MałpiDżony 0 Napisano 7 Września 2020 Witam, jaka lampa LED do boxa 50x50x100. I czy 4 roślinki dadzą sobie radę w takim boxie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Września 2020 @MałpiDżony dadzą radę, jaki masz budżet na leda? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Września 2020 @MałpiDżony Najlepsze ledy tej wielkości w tej chwili to chyba migro aray120W, ale to około 200 euro. Pewnie dobrym kompromisem będzie jakiś mały mars, albo spider farmer @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 7 Września 2020 @Szym budżet najlepiej do 200zł. A taka lampa albo kilka takich by się nadało? https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-grow-light-do-uprawy-roslin-50w-e27-8984133855?fromVariant=8798192538 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Września 2020 @MałpiDżony Ja nie znalazłem opcji dobrego oświetlenia takiego boxa ledem za 200pln. Najtańszy Mars to bliżej 2x ta kwota. Chyba lepiej zainwestować w małego hps’a niż bawić się w jakieś lipne ledy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 7 Września 2020 @doominik a jakiego byś polecił do takiego grow boxa żeby był wystarczajacy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Września 2020 Ten mars ts600 bylby na styk. Nie mam pojęcia czy czy są jakieś przyzwoite panele podobnej mocy, bo po prostu nigdy takiego nie potrzebowałem-mam 2x ts600 do małych roślinek-już ich nie używam, bo w jednym połowa diod przestała działać i teraz mam tam tsw2000 trochę przykręcony. Ten drugi mógłbym w sumie sprzedać, tylko ja go mam w UK hps 150W też by to ogarnął. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 7 Września 2020 @doominik ok dzięki za pomoc zainwestuje w hps 150w. I jeśli bym zastosował taką lampę to wydaję mi się że dobrym pomysłem będzie zrobienie treningu lst aby rośliny nie były za blisko lampy. Co o tym sądzisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Września 2020 @MałpiDżony można robić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Września 2020 @MałpiDżony jak najbardziej-kontrolujesz wysokość i zwiększasz plon jednocześnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 7 Września 2020 @doominik a jeszcze takie pytanie, jak ustawić cykl światła w przypadku zwykłych pestek i automatów? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 7 Września 2020 i polećcie jakiś zestaw hps z zasilaczem i odbłyskiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 7 Września 2020 @doominik Dlaczego diody przestały działać? Same z siebie czy jak? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 7 Września 2020 @MałpiDżony hps 150w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Września 2020 9 hours ago, Farmerka said: @doominik Dlaczego diody przestały działać? Same z siebie czy jak? Najpierw cześć płyty z diodami zaczęła migotać po rozgrzaniu, potem już nawet się nie zapalały. Czytałem już kilka razy o tych problemach z ts600-w sumie to sprzedają to tysiącami, więc nic dziwnego, żebczasem trafi się wadliwy. 10 hours ago, MałpiDżony said: @doominik a jeszcze takie pytanie, jak ustawić cykl światła w przypadku zwykłych pestek i automatów? Światło dla sezonów ustawiasz 18/6 na veg i 12/12 na flo. automaty generalnie 18/6 cały czas, chyba, że np masz zimno w pomieszczeniu i chcesz utrzymać temp w boxie, wtedy możesz świecić im nawet 24h @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 8 Września 2020 @MałpiDżony tylko ogarnij sobie dobrą wentylację bo hps będzie grzał (ja miałem w pomieszczeniu 4 stopnie, boxa docieplilem styropianem 10 a w boxie temperatura mniej więcej 27-29 stopni i cykl w tym czasie 24/0) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 8 Września 2020 @mirecki box będzie stał w pomieszczeniu gdzie temperatura jest 20-30 stopni a jesli bedzie grzal za mocno to albo podkrece wentylatory albo oddale lampe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 8 Września 2020 @MałpiDżony jak oddalisz to mogą Ci się rośliny wyciągać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałpiDżony 0 Napisano 8 Września 2020 @mirecki a jaką polecasz optymalną odległość hpsa 150w od szczytów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 8 Września 2020 @MałpiDżony szczerze? Są różne tabele (na necie znajdziesz) ale możesz też na czuja. Po prostu wystawiasz rękę nad szczyt i czujesz po dłoni (jeśli jest za gorąco to będzie Cię parzyć delikatnie w dłoń. Poza tym ogarnij sobie stacje pogodowa( zależy jaką będziesz miał bo pamiętaj o promieniowaniu świetnym, jeśli będzie dodatkowy adapter to zakryj go po prostu kawałkiem kartonowe go pudełka). Ogólnie jak skompletujesz i zrobisz całego boxa to odpal go sobie na 2-3 dni na sucho z całym osprzętem i jak będzie cacy to w tedy zacznij z nasionami bo szkoda w trakcie Vega nagle coś poprawiać i kombinować (poszukaj sobie łatwych w uprawie odmian, lepiej się nauczyć na tanich nasionach niż na tych np za 150 zł czy więcej). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach