Gość Napisano 25 Maja 2020 Położyłam mokry ręcznik na grzejnik olejowy, który stoi blisko. Zamiast grzałki i tych szmat powinnam pewnie kupić nawilżacz, ale do 10tego czerwca nie mam już floty na takie rzeczy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 25 Maja 2020 Wilgoć lepiej jakby była w boxie, połóż nawet ręcznik na dół boxa na jakiejś tacy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Rośliny mają 12 dni. PH ziemi okazało się znów zbyt wysokie i panny dopiero odzyskują swój wigor. Jak się okazało, problemy z pH były przez wodę, którą podlewałam (na forum pisało że ma 5.5,okazalo się, że ma 8 ) Tamten plant zrzucił dwa liście. Pozostałe dwa maluchy są takie tyci jeszcze. Dokupiłam dwie żarówki 3500lm 28W i jedną 28W czerwono-niebieską. Myślę, że ten skompletowany zestaw wystarczy na moją małą uprawę i na przyszłe małe uprawy. Edytowane 27 Maja 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 27 Maja 2020 No to teraz pilnuj tylko pH wody. Może po prostu kraniczanke sobie odstawiaj na 24 godziny. Myślę że wyjdzie lepiej niż kupna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 Tak też planowałam ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 27 Maja 2020 Czym mierzysz ph @Groovebusters ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 Wcześniej papierki lakmusowe z apteki, teraz jeszcze sprawdzam płynem Helliga. @Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 PH zniszczyło mi 3 rośliny, nie sądziłam, że jeśli w 2018r Oaza z Biedry miała 5.5, to teraz ma 8. Poszły na parapet - jak im się uda to super, jak nie to nie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 27 Maja 2020 @Groovebusters ja przez ok 2 pierwsze tyg leje prosto z kranu i też mam koło 8ph i rosną. @EneDue podoba mi się wizja dziecka które ząbkuje na steku z kością ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 @Bimbrownik tylko, że ja mam pestki z palenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 27 Maja 2020 @Groovebusters Pestki jak pestki... Może być tak, że mam fart bo nawet nawilżacza nie mam. Spokojnie, wyrośnie Ci ładnie wszystko, niech się tylko ukorzenia dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 @Bimbrownik niecierpliwość to chyba mój największy wróg ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JSoN 22 Napisano 27 Maja 2020 @Groovebusters Jak u każdego początkującego rolnika ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Maja 2020 @JSoN dobrze, że rośliny rosną jak na drożdżach i widać to w oczach, bo byłabym niepocieszona podczas setnego zaglądania ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 27 Maja 2020 5 godzin temu, Groovebusters napisał: PH zniszczyło mi 3 rośliny, nie sądziłam, że jeśli w 2018r Oaza z Biedry miała 5.5, to teraz ma 8. Kumpel podlewa żywcem i kroplą beskidu i roślinka ma się dobrze, zdjęcie jest w relacji u @EneDue także zostaw tą oazę i lej odstaną kranówe z odpowiednim ph, albo spróbuj żywca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 27 Maja 2020 Czytalem, szukałem i dogrzebalem się, że 6,5 ma Muszynianka. Używałem poprzednim razem póki rośliny małe były, potem na kranówkę przeskoczyłem. Dodatkowo ma najwięcej wapnia i magnezu z ogólnie dostępnych wód. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Maja 2020 Rozkręciła się ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 28 Maja 2020 @Groovebusters Łobuziaro! Skorupki lepiej rozgotować i zblendowac razem z wywarem. Lepiej wnika w glebę. Roślinka fajnie idzie. Kibicuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Maja 2020 @EneDue teraz już po ptokach, nie będę wybierać tych skorupek. Ale dzięki bardzo za radę. Przyjmę ją do siebie, huncwocie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 28 Maja 2020 Teraz już olewka, niech leżą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach