Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 Cześć, Jak w temacie, jaką lampę byście mi polecili do growboxa o wymiarach 140x60x60, nadal ten hps czy może coś innego polecacie do takich odmian jak, royal critical, auto Euforia dush Passion, itd... jeśli dobrze pamiętam, mam same automaty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) @Legenda To oczywiście zależy od tego ile chcialbys na to przeznaczyć. Jesli to bedzie twoja pierwsza uprawa/jedna z pierwszych osobiście poleciłbym ci Mars Hydro TS 600 100w ale bardziej opcjonalnym wyborem byłby Mars Hydro TS 1000 150w(gdybyś w razie chciał powiększyć powierzchnię uprawowa). Przy tak malej powierzchni nie bedziesz musial sie martwic o za wysoką temperature, o to że tak szybko popalisz planty itp itd Edytowane 17 Maja 2022 przez old.man @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Maja 2022 @Legenda wszystko zależy od budżetu. HPS w takich małych namiotach może sprawiać problemy z temperaturą. Obecnie większość ledów znanych producentów to świetne panele. Ja z doświadczenia polecam lumatek, maxibright i migro-ten ma zasilacz osobno na długim kablu i można go wywalić poza growbox @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 @doominik , a no wiesz wariacie gdyby budżet byłby git to bym już dawno miał pokój z ledami;), chyba że są jakieś takie w cenie lamp mniej więcej, to i może obczaje temat;), a tak no z lamp najważniejszych aby był zadowolony itd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 @doominik on naczej potrzebuje coś tańszego @Legenda Mars Hydro TS 1000 150w widzialem duzo fotorelek gdzie ludzie używali go na pow 60x60. Mysle ze bedziesz z niego zadowolony @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) @old.man o dziękuję ci bardzo, a właśnie mam rozkminy by poszerzyć, ale nie wiem jak. Mam 7 nasion i zamierzam w wielkie donice wjebac. Tak by z mniejszymi weszło, bo ostatnio miałem 8 i wilgotność była na 70, chyba i możliwe, że ta mata mogła pomóc, ale pewnie walne 4, a 3 out;) A co hps i temperatura, to tak prawda. Jeszcze było chłodniej to otwarte okno było nostop i pomagało, a teraz w sumie nie wiem, skoro wtedy potrafiło do 70, ale aby wybrać te lampe, co wiecie że i się zaoszczędzi, a jednocześnie pomoże jeszcze tym bardziej roślinom, jak hps/mh i nad taką myślałem, mam niby 150w, więc chyba git? Tyle, że no stary szmelc, jak i zasilacz, ale daje radę. Moja osobiście będzie druga uprawa. Z 1 byłem bardzo zadowolony, mimo akcji np z lampą, że jechałem na cfl jakis ponad miech, bo kumpel niby dawał nią radę i myślałem że tu też da, ale może było to spowodowane, że wtedy miałem 9 nie 8 i jedna wyschła do suchości, chyba przez tego hpsa, bo i temp itd. i zbiór nim nastąpił to minęło z 4 miechy koło na automatach, ale teraz będzie profeska, bo i czas itd;) @old.man 6 minut temu, old.man napisał: Mars Hydro TS 1000 150w widzialem duzo fotorelek gdzie ludzie używali go na pow 60x60. Mysle ze bedziesz z niego zadowolony Okej, poczytam i obczaje temat, dzięki ci bardzo;), a z tym namiotem, jakieś pomysły jakbym mógł to poszerzyć? Pierwsze, co się rzuciło w oczy, to ta cena, ale no na szersze "inwestycje" to pewnie gitara;), zobaczymy co da przyszłość, dzięki za pomoc i pozdro;) 11 minut temu, Legenda napisał: Pierwsze, co się rzuciło w oczy, to ta cena, ale no na szersze "inwestycje" to pewnie gitara;), zobaczymy co da przyszłość, dzięki za pomoc i pozdro;) Ale ta 600, mógłbym w sumie obczaic i jakby była gitara, a juz na Plus, że bez wentyla i 0 hałasu:) Chyba, że hps/mh, będzie lepsza niż ta 600, ale no zobaczę. Jeśli serio ta 1000 by wymiatała i na szerszych powierzchniach to aż kusi Edytowane 17 Maja 2022 przez Legenda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 11 minut temu, Legenda napisał: Okej, poczytam i obczaje temat, dzięki ci bardzo;), a z tym namiotem, jakieś pomysły jakbym mógł to poszerzyć? zależy co masz jeśli to samoróbka to musiałbyś troche pokombinować, albo kupić jakiegos gotowca np nw z royal room(bardzo dobre namioty i w przystepnej cenie) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) @old.man w sensie, był to box kolegi i gdzieś w necie byl ten namiot, no wygląda jak szafa na suwak, nadzwyczajnie w świecie. Kurcze pokusiłes mnie tym mars 1000, wolę wydać, a mieć porządny sprzecior Edytowane 17 Maja 2022 przez Legenda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 17 minut temu, Legenda napisał: le ta 600, mógłbym w sumie obczaic i jakby była gitara, a juz na Plus, że bez wentyla i 0 hałasu:) Chyba, że hps/mh, będzie lepsza niż ta 600, ale no zobaczę. Jeśli serio ta 1000 by wymiatała i na szerszych powierzchniach to aż kusi TS 600 jest to boxa o max wymiarach 60x60 w przeciwieństwie do TS 1000 gdzie mozesz jej juz uzywac na obszarze 100x100. Ta slabsza jest tansza ale tez nie bedziesz mogl jej użyć jesli poszerzysz boxa 1 minutę temu, Legenda napisał: wolę wydać, a mieć porządny sprzecior tak samo jak i ja:)) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 @old.man no właśnie o to chodzi, a na pewno chce to w przyszłości poszerzyć, gdzie 8 i 9 w tak ciasnym, ale od bidy można wszystko;), nie no u mnie inaczej, bo zlalem sprawę. No i ledy, wszystko mówi samo za siebie;) A te 100w na spokojnie da rade w całym cyklu? Nie ważne czy jedna potrzebuje więcej lub mniej? Mam na myśli oświetlenia, bo o criticalu pisali, że ona najlepiej na hps 400 w, ale jak rozumiem ten mars 1000, przebija wszystkich i wszystko o głowę, w sensie lamp nad ledami?:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 Z tego co pamietam ten TS 1000 jest jakby „zamiennikiem" dla lamp HPS o mocy 300w. I tak ta lampa jest na cały cykl czyt. wzrost i kwitnienie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Maja 2022 @old.man ok to mars byłby złotym środkiem. Jeśli da radę to zdecydowanie celowałbym w ts1000-mam 2 ts600 i u mnie to tylko na weg się sprawdza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 Godzinę temu, doominik napisał: weg się sprawdza Od czego skrót weg? Czyli jakby 2x600 to jak jedna 1000? Okej to się, chyba skosztuje@old.man @doominik , dzięki pany za pomoc, to chyba wszystko. Chyba, że jest coś, co jest bardzo ważne w uprawie, a nie posiadam, tylko że podstawy mam, mierzenie temp, wilgotności, nawozy i inne "pierdoły", bardziej mam na myśli, że może coś jest, co by mi pomogło w np, no nie wiem lepszej jakości pomidorów itp?:) Ale no takie podstawowe wyposażenie posiadam. Jedynie nwm, co z tą matą CO2, bo ona po miesiącu niby jest do wymiany, a gdy zacząłem ją stosować, bardzo mi pomogła w wilgotnośći. Wiadomo pewnie było im za ciasno, ale ogólnie takie pomieszczenie też dość wilgotne i czy sens te mate, chyba za 30zl wymieniać czy myśleć, kiedy tam o filtrze węglowym, bo to na pewno zapach i wilgotność zwalcza? Chyba, że coś pojebalem to sorry😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) @Legenda filtr weglowy służy do maskowania zapachu a nie do obniżania wilgotnosci, kiedy używasz filtra weglowego w boksie z dużą wilgotnością przez dłuższy czas skracasz jego żywotność. A jesli chodzi o ta mate CO2 to nie wiem spotkałem sie z roznymi opiniami, jedni mowia ze pomaga drudzy ze to zbedny wydatek. Z tego co pamietam to jeden z użytkowników tego forum ja stosuje (@Dobry_Człowiek!) mowil ze nie ma porownania ale ma bo ma i tyle(chyba ze sie cos zmienilo) Edytowane 17 Maja 2022 przez old.man @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Maja 2022 @Legenda ja mam osobny namioty na okres wegetatywny i osobne na fazę kwitnienia 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) @old.man Godzinę temu, old.man napisał: filtr weglowy służy do maskowania zapachu a nie do obniżania wilgotnosci, kiedy używasz filtra weglowego w boksie z dużą wilgotnością przez dłuższy czas skracasz jego żywotność. No zapach wiedziałem, a myślałem że może i z wilgotnością wspomoże. Godzinę temu, old.man napisał: A jesli chodzi o ta mate CO2 to nie wiem spotkałem sie z roznymi opiniami, jedni mowia ze pomaga drudzy ze to zbedny wydatek. Z tego co pamietam to jeden z użytkowników tego forum ja stosuje (@Dobry_Człowiek!) mowil ze nie ma porownania ale ma bo ma i tyle(chyba ze sie cos zmienilo) No ja słyszałem, że potrafi pomagać, tylko no trzeba co miesiąc ją wymieniać i pytałem czy może byłoby coś lepszego, bardziej na stałe? A jak nie to dokupie sobie ją i jeszcze lepiej może gdy wieje na nią wentyl, tak słyszałem. W sumie nie duży wydatek a z około 10procent miałem przed mata wilgotność, a po z 70 i nawet gołym okiem było widać różnicę;lockquote widgelockquote widget Edytowane 17 Maja 2022 przez Legenda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 17 Maja 2022 @Legenda 18 minut temu, Legenda napisał: No zapach wiedziałem, a myślałem że może i z wilgotnością wspomoże. Filtr węglowy sam w sobie nie ale wentylacja już tak, przez stałą wymianie i ruch powietrza zmniejsza sie wilgotnosc dlatego radze ci w to zainwestować. 21 minut temu, Legenda napisał: No ja słyszałem, że potrafi pomagać, tylko no trzeba co miesiąc ją wymieniać i pytałem czy może byłoby coś lepszego, bardziej na stałe? A jak nie to dokupie sobie ją i jeszcze lepiej może gdy wieje na nią wentyl, tak słyszałem. W sumie nie duży wydatek a z około 10procent miałem przed mata wilgotność, a po z 70 i nawet gołym okiem było widać różnicę;lockquote widgelockquote widget No są różne formy podawania CO2 np butle z CO2, generatory na gaz itp ale zeby suplementować CO2 musialbys mieć obieg zamkniety tez do konca nie wiem jak to dziala bo sie w to nie zaglebialem ale raczej na tym etapie mysle ze nie bedzie ci to potrzebne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 17 Maja 2022 @old.man no zobaczymy. Wsadzę te 4 i zobaczę, jak z tą wilgotnością będzie itd, ale chyba powinno być dobrze. Już te same ledy byłyby czymś pięknym i wystarczającym, może i by udało się zrobić te miejsce by wsadzić te 7, bo te out to lekki przypał, ale to już muszę pogłówkować:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legenda 12 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) 12 godzin temu, old.man napisał: Filtr węglowy sam w sobie nie ale wentylacja już tak, przez stałą wymianie i ruch powietrza zmniejsza sie wilgotnosc dlatego radze ci w to zainwestować. Masz na myśli wlot i wylot? A wentylator mam z programatorem i myślę czy go nie jebnac w wolny wlot, nie używałem go jeszcze i gdyby zainwestować w te ledy to, może byłby użyteczny, ale w sumie one małą temperaturę grzania mają. To jedynie by się zdał dla powietrza + wylot/wlot i chyba komplecik, bo filtracja powietrza mi nie koniecznie potrzebna @old.man , może znasz coś co by trochę zwalczało ten intensywny zapach(czasem sprzed drzwi zewnętrznych było czuć 😁). A co do tych ledow to czy cena na grownet, która wynosi 1050zl jest cena godną czy da na spokojne taniej wyrwać lub znasz ofertę, a może sam kupowałeś i byś polecił skąd?( Mowa o tych Mars1000 150w, tej lepszej 'wersij') Edytowane 18 Maja 2022 przez Legenda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old.man 2 Napisano 18 Maja 2022 @Legenda 8 godzin temu, Legenda napisał: A co do tych ledow to czy cena na grownet, która wynosi 1050zl jest cena godną czy da na spokojne taniej wyrwać lub znasz ofertę, a może sam kupowałeś i byś polecił skąd?( Mowa o tych Mars1000 150w, tej lepszej 'wersij') Z tego co pamietam mozesz wychaczyc jeszcze tansze po 999zl na GrowShop Jamaica. 9 godzin temu, Legenda napisał: A wentylator mam z programatorem i myślę czy go nie jebnac w wolny wlot, nie używałem go jeszcze i gdyby zainwestować w te ledy to, może byłby użyteczny, ale w sumie one małą temperaturę grzania mają. To jedynie by się zdał dla powietrza + wylot/wlot i chyba komplecik, bo filtracja powietrza mi nie koniecznie potrzebna Pamiętaj wentylacja nie służy tylko do zbijania temperatury i wilgotnosci, rosliny potrzebuja stalej wymiany powietrza by lepiej rosly. Wiec jesli mowisz ze masz i nie używasz po załóż, nie zaszkodzi a moze tylko pomoc 9 godzin temu, Legenda napisał: Masz na myśli wlot i wylot? Mam na myśli wentylator wyciągowy i wiatraki mieszające @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach