Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 Dodałam dolomitu do wody: 1 mała łyżeczka na 1L i zrobiłam test php wody i na mierniku jest 8. Mimo tego taką wodą mam podlać? @wielkitopek @CheMsKuN @Tester @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Września 2019 @Dominika3 możesz lać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 Dzień 39. Dzisiaj podlana sama wodą z dolomitem. Nie wiem czemu ale cały czas jest taka jak na fotkach poniżej: Jeden z topków z bliska: @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Września 2019 @Dominika3 napewno nikt ci do boksa nie wchodzi? jak druga będzie taka to znaczy że coś nie tak w twoim boksie może jakaś roślina felerna się trafiła, to ta ziemia do palm? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 @Tester Na 1000% nikt w boxie nie majsterkuje. Tak to ta ziemia do palm. Nowa koleżanka też została w niej umieszczona. Nie wiem może to przez wcześniejsze podlewanie jej wodą z dodatkiem kilku kropel octu? Robiłam tak by zbić ph wody. Sama już nie wiem. Sprawdziłabym jej korzenie wyciągając z doniczki bo może tam tkwi problem, ale przez to LST nie będę miała zbytnio jak ją dobrze przy łodygach złapać i przechylić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 25 Września 2019 no dziwna sprawa z tym krzakiem, może jakiś grzyb na korzenie się rzucił ale ostatnio jak by się podnosiły więc pomyśl czy coś nie robiłaś przy nich że się polepszyło im wtedy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 @Andi Sama już nie wiem... Właśnie nic nie zrobiłam - jedyne co to podlałam ją samą wodą bo jeszcze poprzednim razem jak podlewałam dodałam nawozu. Dzisiaj podlałam ją samą wodą z dolomitem. Dolomitu 1 łyżeczka na 1L i polałam jej z 750ml. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 Chyba że za mało wody dostaje? Co myślicie? @Andi @Tester @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Września 2019 @Dominika3 jak po podlaniu po jakimś czasie liście by się podnosiły to tak mogło by być, ale wydaje mi się że chyba nie bo nie masz tam jakiegoś HPSa żeby była wysoka temperatura ziemie raczej nie przesuszasz .... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 2 minuty temu, Tester napisał: @Dominika3 jak po podlaniu po jakimś czasie liście by się podnosiły to tak mogło by być, ale wydaje mi się że chyba nie bo nie masz tam jakiegoś HPSa żeby była wysoka temperatura ziemie raczej nie przesuszasz .... @Tester Własnie nie wiem czy nie przesuszam bo ostatnio lałam jej raz na 6-7 dni po około litrze. Nie wiem czy to czasami nie za mało, bo niby powinno lać się tak żeby woda wychodziła dolnymi dziurkami? Ale po tym jak ostatnio tak zmarniała bałam się lać tak by zalewać pod sam spód. Co do temperatury to przy odpalonej lampie jest około 25.5 - 26 stopni, wilgotność zaś między 50 a 55, a przy wyłączonym panelu temperatura jakieś 23 stopnie i wilgotność 60. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Września 2019 to nie podlewaj jej na razie i zobaczymy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 @Tester Ok z tym że dzisiaj ją podlałam. Była chyba dość wysuszona bo palec wkładałam praktycznie na całą długość i ziemia była mega leciutko wilgna. Czyli przez jaki czas jej nie podlewać? Bo podlewam ją co 6-7 dni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkitopek 55 Napisano 25 Września 2019 ja podlewam co 2-3 dni myślę ze 6-7 dni to sporo i po prostu jest może spragniona ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 @wielkitopek A podlewasz Panny tak że wylewa się dziurkami z doniczki, czy o wiele mniej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkitopek 55 Napisano 25 Września 2019 Mniej gdzieś w pół litra na wegu i na flo juz literka i raczej ziemia wchłania dobrze i sie nie wylewa ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 @wielkitopek A jakie duże doniczki masz? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkitopek 55 Napisano 25 Września 2019 11 literków ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 No to takie jak ja ? No ja leję zawsze między 750l a 1L Zastanawiam się jak tu by się zabrać za sprawdzenie korzeni, czy czasami nic się z nimi nie dzieje. Boję się że mogę zrobić coś źle i jeszcze ją złamię ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Września 2019 @Dominika3 wątpie że byś coś zobaczyła poczaj może na powierzchni ziemi coś łazi jakieś robale @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Września 2019 @Tester Właśnie przed podlaniem dokładnie przejrzałam ziemię i nic na niej nie było. Teraz do niej zajrzałam i niektóre liście na szczytach jakby się podnoszą, z tym że wczesniej też się tak działo ale na nastepny dzień rano znów opadały ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach