Mała_Mi 0 Napisano 8 Października 2020 Hejka jestem nowa na forum, mam problem, mianowicie moja roślinka (automat ak47) ma już prawie miesiąc i wygląda mizernie. Staram się podlewać co trzy dni (możliwe że za dużo). W każdym razie liczyłam, że roślinka w ciągu 2,5 miesiąca będzie do zbioru, czy jest na to szansa? PCBOX: -Trzy świetlówki 1650Lm -Dwa wiatraczki komputerowe -Wyłożenie odbijającą światło matą samochodową -Ziemia (niesety zwykła z tesco za parę złoty) -Doniczka bodajże 10l Tydzień temu w niedziele zaczęłam dodawać do wody biohumus i roślinka wygląda lepiej. Planuje zrobić trening LST, ale nie wiem czy to już ? PS. Na zdjęciu średnio to widać ale roślinka ma jakieś 10-15cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Października 2020 @Mała_Mi masz za słabe światło roślinka wyciągnięta mocno i powinna być dużo większą. Sprawdź też ph gleby. Lst już rób, nie ma na co czekać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 9 Października 2020 Powinna juz kwitnac. Jaka barwa swiatla w ogole? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 10 Października 2020 masz 3 zarowki po 1650lum kazda? prawie 5000lum na pcboxa by starczylo, sam mialem 4500 i roslo dobrze, moze za daleko od zaorowek trzymasz rosline? i daj jej jakiegos nawozu z magnezem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała_Mi 0 Napisano 10 Października 2020 @Aron W dniu 09/10/2020 o 10:04, Aron napisał: Powinna juz kwitnac. Jaka barwa swiatla w ogole? Według producenta żarówek barwa "naturalna" @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała_Mi 0 Napisano 10 Października 2020 @Niemedyczny_Użytkownik 15 godzin temu, Niemedyczny_Użytkownik napisał: masz 3 zarowki po 1650lum kazda? prawie 5000lum na pcboxa by starczylo, sam mialem 4500 i roslo dobrze, moze za daleko od zaorowek trzymasz rosline? i daj jej jakiegos nawozu z magnezem W momencie zbliżenia jej do światła jakiś tydzień temu dopiero odżyła i zaczeła znowu rosnąć. Myślicie że da radę urosnąć do połowy listopada/początku grudnia? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 11 Października 2020 @Mała_Mi jak ma już prawie miesiąc i to automat to powinna niedługo kwitnąć a to źle bo roślina będzie mała 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała_Mi 0 Napisano 12 Października 2020 @Szym W dniu 11/10/2020 o 07:45, Szym napisał: @Mała_Mi jak ma już prawie miesiąc i to automat to powinna niedługo kwitnąć a to źle bo roślina będzie mała Z tego co wiem to nie da się opóźnić kwitnienia automatu. Już jakiś tydzień temu zdecydowanie zmniejszyłam jej odległość od świetlówek i zaczeła znowu rosnąć (po jakimś tygodniu od wykiełkowania zastopowała).Może mogę jakoś jej pomóc, żeby jak najbardziej wzrosła do tego czasu? Bo trochę słabo żeby z paro miesięcznego czekania (i nie umiejętnej pracy nad PC Boxem XD) wyszły z 2g suszu ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 12 Października 2020 @Mała_Mi zapewnij warunki odpowiednie do rozwoju @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Października 2020 @Mała_Mi przede wszystkim lepsze światło na przyszłość, kup też jakąś dobrą ziemię organiczna i dobre nawozy, sprawdzaj pH, zadbaj o odpowiednią wilgotność. A z tej rośliny i tak za wiele już nie wyjdzie jedyne co możesz zrobić to zanim zacznie kwitnąć daj jej wilgotność na 70% i lepsze światło to trochę odbije jeszcze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 12 Października 2020 Mój kolega ma automata na parapecie od początku lipca ,i niedawno.zaczal kwitnąć ,pewnie kiepskie warunki zwolniły jego cały rozwój i jeszcze z miesiąc będzie potrzebował żeby dojść bo światła coraz mniej .Dziwne ale prawdziwe 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 12 Października 2020 @Mała_Mi ona nie bedzie gotowa do grudnia. Szkoda jej, bo bedziesz miala karła, ale chociaz ladnie będzie wyglądał taki topek ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała_Mi 0 Napisano 13 Października 2020 Kurcze mega szkoda jeśli będzie taka malutka, dziś zauważyłam że liście zmieniają kolor - to chyba nie zbyt dobrze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Października 2020 @Mała_Mi masz niedobory @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 18 Listopada 2020 Oczywiście, teraz roślina chciala by ruszyć ze wzrostem to zapotrzebowanie i apetyt sie zwiekszyl. Najcenniejsze z tego jest doświadczenie, następnym razem zadbasz o wszystko czego brakło teraz. Tego Ci zycze@Mała_Mi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Urojenie Napisano 19 Listopada 2020 @Mała_Mi jak zaczniesz od nowa - to przede wszystkim się dobrze przygotuj, ziemia, światło, wilgotność, wentylacja, nawozy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach