Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkukrotnie robilem maslo. Zawsze 10gramow jarania na kostke masla. Sam uwalilem sie w trupa ze 2x a nikt komu je dalem nie chcial ich juz nigdy wiecej widziec na oczy😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Mam jeszcze kilka pytań. Gotować pod przykryciem? Czy dawać odparowywać ? Doprowadzić do mocnego wrzenia, czy "oczkowac" jak rosół? Zakładając, że na cały proces będę miał może z pół dnia to ile czasu trzymać to na płycie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@sowa29 ja gotuje bez przykrycia, na malutkim ogniu tak jak to określiłeś rosół, zazwyczaj ~ 2-3h a czasem i pół dnia jak mi się nie spieszy. 

Edytowane przez Lady Green

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 06/12/2024 o 09:40, Lady Green napisał:

@Lasir tylko logistycznie jak to ogarnąć trzeba pomyśleć... 😅

Jakiś zakonspirowany gołąb pocztowy diler bez nałogów by się przydał. Inaczej przypałowo. Jedynie, że po zjedzeniu zakocham się w Tobie przez żołądek i będziemy żyli długo i zielono 😉

Ja pierwszy raz widziałem efekt "stoned" u jednego zawodnika po moim ciastku. W zasadzie po połowie. Zasnął na siedząco z otwarymi oczami z uśmieszkiem na twarzy. Ja w ten dzień koło 10 ich zjadłem 🙂

Więc sprawa względna z tą mocą raczej z odbiorem tej mocy ciastek.

P.s robię masło z odpadow po fryzjerze albo po trymowaniu. Nigdy z kwiatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Lasir napisał:

gołąb pocztowy diler bez nałogów by się przydał.

Gołąb pocztowy to nie bo jeszcze jakieś sikorki go napadną po drodze bo będą myślały że jakiś smalec na zimę transportuje czy coś... 🙂  

Myślisz że aż tak dobrze gotuję czy że masło jest aż tak mocne że może po nim człowiekowi odbić? 😅 

Wydaje mi się że za każdym robię coraz mocniejsze to masło, niestety dzień po dniu nie można go przyjmować bo nie rusza już człowieka tak jak powinno. Mnie zawsze ciężko wyczuć jaką dawką uraczyć gościa aby nie przesadzić, ale zawsze dochodze do punku gdzie stwierdzam że mniej niż sobie dać nie wypada... 🤷‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green  Chyba miałem na myśli bardziej miłość z rozsądku. Tak wiesz żeby nie bylo przypału z jedzeniem 🙂

Moc masła może zdziwić kogoś kto pali nie jadł. Ale odbiorca jest ważny też. Na moc ciastka wg.mnie działają 2 czynnki. MOC= Moc+człowiek 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green kiedyś słyszałem takie stwierdzenia 🙂   Może być : dla korzyści 😉

Godzinę temu, WymiataczMega napisał:

@Lady Green dobra łyżka stołowa mocnego masła potrafi zrobić na cały dzień.

I jaka zdrowa 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Swoją jakby zrobić smalec konopny i inaczej go użyć. Nie słodycze tylko coś normalnego zrobić :))  Czujesz , jakieś mięso czy coś 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lasir od xx lat nie miałam mięsa ani nic na mięsie w ustach 😂 a wcześniej też mięsa nigdy nie lubiłam więc jeśli o mnie chodzi i o przyjemności to smalec niestety odpada... 😊 

A co do "z rozsądku" czy "dla korzyści" to może związek... bo o takich też słyszałam... ale nie o miłości... 😉

Edytowane przez Lady Green

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że ludzie mięsa nie jedzą 🙂 ja bym nie potrafił bo mi robi dobrze. Ale rozumiem sens niejedzenia.

@Lady Green  ja tam w miłość wierzę, ale ja zawsze łatwowierny byłem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi