Danczan 44 Napisano 11 Października 2022 @Soniq21odpuściłem chwilowo hydro złotym środkiem jest sterylność albo hydroguard. Moim zdaniem hydroguarda dobrxe mieć ma półce w pogotowiu w razie wu żeby nie miec problemów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Października 2022 @Danczan @Soniq21 pytanie mam do was hydro bracia. Czy moge wsadzic sadzonke do systemu hydro na pewien czas az troche podrosnie a nastepnie ją wyjac ze zbiorniczka i przesadzic do ziemi? Czy roslinka sie odnajdzie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 13 Października 2022 (edytowane) @Mr.Green ciekawe pytanie, dostanie system error ale sie pozbiera 😉 Mysle, ze jesli chcialbys taki manewr zrobic to warto by bylo uzyc docelowej kostki rockwool 3"x3", ewentualnie razem z netpotem zakopac w ziemi. Duzo zalezy tez jak dlugo chcialbys ja trzymac w wodzie. W kazdym wypadku na pewno jest to mozliwe i roslina sie przyjmie. Planujesz to dla lepszej gospodarki korzeni czy chcesz zrobic porownanie ziemia:hydro? Edytowane 13 Października 2022 przez Soniq21 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danczan 44 Napisano 13 Października 2022 @Mr.Green@Soniq21mozna to zrobić bez problemu ale tylko w tą stronę aczkolwiek będzie to zapewne duży stres dla rośliny osobiście tak nigdy nie robiłem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 13 Października 2022 @Danczan@Soniq21 dobrze ze pytasz 🙂 Ogolnie mam taka fantazje mala 😄 haha Znalazlem taki gadzet w necie do uprawy Jest to mini hydro system od Spider Farmer. Moje pytanie jest nastepujace. Czy moge w tym chwilowo wegowac jedna lub dwie sadzonki do dosc krotkiego czasu.. np 2-3 tyg. A potem je delikatnie zakopac ? W najgorszym wypadku usune srodek i wsadze tam male dwie doniczki i przerobie to na ziemie 🙂 Jak dlugie sa srednio korzenie po 2 -3 tyg takiego wega w hydro? Idea jest taka ze nie mam miejsca na inny namiot zeby wegowac juz planty jak tamte dochodza i szukam jakby malego wegetatora 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 13 Października 2022 Myślę że jak byś zakopał z całą macierzą, tymi sitkami żeby nie uszkodzić korzeni to by się przyjęło bez problemu 😁 w sumie stres prawie taki jak zwykle rozsady czy przesadzenie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 13 Października 2022 @PrzeMIX niby tak tylko jak ona sie nauczy zyc w hydro czy nie bedzie szoku dla niej nagle wpasc w ziemie hehe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 13 Października 2022 (edytowane) @Mr.GreenPrzecież w koszyczku też masz chyba jakieś medium, keramzyt kokos albo wełnę, czy się mylę? Bo w hydro nie jestem obeznany. Sam mam dylemat na przyszły grow, autopoty czy airpoty 😁😂😅 Edytowane 13 Października 2022 przez PrzeMIX @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 13 Października 2022 @PrzeMIX tak cos tam jest jakis kosyczek zeby to wisialo 😄 tez sie nie znam dlatego pytam. Zamowie tego gadzeta i zbadam temat 🙂 jezeli wyjdzie ze moge do 2 tygodnia wychodowac tam planta co w polaczeniu z tygodniowym okresem wyklucia da np. 3tyg. Przedstartu to bede szczesliwy 🙂 przyspiesze sobie proces by sie nakladal na koncowke poprzedniego 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 13 Października 2022 @Mr.Green Zamów, zbadaj, bedzie Pan zadowolony. Do odważnych świąt należy, moze zapoczatkujesz nowy tremd 😛 Koszyczki na medium w tym systemie są małe więc nie dam ręki uciac jak bardzo problematyczne bedzie samo przesadzanie. Co do wielkości korzeni nie chce Ci dawać konkretnych informacji bo nie jestem pewien, ale za dwa tygodnie dam znać, na weekend wrzucam wykielkowane rosliny w system. Zawsze masz opcje lekkiego przerobienia systemu, żeby wrzucić tam wieksze netpoty i później jak @PrzeMIX wspomniał wrzucić całą "macierz" w ziemię. Możesz też dorobić auto podlewanie, bo na poczatku korzenie nie beda Ci dotykaly powierzchni wody(nalezy zachowac 1" odległości między dnem loszyczka a tafla wody). Jak stwierdziłeś zawsze mas opcje wsypać tam ziemie i bawić się konwencjonalnie także nic nie tracisz. Miłej zabawy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 17 Października 2022 Weekendowy update. Tydzień pod znakiem spadającego PH. Patogeny imprezują. Z tego powodu kolejna wymiana wody. Tym razem bez mikoryzy i VooDoo, za to dostaly h2o2 na uspokojenie. Mam nadzieje, że to ustabilizuje sytuację. Z racji tego, że nabite azotem, aż niektóre liście błyszczą to oprocz nadtlenku wodoru wrzucilem tylko dawke triparta zawierającą same P i K(oraz trochę S). Nie wiem jak poradzą sobie bez reszty mikro, czas pokaże. EC 1.4 z PH na 6.2. Do tej pory lekko puchną. Przez tydzień wypiły koło 15l. Najwieszka dostała prowizoryczny support bo wszystkie gałęzie się kładły. Niech puchnie 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 23 Października 2022 Update na weekend. Zaczynają tracić kolor. Doładowane wodą z PK. Ph spada regularnie, mimo, że EC na tym samym poziomie. Lampa zniżona kilka cm. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 23 Października 2022 20 minut temu, Soniq21 napisał: Update na weekend. Zaczynają tracić kolor. Doładowane wodą z PK. Ph spada regularnie, mimo, że EC na tym samym poziomie. Lampa zniżona kilka cm. i czy nie wspaniale by było, gdyby taka rosline mozna bylo trzymac w kazdym salonie.. jako dekoracja do domu 🙂 z co 3 miesieczna wymianą 😄 kozak rosliny, swietnie powyginane 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 6 Listopada 2022 Jakby tylko nie ten aromat, który przeszkadza sąsiadom to można by było trzymać 😉 W namiocie jesień pełna parą: Kwiaty już zbite i lepią palce więc zaczynamy polowanie na ogniska pleśni(nigdy nie miałem grow żeby obyło się bez tego problemu mimo, że osuszacz działa, zawsze mieszaki na pełną moc i wydajna wentylacja w namiocie). Dziś udało się zlokalizować jednego zainfekowanego topa, reszta czysta: I po usunieciu: Do ścinki koło 2 tygodni. Dzisiaj wymiana wody. FinalPart od D.A. npk 0-6-5 plus Bio Balancer od CX Horticulture co ustawiło PH na 6.2 bez żadnych dodatkowych zabiegow oraz EC na 1.7. Kilka fotek podglądowych: 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Listopada 2022 @Soniq21 Uważaj, aby ci tam plecha nie weszła, bo sporo suchych obumarłych elementów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 6 Listopada 2022 @Zielone krainy dzięki za uważność. Większość suchych jest usunięta. Robiłem na szybko wymiane wody, bo swiatlo mnie trzymało czasowo więc nie mam fotek jak to wyglądało przed wyrzuceniem zbednych i obumarlych lisci. Roślina po prawej z tylu ma ich najwięcej, ale nie jest tam gesto więc mam nadzieję, że wytrzyma do ścinki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Listopada 2022 @Soniq21 Jak trzymasz rękę na pulsie to ok. Choć ja bym niektóre te takie mocno wyssane już kosił, a te zielone zostawił, by doszły, ale to twoja uprawa, obyś czegoś nie przeoczył, bo plecha jest bezlitosna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Soniq21 194 Napisano 6 Listopada 2022 @Zielone krainy nie mogłem wygolić wszystkich, które bym chciał bo nie mam dostepu do łodygi liscia, a nie chce grzebać nożyczkami między kwiatami bo to będzie dużych stres. Nie chcę herm w namiocie. Jedyne co wpada do głowy to przyciąć te liście tak jak przy trymowaniu. Co o Tym myślisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 6 Listopada 2022 @Soniq21 A te dojrzałe to jakie mają trichomy? Jest jakaś tendencja do tego że w hydro częściej plecha uderza..? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) @Soniq21 Ta teraz już nic nie zchermi, to koniec uprawy, możesz grzebać nożyczkami, ja wycinam wszystko, co suche na koniec, by nie przylegało do topa, a tym bardziej, by w topie nie było suchych i martwych elementów liści, bo to doskonałe środowisko dla pleśni i potencjalne źródło ewentualnej infekcji. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach