Kalafior 18 Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, chcialbym zapytać czy wszystko z roslinka jest ok? Martwią mnie dwa listki ktore wyszły pierwsze i od poczatku są takie pół-zwiędłe. Kolejne dwa wyglądają ok. Roślina ma 3 dni od wyjscia z ziemii. To automat od RQS. Ph ziemi 6.3, wody ok 6.0. Średnia temp ok 27.5 st.C w dzień oraz 21 st.C bez światła, wolgotnosc byla przez 1.5 dnia problemem bo wynosila pod lampa ok 20% ale dokupilem nawilżacz i obecnie jest ponad 50%. Ziemia all mix, roślina nie nawożona. To moja pierwsza uprawa. Dzięki. @doominik @Tester @CheMsKuN Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Kalafior @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkitopek 55 Napisano 18 Stycznia 2020 te pierwsze przedliscie często potem tak wyglądają,ważne jak będą szły kolejne P.S na foto nic nie widać... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior 18 Napisano 18 Stycznia 2020 No aparat jest słabiutki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 18 Stycznia 2020 @Kalafior chodzi ci o te okrągłe? jak tak to to normalne że takie są @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior 18 Napisano 18 Stycznia 2020 Tak te wygięte do dołu. Pierwsze które wyszły. Dzięki ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 18 Stycznia 2020 @Kalafior te okrągłe takie są-to są pierwsze liście, potem wyrastają już normalne liście i te małe powoli marnieją. Roślinka wyglada normalnie, no może trochę blado na tym zdjęciu 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 18 Stycznia 2020 Bedzie zyla ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior 18 Napisano 18 Stycznia 2020 @doominik bez lampy jest ciemniejsza. Mam kiepski aparat w tel dlatego postawilem na ostrość kosztem barw. Dzięki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior 18 Napisano 18 Stycznia 2020 @CheMsKuN dzieki, lampa którą poleciles to istna petarda do mojego boxa. Jestem mega zadowolony z zakupu. Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior 18 Napisano 21 Stycznia 2020 @Tester @CheMsKuN @doominik Co mi z nią zrobili? Brat podobno zapomnial zamknąć okno i temp w boxie spadła do 18,5 st bez światła. Czy tak opadła przez to? Czy za mało wody (gleba lekko wilgotna, podlewana ok 36 godz temu czystą woda o ph 6 z haczykiem. To automat, 6 dzień. Odratuję ją? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 21 Stycznia 2020 Nie panikuj, nic jej nie jest. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Stycznia 2020 @Kalafior normalna roślina, to że tak lekko opadnięte liście to nic, wyciągnięta trochę , gleba wilgotna ? bo sucha się wydaje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 21 Stycznia 2020 @Kalafior wygląda ok 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior 18 Napisano 21 Stycznia 2020 @Tester tak w środku jest jeszcze wilgotna (sprawdzana paluchem). Z wierzchu przeschła, pewnie od światełka. Co do roślinki to rano miała fajnie stojące liście. Po powrocie z pracy wyglądają na opadnięte. W fotorelkach widzę że chyba tygodniowe roślinki nie są tak klepnięte ale moze tylko mi sie wydaje (oby!). Dodaje foto z profilu. To zupełnie normalne? Wody doleje ze szklankę bo rzeczywiście nie jest jednomiernie wilgotna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scatman 84 Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Ja bym ziemi podsyłał. Ile za phmetr zapłaciłeś ? Podasz link skąd kupiłeś ? 18.5stopnia przez parę godzin to chyba bez tragedii tak mi się wydaje ja przy 1 uprawie sporo miałem w dupie (wentylatory, raz swiecilem tak raz inaczej.) Teraz jak mam wyłącznik czasowy mam wszystko w dupie wyłącza się po 18h a po 6 się uruchamia Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Scatman @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 21 Stycznia 2020 @Scatman te pH mierniki jak na foto się do niczego nie nadają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scatman 84 Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) @doominik W takim razie coś polecisz? Tylko nie za niewiadomo jakie pieniądze czy mieć w dupie i nie sprawdzać? Bo na dobrą sprawę podlewam przegotowaną wodą odstawioną. Mam kupiony od plagrona preparat pH+ i pH- W skrócie mówiąc to wcześniejszą uprawę podlewałem wodą kranową. Teraz się opamiętałem i przynajmniej staram się przegotować przed podlaniem Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Scatman @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 21 Stycznia 2020 1 minute ago, Scatman said: @doominik W takim razie coś polecisz? Tylko nie za niewiadomo jakie pieniądze czy mieć w dupie i nie sprawdzać? Bo na dobrą sprawę podlewam przegotowaną wodą odstawioną. Mam kupiony od plagrona preparat pH+ i pH- Ja sam gleby nie spradzam, bo mam tylko hydro, ale najlepiej za mało pln sprawdzi się polecany tu na forum kwasomierz glebowy z płytką-kosztuje chyba coś koło 35pln. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 22 Stycznia 2020 @Scatman albo dolomit se spraw za pare zł i podlewaj co 3 podlanie i będzie dobre ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scatman 84 Napisano 22 Stycznia 2020 15 minut temu, Tester napisał: @Scatman albo dolomit se spraw za pare zł i podlewaj co 3 podlanie i będzie dobre ph Ten dolomit to jakiejś specjalnej firmy kupować ? Jak to wygląda co 3 podlanie podlewa się dolomitem ? Można podlewać odrazu tak młoda sadzonkę ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach