obi coś co ma duża ilość N, ale na pewno nie będzie to biohumus i połowa dawki ? ewentualnie możesz zwiększyć dawkę terra bloom i odstawić pk 13/14 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pożeracz światów 7 Napisano 6 Grudnia 2020 Jak teraz o tym myślę to może to być kwestia azotu. Jak rośliny były na wegu to dla GSC dawałem mniejsze ilości azotu niż do dwóch pozostałych roślin i rzeczywiście te dwie roślinki wyglądają zdrowiej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Kobieto przyjrzyj się wyraźnie tej roślinie :D Jej do dojrzałości jeszcze daleka droga. W ostatnim stadium owszem topy wysysają wartości odżywcze z liści. A tej roślinie na zdjęciu powyżej jeszcze długa droga do dojrzałości. Dolałbym nawozu delikatnie, by nie popalić, a jak będzie za mało to doleje więcej, ale ja bym robił wszystko powoli i po trochę, by z nie dowożenia nie przejść do przenawożenia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 @Pożeracz światów Jak nie dawałeś nawozów z azotem tylko samo bloom + pk 13/14 to może być niedobór azotu. Zarzuć podwójną lub potróją dawkę samego bloom bez pk 13/14 i zobacz czy azot się wyrówna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Liście podczas kwitnienia faktycznie żółkną i usychają, dzieje się tak zazwyczaj po flushu przed ścinką ponieważ roślinie brakuje składników odżywczych w ziemi i pobiera je z liści. Ta ma przed sobą jeszcze z 2-3 tygodnie kwitnienia co najmniej, więc żółte liście świadczą po prostu o niedoborze który należy leczyć podając azot. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 Just now, Zielone krainy said: @AgaszkaB Kobieto przyjrzyj się wyraźnie tej roślinie ? Jej do dojrzałości jeszcze daleka droga. W ostatnim stadium owszem topy wysysają wartości odżywcze z liści. A tej roślinie na zdjęciu powyżej jeszcze długa droga do dojrzałości. Dolałbym nawozu delikatnie, by nie popalić, a jak będzie za mało to doleje więcej, ale ja bym robił wszystko powoli i po trochę, by z nie dowożenia nie przejść do przenawożenia. Przepraszam za wyrażenie, ale w dupie byłeś i gówno widziałeś. Terra bloom ma 2/2/4 Pk 13/14 Łącznie daje im N 2 P 15 K 18 Na luzie może im dać nawet poczórną nawkę blooma. To jest prosta matematyka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Te cyferki przy NPK to procentowa ilość składników w nawozie. Nie, nie może dać poczwórnej dawki blooma. Pomijasz kwestię różnic w dawkowaniu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Mistrzyni w zbieraniu minusów, pokłony :D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 Just now, mikosz said: @AgaszkaB Te cyferki przy NPK to procentowa ilość składników w nawozie. Nie, nie może dać poczwórnej dawki blooma. Pomijasz kwestię różnic w dawkowaniu. Bierzesz pod uwagę to, że roślina zwiększa tolerancję na nawozy i z czasem daje się ich coraz więcej? Są to już duże rośliny, które trudno jest spalić nawozami. @Zielone krainy Przynajmniej umiem używać nawozy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Oczywiście, że biorę. Dawka 400% czegokolwiek nie zrobi dobrze żadnym roślinom. Nie bez powodu producent określił dawkowanie tak jak określił. Weź pod uwagę, że zazwyczaj i tak na etykiecie podaje się za duże dawki, bo to po prostu się opłaca. Producenta nawozów nie obchodzą popalone rośliny klientów, ważne by nawozy szybciej się kończyły i żeby sprzedawało się więcej butelek. Już lanie 100% zalecanej dawki najczęściej kończy się podpaleniem, a co dopiero jej czterokrotność. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Umiesz używać nawozów? :D Kobieto ty wlazłaś tu, by ratować ludzi od uzależnień :D Teraz jesteś doradcą w hodowli roślinek, przed jakimi wcześniej chciałaś ratować ludzkość :D Roślina , jakiej zdjęcie jest na początku nie wygląda źle, ma niedobory azotu, ale nie są one wielkie , ja bym ją lekko ponawoził, by nie przesadzić. W końcu zawsze można dodać, a jak da się za dużo to już trzeba kombinować, przelewać glebę, by wypukać. Po co ? Dlaczego nie zacząć pomału i po trochę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 Przecież to za jakieś 2-3 tygodnie idzie pod nóż,praktycznie można to uznać już za flush i walić samą wode. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 Just now, mikosz said: @AgaszkaB Oczywiście, że biorę. Dawka 400% czegokolwiek nie zrobi dobrze żadnym roślinom. Nie bez powodu producent określił dawkowanie tak jak określił. Weź pod uwagę, że zazwyczaj i tak na etykiecie podaje się za duże dawki, bo to po prostu się opłaca. Producenta nawozów nie obchodzą popalone rośliny klientów, ważne by nawozy szybciej się kończyły i żeby sprzedawało się więcej butelek. Już lanie 100% zalecanej dawki najczęściej kończy się podpaleniem, a co dopiero jej czterokrotność. Dobra, z tą poczwórną dawką przesadziłam, ale potrójna mogłaby wejść bez problemu. 100% zalecanej dawki popali młode rośliny i daje im się zmniejszone dawki, zazwyczaj od 50%, które stopniowo się zwiększa. Jak masz już dużą rośline to na luzie możesz dawać powyżej 100% zalecanej dawki, a czasami witaminowego szota z 200-300% dawką. Oczywiście bez pk 13/14 2 minutes ago, Zielone krainy said: @AgaszkaB Umiesz używać nawozów? ? Kobieto ty wlazłaś tu, by ratować ludzi od uzależnień ? Teraz jesteś doradcą w hodowli roślinek, przed jakimi wcześniej chciałaś ratować ludzkość ? Roślina , jakiej zdjęcie jest na początku nie wygląda źle, ma niedobory azotu, ale nie są one wielkie , ja bym ją lekko ponawoził, by nie przesadzić. W końcu zawsze można dodać, a jak da się za dużo to już trzeba kombinować, przelewać glebę, by wypukać. Po co ? Dlaczego nie zacząć pomału i po trochę? Jak Ty chcesz uzupełniać niedobory azotu połową dawki biohumusa, weź już przestań. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 6 Grudnia 2020 @AgaszkaB Zapominasz o tym, że w feeding chartach zalecana przez producenta dawka rośnie z każdym tygodniem życia rośliny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Grudnia 2020 Just now, mikosz said: @AgaszkaB Zapominasz o tym, że w feeding chartach zalecana przez producenta dawka rośnie z każdym tygodniem życia rośliny. Ty zapominasz o tym, że feeding chart jest robiony dla całej linii nawozów, gdzie producent zakłada, że używasz jeszcze kilka jego produków równocześnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach