MlodyFarmer 0 Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam grupo, Zrobilem sobie samemu boxa 3x3m. Pytanie jakie oświetlenie będzie odpowiednie żeby doświetlić cała powierzchnie. czy budżetowo do 6 k jest możliwość się zmieścić? Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez MlodyFarmer @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 20 Kwietnia 2022 @MlodyFarmer nie bardzo chyba że HPS albo 3K dodać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 20 Kwietnia 2022 @Kibic @Kibic za 9 tysi będzie coś ciekawego z led? Jeżeli chodzi o HPS to mógłbyś polecić cos sprawdzonego na taka powierzchnie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 20 Kwietnia 2022 @MlodyFarmer Mars Hydro TS 1000 150W Co do HPS to 9 lamp po 400W koszty zużycia dużo większe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 20 Kwietnia 2022 @Kibic czyli w tym wypadku 9x Mars Hydro TS 1000 150W wystarczy mi na pokrycie całej powierzchni w procesie grow i flow? producent pisze ze jedna ta lampa led to 90x90 Z góry dzięki 🤟 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 x LED Phytolite Clorofilla 495W taniej cię wyjdzie i masz idealnie pokrycie pod 3 x 3m bo jeden taki panel przy zastosowaniu kilku równocześnie pokrywa 1,5 x 1,5 więc logiczne, że 2 takie panele dadzą 3x3 Phytolite to raczej dobra firma, widziałem kilka upraw losowych ziomków na forach zagranicznych i powiem, że zajebiście tam to szło ewentualnie według mnie lepsza opcja 2 x Lumatek ZEUS 600W LED, znam stronkę gdzie jest promocja 4k za jeden taki panel (z wiadomych powodów [regulamin] nie mogę wstawić linka), czyli wyjdzie ci 8k i masz 1200W w boxie na pewno nie kupowałbym 9 lamp, taka ilość przeraża i może przyciągać uwagę 😄 Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 22 Kwietnia 2022 @konopny_janusz Chyba zdecyduje sie na ZEUS'y tak jak mówisz. Po krótkim namyśle to te 9 lamp to trochę przesada. A wentylacja jeżeli dobrze licze to tutaj: (3x3x2) x3 x60 czyli razem 3240 m2/h. Wentylatora o takiem mocy mam szukać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 642 Napisano 22 Kwietnia 2022 @MlodyFarmer Jakie odmiany planujesz?I ile roślin? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 22 Kwietnia 2022 @Lasir @Lasir @konopny_janusz Około 20 krzaków, chyba amnesia haze. Czytałem że sporo ludzi poleca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 642 Napisano 22 Kwietnia 2022 @MlodyFarmer Taka powierzchnia to raczej bez trenowania? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 22 Kwietnia 2022 @Lasir Kurcze powiem Ci że chciałbym na scrog to spr i zobaczyć jak pójdzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 22 Kwietnia 2022 W dniu 20/04/2022 o 22:40, konopny_janusz napisał: i masz idealnie pokrycie pod 3 x 3m bo jeden taki panel przy zastosowaniu kilku równocześnie pokrywa 1,5 x 1,5 więc logiczne, że 2 takie panele dadzą 3x3 Dwa takie dadzą 1.5 x 3 do 3 x 3 potrzeba 4szt 3 x 3 to niemały pokój, to 9m2 jakby liczyć 300W na 1m2 to wychodzi 2700W @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 642 Napisano 22 Kwietnia 2022 @MlodyFarmer też dobry pomysł.Postawilbym sobie krzeselko gdzieś w środku i siedziałbym zahipnotyzowaby dźwiękiem wentylacji rozmyślając godzinami :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 22 Kwietnia 2022 46 minut temu, Lasir napisał: Postawilbym sobie krzeselko gdzieś w środku i siedziałbym zahipnotyzowaby dźwiękiem wentylacji rozmyślając godzinami 🙂 Tak? Nie miałbyś czasu na rozmyślanie, godzinami to byś obsługiwał te rośliny.😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 22 Kwietnia 2022 @Ważniak @Lasir w przyszłym tygodniu startuje to zobaczymy czy pojdzie po mojej myśli 😂 znajac zycie to na bank bedzie cos nie tak haha @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 22 Kwietnia 2022 2 hours ago, Ważniak said: Dwa takie dadzą 1.5 x 3 do 3 x 3 potrzeba 4szt 3 x 3 to niemały pokój, to 9m2 jakby liczyć 300W na 1m2 to wychodzi 2700W ale zauważ, że może zagrodzić sobie tam gdzie są X i stykną mu dwa panele : D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 22 Kwietnia 2022 @konopny_janusz Gdzieś musi chodzić w takim pomieszczeniu, ale wydaje mi się że nawet jakby to były dwie 600 to będzie mało, samo to jaką odległość musi pokonać światło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MRX 54 Napisano 24 Kwietnia 2022 @MlodyFarmer przy takiej powierzchni zastanów się nad tanim klimatyzatorem i co2. Ja właśnie jestem w trakcie składania zestawu na 6m2, 3x2 m na 2x lumatek zeus 465 pro i z wcześniejszych upraw lumatek ATS 300w i hps 600w. Zastanów się również jak będziesz je później podlewać, bo będzie ciężko jak zrobi się Mega busz, ja zdecydowałem się na autopods 15l i zbiornik 100l. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MlodyFarmer 0 Napisano 26 Kwietnia 2022 @MRX sluszna uwaga. Jeżeli chodzi o co2 to myślałem nad zrobieniem samemu. Autopods fajna sprawa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie lepiej jakieś dobre Clu048 na meanwell ? 1900-2100w by spokojnie tam latało. 9m2 to jednak sporą powierzchnia do oświetlenia. 10x clu048 200w 10x ELG-200-... Tu odpowiedni do napięcia diod zasilacz. Chłodzenie aktywne na 12v do każdej i baja. Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach