Gość Napisano 3 Grudnia 2020 Cześć!Mam na imię Agaszka i mam 26 lat. Bardzo lubie pomagać ludzią, ale pomyślałam że może czas na coś więcej! Otóż chce zacząć pomagać osobą z uzależnieniami, ale nie mam wogóle pojęcia jak się do tego zabrać to pomyślałam, że może na forum o tematyce marihuanowej dostane jakies informacje (z badań wynika, że większość osób zmagających się z uzależnieniem zaczyna od "dymka")Dla tego zwracam się do Was z prośbą jak można zacząć rozmowę z osobą uzależnioną. Często są to chyba osoby po przejściach z przemocą w rodzinie w różnych postaciach jak nadużywanie alkoholu, maltretowanie czy znęcanie się.Czy są tu osoby uzależnione? Może ktoś by mógł na swoim przykładzie podać jak się zaczęło i o czym by chciał porozmawiać z drugą osobą, czego jej brakowało.A może na co uważać w takich rozmowach? Może taka osoba uzależniona chciałaby pieniądze żeby kupić narkotyki a powie, że to na chleb bo jest głodny. Są takie sytuacje? Do czego może posunąć się osoba uzależniona?Z góry dziękuje za każdą wiadomość- Agaszka B. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Do MONARU a nie na forum. P.S. Popraw błędy. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Aron 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 3 Grudnia 2020 Czesc Agnieszka. Z calym szacunkiem ale jesli Cie to kreci to na studia kierunkowe - resocjalizacja- tam dowiesz sie wszystkiego, jak rozmawiac, jak nie rozmawiac ect ect. Mam dwie znajome terapeutki, po dobrych szkolach. jedna do tego urodzona- drugiej zas zrylo beret. Jak to mawial klasyk- nie mam problemu z narkotykami, problem mam z pieniedzmi na narkotyki. Ps. Tu sie uczymy sztuki botaniki, kultywacji wspanialej niewątpliwe rosliny. Nie wydaje mi sie ze to odpowiednie miejsce... chodz moge sie mylic....;)) Teraz, Aron napisał: Do MONARU a nie na forum. P.S. Popraw. Jak dobrz ze jesteś. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Urojenie Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Jest tu jeden uzależniony może Ci pomoże ? a tak serio tu sami rolnicy nie psycholodzy ? Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Urojenie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Aron A czemu nie na forum? Przecież tu ludzie hodują marihuane - część na właśny użytek a część pewnie sprzedaje. Te drugie osoby mogą mieć styczność z osobami uzależnionymi. Co do błędów to mam windowsa po angielsku i jakieś literówki mogły się wdać, przepraszam. @Cieniu Ale na studia to trzeba mieć ukończone liceum ? @Urojenie O, a kto taki jest uzależniony? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 3 Grudnia 2020 @AgaszkaB Angielska klawiatura to żadne usprawiedliwienie. Ludzią (??) Serio? Wogóle (??) Tu raczej nie dostaniesz fachowej pomocy. Prędzej w MONARze, bo w końcu po coś oni są. I mają o wiele większe doświadczenie niż userzy tutaj. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Aron Nie, klawiaturę mam polską ale windowsa mam po angielsku. "Ludzią (??) Serio? Wogóle (??)" ?? Skąd możesz być takie pewien że osoby tutaj mi nie pomogą? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 3 Grudnia 2020 @AgaszkaB z uzależnieniem od czego ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Szym Od narkotyków prosze ja Ciebie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 3 Grudnia 2020 A to jak od narkotyków to nie wiem. Ja jestem uzależniony od czegoś innego ale to Ci moja droga nie pomoże ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 A od czegoś jesteś uzależniony? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 3 Grudnia 2020 35 minut temu, AgaszkaB napisał: @Cieniu Ale na studia to trzeba mieć ukończone liceum ? to do dzieła - samo się nie zrobi. są tematy w ktorych samemu można zdobyć dużo wiedzy i doświadczenia ale to nie jest jeden z nich. Ty zaś tu wchodzisz w przestrzeń kliniczną i psychologiczną, być może nawet psychiatryczną. tak z ciekawosci, na innych forach growerskich tez o to pytalas? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Cieniu Ale też chciałabym zobaczyć jak to wygląda zanim się zdecyduje podjąć korki bardziej takie... większe. Tak, pisałam. Doradzili mi żeby pójść na hyper coś bo tam niby dużo uzależnionych ale tam jest cenzura i moderator musi zaakceptować post i czekam na to @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) @AgaszkaB Nie to forum, tu nawet, jak ktoś jest od czegoś uzależniony to tak na siebie nie patrzy. Nie licz , więc na pomoc w tym zakresie, o jaki pytasz. Tutaj nikt nie jest nastawiony na szukanie pomocy w kwestii uzależnienia, choć większość tutaj obecnych jara na potęgę. :D Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 3 Grudnia 2020 @AgaszkaB no cóż.. jak nie do szkoły to na hypera. hyper to niezly pomysl. powodzenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Zielone krainy Z jednej strony to dobrze a z drugiej szkoda T_T ale może jednak ktoś się znajdzie, kto będzie chciał pomocy. Ja czekam ❤️ @Cieniu Dziękuje, ta cenzura tam mnie już dobija. Chyba godzine siedze i czekam T_T @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 3 Grudnia 2020 Od substancji o chemicznej nazwie H2O. Nie mogę bez niej żyć, wydaję pieniądze by ją mieć. Czuję, że umrę jak jej nie będę zażywał. Byłem na terapiach ale to nic nie dało bo okazało się, że terapeuci też byli uzależnieni od tego i nawet mnie częstowali. Nie wiem jak z tego wyjść i Ty też na pewno mi nie pomożesz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Bimbrownik Nie jestem głupia, h2o to woda! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 3 Grudnia 2020 Nie napisałem, że jesteś głupia i nie miałem zamiaru Cię obrażać. Napisałem od czego jestem uzależniony ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 @Bimbrownik No z uzależnieniem od wody to chyba jednak nie da się wygrać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach