Newbeegrow 0 Napisano 1 Czerwca 2022 Ledwo wyjdzie spod ziemi, a na zakończeniach liści zaczynają pojawiać się, wywijające się w górę przebarwienia. Podlewana co około 3dni. Wyłącznie wodą z kranu o wyregulowanym PH, po stacji zmiękczania wody. Ph regulowane za pomocą Plagron ph minus. Donica 11l pojemności, woda dawkowana w ilości: Ostatnie podlanie 800ml, poprzednie 400ml. W tym nasadzeniu wykorzystałem 80% zwykłej ziemi sklepowej, a na dnie zostawiłem 10% ziemi Canna Terra Professional. Lampa CFL200W na wysokości około 40 cm środowisko 18/6, o ustabilizowanej temperaturze pomiędzy 22- 27stopni i wilgotności 40-70%. To trzecia roślina, która w identyczny sposób zaczyna obumierać. Co robię źle? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 1 Czerwca 2022 @Newbeegrow zmień na inną ziemię @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 1 Czerwca 2022 @Newbeegrow wyglada jakby azotu brakowało, wiec albo spróbuj dać jakaś delikatna dawkę albo tak jak @Tester mówi przesadź. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Czerwca 2022 @Newbeegrow Jakie masz konkretnie ph w tej ziemi obecnie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Jakąś konkretną ziemię? Poprzednio na cana Terra Poffesional też tak się działo. Woda 6.5ph wg. testera kropelkowego. A pH ziemi nie badałem, nie chciałem przelewać ziemi wodą. Mam cal mag, alga grow może być coś z tego? Edytowane 1 Czerwca 2022 przez Newbeegrow Uzupełnienie informacji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 1 Czerwca 2022 @Newbeegrow Jakbyś zakupił sobie biobizz allmix to byś miał sprawę nawożenia na jakiś czas załatwioną, albo lightmix i musisz nawozić. I tester pH niestety Cię nie ominie więc musisz zacząć o nim myśleć, Cal-mag narazie sobie odpuść. Ja bym dał jej tego alga grow z 1ml/L. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 1 Czerwca 2022 Tester ph kropelkowy nie jest miarodajny? Jaki sensowny tester? Chyba wezmę lightmix, boję sie, że z allmix będzie podobnie jak z Terra pro. Chyba, że macie pozytywne doświadczenia tą glebą.. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 2 Czerwca 2022 Na allmix chyba jeden grow robiłem, nie było problemu. Teraz cały czas lightmixa używam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Wymiana ziemi na kolejną (lightmix) dopiero po weekendzie. Coś zaczynam wątpić aby winę za zły stan zdrowia roślinek odpowiadała ziemia. Być może żółknięcie końcówek liści i wykręcanie ich ku górze jest spowodowane jakimiś brakami?Liście nie powinny być w zdecydowanie ciemniejszym kolorze? Dziś przygotowałem 1l roztworu o prawidłowym ph = 0,5ml calmag + 2ml plagron grow. Do podlania wykorzystałem 0,5l. @Zielone krainyPS. Sprawdziłem w międzyczasie ph gleby i jest w prawidłowym przedziale. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Newbeegrow uzupełnienie informacji o ph gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 5 Czerwca 2022 Młode liście też już zniszczone. Oj coś poszło nie tak. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) @Udyr Czyli, że chyba muszę sobie odpuścić. Trzecia roślina.🤫 Masz może jakieś sugestie co mogło pójść nie tak? Temperatura utrzymywana w przedziale 22-28 stopni w pikach. Wilgotność 40-70. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Newbeegrow Edycja zdjęć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 5 Czerwca 2022 @Newbeegrow sproboj trzymać w 0,5-1l doniczce w lightmix na początku i przesadź do allmixa później. Musiał Ci się mocny worek trafić bo wg mnie to popalenie nawozem. Cfl wysoko a tu takie cuda, a sam pisałeś że pH w porządku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szwagrom Napisano 29 Czerwca 2022 Jak tam roślinki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 30 Czerwca 2022 @Szwagrom farmer ze mnie żaden😂😹 Moje umiejętności umożliwiły wychowanie dwóch miniatur i jednego poparzonego karła. Niestety początek w moim wypadku okazał się ciężki. Jestem poza domem, jak wrócę wstawię zdjęcie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newbeegrow 0 Napisano 17 Lipca 2022 Dziewczyny po przejściach w zbyt "gorącej" glebie nie rozwinęły się prawidłowo. Ale może cokolwiek z nich jeszcze będzie. Powołując się na Wasze doświadczenie, ile orientacyjnie jej pozostało? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach