Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, grolsch3 napisał:

@Pablo 1988 inna bania trochę niz do płuc dym, ale kopie oj kopie. Cały dzień tu siedzę po nim i nadaje do Was 😂

Do takich samych wniosków doszłam, chyba musze zaprzestać piec bo po tym nie wraca sie tak łatwo do siebie 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

masełko właśnie sie oddzeca bo pływało 24h w 85 stopniach mieszane wyszła niezla papa a byly uzyte cukrowe wiatrakowe i lodygi 

IMG_1118.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 126g pozostałości z krzaka liście łodygi i małe topki, ile masła dać na taka ilość?  Jedna czy dwie kostki masła? I zmielić to troszkę w grinderze czy normalnie tak ładować do garnka? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kamillos

Jedna kostka masła (200-250g) powinna wystarczyć na 126g resztek z krzaka (liście, łodygi i małe topki), jeśli chcesz uzyskać bardziej skoncentrowane masło.

Dwie kostki masła (400-500g) będą odpowiednie, jeśli wolisz, aby masło miało łagodniejszy efekt lub jeśli chcesz uzyskać większą ilość gotowego masła.

Zaleca się delikatne zmielenie materiału roślinnego w grinderze, aby zwiększyć powierzchnię kontaktu z masłem, co poprawi ekstrakcję THC i innych kannabinoidów. Nie miel jednak zbyt drobno, aby uniknąć trudności z odcedzeniem masła później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kibic 

Dziękuję pięknie 💪 chciałbym właśnie zrobić z tego z 20 ciasteczek, myślisz że jedno takie ciastko będzie mialo moc? Może masz do polecenia jakiś fajny przepis 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Przymierzam się do zrobienia kilku ciasteczek. Pod ręką mam 6g suszu. Czy na kostkę masła nie jest to za mało ? Chcę zrobić max 10 ciastek wyciętych od szklanki. Czy przed robieniem masła susz trzeba poddać dekarboksylacji, czy następuje ona w trakcie "gotowania" masła. Efekt jaki chce osiągnąć to delikatny czill przy wigilijnym stole. 

Jakie zastosować proporcje do takiej ilości? 6g, kostka masła, szklanka wody ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, sowa29 napisał:

Hej. Przymierzam się do zrobienia kilku ciasteczek. Pod ręką mam 6g suszu. Czy na kostkę masła nie jest to za mało ?

nie jest ale to zależy jaki masz susz czy mocny czy nie

Czy przed robieniem masła susz trzeba poddać dekarboksylacji, czy następuje ona w trakcie "gotowania" masła

lepiej zrobić

Jakie zastosować proporcje do takiej ilości? 6g, kostka masła, szklanka wody ? 

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@moonka jadłem i wystepuje. Nie napcham sie jak małpa tylko ciasteczko w takim gabarycie jak chce zrobić 3h przed kolacja i będzie wyśmienicie. 😉

@Kibic dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba wziąć pod uwagę tolerancję gości, jeden nic nie poczuje a drugiego może położyć do spania.

Chociaż 6g na całą kostkę masła to chyba nie dużo? Skoro mnie ze 100g @WymiataczMega kazał zrobić 4 kostki i zrobiłam...👀 

...Czasem mam ochotę przetestować to moje masło na kimś odważnym... 🙂 Tylko wszyscy odważni odpadają nawet przy moich batach... 

@sowa29 biorąc pod uwagę czas gotowania 1 szklanka wody może być za mało i może Ci się masełko przypalić, kontroluj i dolewaj wody w trakcie, jej nadmiar nie przeszkadza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi