vmouvx 0 Napisano 27 Czerwca 2022 witam wszystkich, moja roślinka ma 2 tygodnie automat, stoi na balkonie, ziemia ph 5.5-7, podlewam kranówka, która siedzi najpierw kilka godzin. Martwi mnie żółknięcie lisci na końcach i dość jasny kolor, zauważyłam też czarne, malutkie plamki na spodzie jednego liścia. Myślicie ze to jakieś szkodniki? to moja pierwsza roślinka, jestem nowa w temacie. Kupiłam ziemię GrowMix (pH 5,5-6,9. EC 1,2-1,6. Retencja wody 4 ml/g. Skład: Torf, czarny torf, włóknisty torf, perlit, obornik worm. 1,8 kg/m3 minimalne nawozy NPK (12-14-24)) ale nie zdążyła mi dojść paczka na czas i musiałam nasionko z ręcznika papierowego posadzic w tej na zdjęciu (jakas zeykla do zielonych roslin doniczkowych z castoramy) I nie wiem czy przesadzić roślinkę czy nie. pozdrawiam ;) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 27 Czerwca 2022 @vmouvx Ph może być skopane w ziemi, jak nie lejesz wody po zmierzeniu ph, ale lejesz kranówkę bez zbicia jej ph. Światła ma na tym balkonie nie za wiele. Jak masz plagron growmix to przesadzaj roslinę do większej doniczki z ziemią growmix. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vmouvx 0 Napisano 28 Czerwca 2022 dzięki za odpowiedź, dzisiaj pójdę do sklepu kupić miernik ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Czerwca 2022 @vmouvx oby nie ten wtykany w ziemię. Weź płyn heliga jeśli będzie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vmouvx 0 Napisano 28 Czerwca 2022 a moge zapytać czemu nie ten wtykany? bo zamowilam ale mogę anulowac @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Czerwca 2022 @vmouvx nie zawsze jest to dokładny pomiar. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 463 Napisano 28 Czerwca 2022 @vmouvx Potiwerdzam to co napisał Udyr, nie kupuj tego co w ziemie w bijasz, ja mam elektroniczny i zawsze pokazuje 7.0, a nie jest to prawdą, bo 3x sprawdzałem heligiem, który dawał inny wynik. 110 zł wyrzucone w błoto. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vmouvx 0 Napisano 28 Czerwca 2022 okej, a do wody tez potrzebuje miernika? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Czerwca 2022 @vmouvx zawsze się przydaje. Jeśli lejesz wodę/nawozy w dobrym zakresie to ziemia nie powinna zmieniać mocno odczynu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szwagrom Napisano 28 Czerwca 2022 (edytowane) @Udyr To dobrze wiedzieć, i ja się przy okazji czegoś dowiedziałem od ciebie znów, a jak potem taka wodę wyregulować, jeśli ma nieodpowiednie pH, ja też kranówkę zostawiam w butelkach na jakieś 30 godzin do odstania. I potem podlewam roślinki taką wodą, może dlatego ta white window tak powolnie się rozwija bo ma zablokowane pH, muszę kupić jednak ten dolomit jak radził mi Tester, bo bez tego się chyba nie obędzie. Edytowane 28 Czerwca 2022 przez Szwagrom @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Czerwca 2022 @Szwagrom najpierw to powinieneś dowiedzieć sie jaka jest woda której używasz. Np dając dolomit i podlewając wodą ~7.5-8+ robi się wysokie pH w glebie. Regulować można octem/kwaskiem po taniości dolomit/kreda albo buteleczka pH+/- która starczy na długi czas. Druga opcja o wiele wygodniejsza. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach