Evenemeent 0 Napisano 5 Kwietnia 2022 Czy mógłby ktoś coś doradzić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Evenemeent Jakieś nawozy dajesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja rozumiem ze ceny nawozow poszly ostatnio w gore ale daj jej konkretnie jesc bo umiera na naszych oczach . Stary, tu wszystkiego brakuje. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Niemedyczny_Użytkownik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Ważniak Dałem calmag 1ml/1L na zmianę z PK 1,5ml/1L + Terra flores 2,5ml + canna boost, to za mało? PH 6,3 @Ważniak jak za mało to jaką mieszankę jej zafundować? Używam produktów canna terra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Evenemeent A regulowałeś pH? Jakie masz pH wody? Dla mnie roślina wygląda na zablokowaną, karmienie może jej zaszkodzić jak była karmiona od początku. Jest na to sposób. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Ważniak regulowałem normalnie mam z 7,3 pH i zbijam do 6,3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) A karmisz cały czas? Jak roślina była karmiona ostatni miesiąc? Kiedy zaczęły się problemy? Od kiedy roślina ma taką jasną zieleń? Jakiej ziemi używasz? Jaki rozmiar doniczki? Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Ważniak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Ważniak Ja robiłem jej nie dawno flusha gdy się dowiedziałem, że nie można calmag z pk mieszać po czym czekałem aż podeschnie doniczka i podałem jej cal mag a 2 dni później PK z terra flores Po 1L roztworu Problemy z nią są już od miesiąca, ale dopiero od tygodnia ma tak dużo kropek Blada jest od kiedy weszła na flo a to automat Ziemia Canna terra Profesional Doniczki po 11L Z innymi roślinami też mam problemy ale nie tak duże jak z tą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Dziwne rzeczy powinno wszystko dobrze rosnąć. To że zrobiłeś flsha to dobrze pod warunkiem że dobrze wypłukałeś ziemie, doniczka też duża, innym w tej ziemi dobrze rośliny rosną. Powinieneś CalMag dolistnie, opryskiem, zaraz przed zgaśnięciem światła dwa dni z rzędu, później tygodniowa przerwa, Nie wiem co ten twój CalMag zawiera ale zaszkodzić nie zaszkodzi. Przy następnym podlaniu powinieneś dać Terra flores a z PK i Boostem się wstrzymaj To nie pierwszy raz widzę takie problemy przy produktach Canny. Najleprzym rozwiązaniem które przyniosło by efekt byłoby przesadzenie rośliny do większej doniczki. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Ważniak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 5 Kwietnia 2022 Potas i fosfor to kwasy, wrzucając calmag skoncentrowany do takiej kwaśnej mieszanki wytrąca się cyt : "Nie należy mieszać nawozów fosforowych rozpuszczalnych w wodzie z nawozami zawierającymi wapń, ze względu na uwstecznianie fosforanów do formy nierozpuszczalnej w wodzie". Potem wychodzą niedobory bo nie jest fosfor dostępny dla roślin w żaden sposób, i mylnie ludzie dodają więcej nawozu co tylko pogarsza sytuację. Walić calmag, MgSO4 rozpuszczone w wodzie jako oprysk i żadnego więcej badziewa nie pompujesz w roślinę. A jeśli już chce ktokolwiek dolewać calmag mineralny do mieszanki z żarciem to polecam rozcieńczyć koncentrat w małej ilości czystej wody i dopiero mieszać. Mniejsze prawdopodobieństwo że coś pójdzie nie tak. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Udyr regulować pH roztworu do oprysku i ile tego siarczanu dać na 1L? @Udyr Boje się pleśni po oprysku, bo inne krzaki mają już w miarę duże topy czy ryzyko pleśni jest duże? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) @Evenemeent w tym stadium jest wysokie ryzyko. 20-30g soli epsom na 1 litr wody chyba się daje, a pryska się na liście nie na kwiaty. Nie musisz jej całej utopić w tym. Na tym zdjęciu powyżej to i pk by im się chciało więcej jak ktoś już wyżej napisał. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 5 Kwietnia 2022 @Evenemeent Absolutnie nie dodawaj soli Epsom. Tam jest Magnez co tylko zachwieje balans między wapniem a magnezem i osłabi wchłanianie Calcium. Siarka byłaby pomocna ale zamiast soli Epsom powinieneś użyć gipsu ogrodowego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 7 Kwietnia 2022 @Ważniak zrobiłem oprysk z calmag tak jak mówiłeś i chyba coś pomogło bo z jednej strony zieloniutka jest zdjęcie poniżej @Ważniak jutro wypada pora karmienia co im podać na każdym zdjęciu inna roślina 1. 2. @Ważniak 3. 4. 5. 6. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 8 Kwietnia 2022 @Udyr chciałbym poznać również twoje zdanie na ten temat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 8 Kwietnia 2022 @Evenemeent panowie @Regzaaa i @zwiezak966 mają podobne objawy. u Ciebie oprysk dolistne pomógł więc musisz mieć jakiś problem z wchłanianiem w glebie . W składzie swojego ca-mg pewnie masz jakiś azotan wapnia i magnezu .Dlatego zieleni nabrały. Sprawdź wartości pH w glebie, zasadniczo to podstawa przy rozpoznawaniu problemów. Można samemu rozpocząć w ten sposób drogę do poprawy warunków dla roślin. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 8 Kwietnia 2022 @Udyr nie mam czym zbadać mam tylko PH metr do cieczy @Udyr lepiej kupić pH metr co się wsadza do ziemi czy Heliga @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 8 Kwietnia 2022 @Evenemeent daj jej dobrze przeschnąć i podlej żeby był wypływ z dołu, zmierz sobie pH tego płynu jeśli nie masz ogrodniczego/casto niedaleko siebie. Po zmierzeniu w czystej wodzie sobie miernik wyplucz, bo może się rozjechać w pomiarze później. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evenemeent 0 Napisano 8 Kwietnia 2022 @Udyr zmierzyłem, wlałem 6,3 wypłynęło 6,1 u 1 roślinki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 8 Kwietnia 2022 @Evenemeent czyli jest za nisko odrobinę. Pewnie realnie gleba w granicach 5,8-6. Trzeba podnieść ph, ale teraz dwa dni znów będzie musiała podeschnąć żeby coś więcej wlać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach