Lasir 644 Napisano 6 Listopada 2023 Tyle śmieci do pieca na max.110stopni na godzine do dwóch, żeby lekko przeschło. Do gara (u mnie 5l.) i zalewam jak widać. Masło robię czasem ze dwa dni.Zależy jaka bania w tle się toczy 🙂 jak odparuje to dolewam wody jak to tak długo trwa. @Lady Green Proszę 🙂 2 1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) @Lasir dziękuje bardzo 🤍 chyba juz dzis zrobie to masło, a jutro upieke ciasteczka, smacznie wyglądają. Nie odlewasz tej pierwszej wody z gotowania? Kiedys czytałam zeby pierwszą wodę z gotowania wylac i wtedy ponownie zalac czystą wodą dodając masło. Przepis na te ciasteczka tez mogę prosic? I w jakiej tmp sie je piecze? Aha, i ile kostek masla na taką blache zieleni? 3 w całości tam pływają? Edytowane 6 Listopada 2023 przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 6 Listopada 2023 @Lady Green wodę zlewasz jak robisz dekarbo w wodzie.Jeśli dekarbo było w piecu to nie musisz.Ja robie wszystko na oko, nie mam proporcji ustalonej.Jak uznam, że masło gotowe to odciskam je mocno przez szmatę i do lodówy albo jak trzeba szybciej to do zamrażary.Nadmiar wody opadnie na dno, masło się wytrąci i tyle.Przepis pozniej bo nie ja je piekę 😉 Aha tak 3 kostki.Finalnie dałem 4 i w sumie niepotrzebnie. Wszystko do max 110 stopni.Dekarbo jak i pieczenie ciastek.Musisz wyczuć czas żeby dobre były.Max 110 stopni bo powyżej THC się utlenia a tego byśmy nie chcieli 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 6 Listopada 2023 Ciastka : 100g naszego masła, pół szklanki cukru, jedno jajko, szklanka mąki, i trochę proszku do pieczenia.My dodajemy do smaku gorzką czekoladę albo wiórki kokosowe.@Lady Green Napisze choc pewnie wiadomka, masło ucieramy na gładko z cukrem dodając jajko.Do powstałeĵ masy sypiemy mąkę rozmieszaną z proszkiem a potem ewentualne dodatki smakowe.Do pieca.Tyle, smacznego 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 6 Listopada 2023 @Lasir dziękuje bardzo, dam znac jak efekty jak juz zrobie 🙂👍 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 9 Listopada 2023 Więc 2 takie blachy poszly na masełko, a masełko (część) na ciasteczka. 🙂 Jeszcze cieplutkie, u mnie z mleczną czekoladą, dzis wieczorem próba, jak bedzie ok to trzeba będzie zaprosic gości 😁 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 9 Listopada 2023 Czuję się zaproszony 🙂 mi masło ciemniejsze wychodzi troszkę.@Lady Green 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 9 Listopada 2023 @Lasir bo to trzeba mieć rękę do ugniatania 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,403 Napisano 9 Listopada 2023 Ciastka i inne wypieki moga byc niebezpieczne🤣🤣 ja juz nie bawie sie w maslo bo to zawsze zle sie konczy🙈🙈 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 9 Listopada 2023 @Lasir oczywiście 😁👍 No wlasnie nie wiem czemu takie jasne... i ta woda taka zielona... moze mogłam dłużej gotowac? 🤔 Ciekawe jaka moc bo w smaku bardzo dobre, wlasnie zjadłam pierwsze, ciekawe za ile o ile wogole zacznie działać. 🙈 @WBB rece do ugniatania... z Twoich komplementów bije taka subtelność... 🤍 nic tylko sie zakochac... 😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 9 Listopada 2023 @Lady Green ja się boję cokolwiek pisać bo już raz kiedyś zjeba dostałem 🙂 Co poradzę, że tylko takie mam skojarzenia 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 9 Listopada 2023 @WBB zasłużyłeś to dostałeś 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 9 Listopada 2023 Zjadłam drugie ciastko po około 2h od pierwszego, trochę lipa z działaniem... 😁 choć humor mi dopisywał przez całe popołudnie i wieczor... taki lajcik tez nie jest zły ale następnym razem zrobie mocniejsze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) Co prawda to nie ciastka.... ale z tego samego masła co powyzej 😉 Red velvet cake, przepis z netu, pieczony w 140/150°, dużo lepszy niz ciastka, mega wilgotny Edytowane 17 Listopada 2023 przez Lady Green 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 15 Grudnia 2023 @Lady Green zapomniałem tu dodać, że za każdym razem trzymam liście w zamrażarce.Przy goleniu gdy wrzucam swieże to te już zamarzniete zawsze połamię lekko jednym ruchem.Więc nazbiera się ich tam naprawde sporo.U Ciebie na zdjeciu są świeże w piekarniku.To zupelnie inne ilości.Jakbym moje świeże miał w piekaniku to musiałbym mieć większy piekarnik 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2023 @Lady Green Chrzanić smak i wilgotność, ważne czy odpowiednio klepie, bo dla smaku to sobie można zjeść cokolwiek się chce, a w tym wypadku, jak dla mnie liczą się głównie efekty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 15 Grudnia 2023 @Zielone krainy Ja bym inaczej napisał ten sam sens : Fajnie jak mocne ciastka z ganjii dodatkowo dobrze smakują 🙂 Bo jak wystarczy sama moc to w sumie tym masłem by szło chleb smarować 🙂 Aha bo moje klepią jak szalone 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2023 @Lasir Jak dla mnie smak nie ma znaczenia, bo nie jem tego dla smaku, ale jak dodatkowo smakuje to nie mam nic przeciwko temu. Jednak głównie skupiłbym się na działaniu, a nie na smaku, bo takiego rodzaju ciastka nie je się dla smaku, ale dla jego efektów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,145 Napisano 15 Grudnia 2023 @Zielone krainy oho, chyba ktoś dziś nie palił sampla. 🙂 Dla mnie i znajomych bylo wystarczające pod względem mocy, i 10 na 10 pod względem smaku. 😉 Więc 2w1. Jak ktos czuł niedosyt sięgał po drugi kawałek. Z roznymi efektami. 🤫 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 15 Grudnia 2023 @Zielone krainy ja uważam, że to taka fanaberia więc niech smakuje 🙂 @Lady Green Dokładnie.Różnie ciastka ludzi klepią.Jeden zje jedno inny pięć... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach