Truman 103 Napisano 15 Marca 2023 @Bob drzewny Też jestem zdania, że ich za dużo. Ktoś się uparł i tak musi być. Wcale tak dużo nie potrzeba czasu. Mam sterowanie, w zasadzie to co 5 dni można śmiało zaglądać. Usunięcie liści ewentualnie oprysk na wegu i jakieś trenowanie. Jak są młode do 2 tygodni to co drugi dzień trzeba być i oprysk zrobić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 15 Marca 2023 @Truman zainteresował mnie ten model wilmy z pompką podłączoną przez zbiornik, nie masz z tym problemów? Sam mam w sumie 5 ich systemów i do tego jeden zrobiony samemu, ale każdy ma zbiornik bez otworów, a rurki są wyprowadzone przez tą tacę na rośliny. Nie da rady chyba też, żeby użyć całej wody, bo ten syfon chyba nie sięga dna, dobrze widzę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 16 Marca 2023 @doominik Siemaneczko, Fajny systemik ale definitywnie bym go wrzucił do większego namiotu. Brak miejsca na osuszacz lub nawilżacz. Jeśli chodzi o podłączenie to mam parę fotek. Podłączenie pod pokrywa na szybko złączkę, drugie wyjścia na podłączenie węża do odpompowania i/lub wymieszania pożywki. Zużyje wody do poziomu poboru pompki, jakby była pompka niskiego poziomu to do samego dna by śmiało zużywała wodę. Ale taka pompka niestety się nie mieści pod pokrywa i używam załączonej z systemem. To około 5 cm wody zostaje. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Marca 2023 @Truman kurde 5cm wody to będzie minimum z 30 litrów. u mnie pompki leżą na boku i syfonu otulone gąbką leżą na samym dnie. Jak już nie mogą zasysać to znaczy, że tam jest max 7-8 litrow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 16 Marca 2023 @doominik Niedługo zmieniam im miejscówkę i założę zawór pływakowy podpięty do wody bezpośrednio. Także na bieżąco woda będzie uzupełniana. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Marca 2023 @Truman co jakiś zaś obrał warto wypompować wszystko. U mnie takie auto napełnianie nie ma prawa bytu, bo ja muszę wodę filtrować. generalnie wilmy są proste w użyciu, tanie jak na hydro i można je konfigurować po swojemu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 16 Marca 2023 @doominik @doominik@doominik Mam pompę ogrodowa, podłączam i w 3 minuty nie ma pełnego zbiornika 😃 co jakiś czas robię taki zabieg 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 17 Marca 2023 Ktoś coś co to za plamki? Wydaje mi się, że to od wody soczewka się zrobiła i światło zrobiło resztę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 17 Marca 2023 @Truman Na hydro w ogóle się nie znam. Ale to bardziej mi wygląda na blok lub korzenie. Na Twoim miejscu jak wykluczysz korzenie, to zastanów się czy nie ma bloku (bo na zbyt dużą podaż nawozu to nie wskazuje) ale 3 makroelementy. Fosfor, potas, siarka. Coś je może blokować, oboje wiemy że to raczej jak już to cos z 2 pierwszych makroelementów. Takie ja mam przypuszczenia, czekamy na resztę. Elo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 @grolsch3 wjeżdża kwit.. wygląda jak początek niedoboru Potasu.. ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) @Mr.Green napisałem bloku :) ph, te sprawy. I nie wiem czy to potas czy może siarka. A może fosfor najbardziej, a może się mylę 🤷🏻♂️Patrzę na te zdjęcia i dobrze byłoby się dowiedzieć czy wszystkie liście na tym jednym zdjęciu to jedna roślina. Bo raczej widzę 2 z innymi problemami. Coś jest nie tak w niemobilnych. Ale każde zdjęcie może kłamać-kontrastem, pełnią itp. Dlatego ogrodnik niech sam decyduję 😉 staram się zawsze dobrze podpowiedzieć, tak jakbym dla siebie szukał porady i oczekiwał właśnie takich odpowiedzi. Taki ze mnie user😁 @Mr.Green @Mr.Green napisałem bloku :) ph, te sprawy. I nie wiem czy to potas czy może siarka. A może fosfor najbardziej, a może się mylę 🤷🏻♂️Patrzę na te zdjęcia i dobrze byłoby się dowiedzieć czy wszystkie liście na tym jednym zdjęciu to jednarroślina. Bo raczej widzę 2 z innymi problemami. Coś jest nie tak w niemobilnych. Ale każde zdjęcie może kłamać-kontrastem, pełnią itp. Dlatego ogrodnik niech sam decyduję 😉 staram się zawsze dobrze podpowiedzieć, tak jakbym dla siebie szukał porady i oczekiwał właśnie takich odpowiedzi. Taki ze mnie user😁 A i niedoboru a raczej nadwyżki, dużej podaży pierwiastków. Edytowane 17 Marca 2023 przez grolsch3 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Dam im flash clean niech rozpuści zalegające sole i dam im świeża pożywkę. Blokada pH odpada, kontrolowana. Ale sprawdzę sondę czy dobrze wskazuję. Zwiększę EC, bo aktualnie jest 1.4, podniosę do 1.6 zobaczymy jak zareagują. Łodygi fioletowe się robią, to faktycznie PK. Edytowane 17 Marca 2023 przez Truman @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) @Truman Łodyga z lekkim fioletem w tym wgłębieniu sygnalizuje problemy z PK? Bo właśnie dziś mam podlewać i nie wiem, czy reagować na lekkie zaczerwienienie czy nie zmieniać dawek. Tym bardziej że roślina jeszcze siedzi na wegu, ale domaga się przełączania Edytowane 17 Marca 2023 przez Bob drzewny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 Purpurowe łodygi nie koniecznie muszą oznaczać brak pokarmu a jego zwiększona absorbcję. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 17 Marca 2023 @Mr.Green omatko z tymi roślinami:D jakby nie mogły od razu powiedzieć czego potrzebują, tylko się droczą. Dzięki wielkie za podpowiedź, w takim razie nic nie zmieniam i obserwuje 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 @Bob drzewny pomijając już fakt że czerwienieja również z powodu genetyki 😛 Roslina pokazuję jak mało co/kto co z nią nie tak. Robi to szybko i konkretnie. To że czegoś nie umiemy odczytać nie oznacza że problem tkwi w roślinie. Problemem jest człowiek.. który jak zwykle znajdzie coś zajebistego i zaraz patrzy zrobić wszystko na przekór by "sprywatyzować" owe znalezisko na wzór swoich potrzeb i zachcianek. Bierzesz roślinę która żyła w naturalnych warunkach z nieograniczona przestrzenią podłoża i zamykasz ja w szafie. Tony ziemi zastepujesz jej wazonem.. Pozbawiasz słońca i włączasz sztuczną lampkę.. Naturalne jedzenie zastepujesz zazwyczaj sztucznym.. naturalną bryze zastepujesz jakimś strasznym Predatorem 3000.. zmuszasz ją do różnych treningów i misji.. uzalezniasz ja od dostaw wszystkiego.. do tego lekko ją podduszajac wymagasz by była jak Ferrari.. piękna.. lśniąca.. szybka.. tania i zmontowana w garażu 😄 Ciekawe co może pójść nie tak.. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 18 Marca 2023 @Mr.Green I to jest fakt którego nie można pominąć, czyli genetyka. Bo w poprzedniej uprawie dużo z nich a to jest ta sama odmiana, miały fioletowy fenotyp. Ale liście i tak pokazują niedobory. Widać na górnych liściach jak rozjaśniają się od środka do krawędzi. Stawiam na pk i zobaczymy co z tego wyjdzie. 😝 Pozdro hydro maniak 💦 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 18 Marca 2023 @Truman u Ciebie te liście wyglądają jakbyś je markerem pomalował wszystkie jednolitym kolorem Jak coś się zmieni po diagnozie to wrzucaj, będziemy czerpać wiedzę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 18 Marca 2023 3 godziny temu, Bob drzewny napisał: @Truman u Ciebie te liście wyglądają jakbyś je markerem pomalował wszystkie jednolitym kolorem Jak coś się zmieni po diagnozie to wrzucaj, będziemy czerpać wiedzę Co masz na myśli? Wyjaśnij proszę bo chyba nie rozumiem o co chodzi z tym markerem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 18 Marca 2023 Miałem na myśli, że mega zdrowo wyglądają i wszystkie praktycznie mają jednolity zielony kolor bez żadnych przebarwień, czy innych dziwnych odkształceń 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach