Moo 0 Napisano 5 Listopada 2021 Cześć:) Jestem nowa i to moj pierwszy raz 🙂..W maju dostałam ziarenka amnesia lemon automat. Rosły sobie na tarasie, mialam traktowac jak zwykłą roslinkę. Okazalo się, że nie automat. Z siedmiu zostały dwie😔 Od września w ciepłej piwnicy doświetlane 12/12. Jedna wydaje się do zbioru. Niestety jest przędziorek🙄 Poradźcie proszę co robić? Czytałam tutaj wczoraj mnóstwo porad jak sobie radzić ale co robić teraz? Ściąc z tym przedziorkiem? Czosnek pewnie zepsuje smak, na inne metody brak czasu.. Chciałabym cokolwiek uratować... Pół roku pielęgnacji, wprawdzie partyzanckiej ale jednak🙈 Pomóżcie proszę i pocieszcie, że coś jeszcze z tego będzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 5 Listopada 2021 Scinaj normalnie, wytrymuj i tyle. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 5 Listopada 2021 @Moo Najpierw może się upewnij, że jest odpowiedni czas, by to kosić. Witaj, zapomniałem dodać :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moo 0 Napisano 5 Listopada 2021 @Zielone krainy Sądzisz, że jeszcze za wcześnie? Zdjęcie nie oddaje, ale w powiększeniu wydają się mleczne i jasno bursztynowe... Zamówiłam lupę, będzie w poniedziałek i zobaczę lepiej. Może te kilka dni nic nie zmienią. Dzięki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 5 Listopada 2021 @Moo Poczekaj więcej, jak będziesz miała lupę, zerknij na trichomy, jak rzeczywiście jest mleko z jakąś tam ilością bursztynu to koś i rób, jak pisał ci @KlausKörner . Jak nie są gotowe to spryskaj środkami na przędziorki i poczekaj jeszcze. Zawsze możesz zrobić WC, by pozbyć się świństwa z roślin, trochę to zajmuje i jest zabawa, ale czego się nie robi, jak chce się dobrze zapalić, nie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moo 0 Napisano 5 Listopada 2021 @Zielone krainy Co to znaczy WC? Przepraszam, ale kompletnie nie znam tych określeń. Przebijam się przez fora i uczę od początku bo już zauważyłam, że roślinki same sobie nie urosną i jestem straszną ignorantką w tej kwestii... @KlausKörner napisał trymować i szukam jak to robić 😅 Nauczę się i kolejne będą hodowane zgodnie ze sztuką. Jest tu gdzieś może takie abc w pigułce? Dzięki za cierpliwość. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 5 Listopada 2021 @Moo Trymowanie to usuwanie liści przytopowych, inaczej przycinanie , by został sam owoc. Wc inaczej "water curring", po kosie wrzucasz topy do słoików z wodą i trzymasz je w nich przez 7 dni, codziennie wymieniając wodę i wylewając starą, bo woda wyciąganie cały syf z rośliny. Nie ma sprawy, masz artykuły na forum, poczytaj wstępnie wiele wyjaśniają i pomagają właściwie podejść do uprawy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moo 0 Napisano 5 Listopada 2021 @Zielone krainy Dziękuję🙏 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 6 Listopada 2021 @Moo Nie ma sprawy. Tylko poczytaj artykuł o water curingu. NIżej masz atykuł na ten temat. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 6 Listopada 2021 Ogólnie to się jeszcze nie nakręcaj na ten watercuring bo może da się to pominąć. Jak gotowa jest i scinasz ją, to po trymowaniu,czyli gdy usuniesz już wszystkie liście a na nich są głównie przedziorki,zapewne problem zniknie. Jeśli topy są luźne, to mogą się rozlecieć w wodzie i wyjdzie susz herbaciany a nie topki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duży Topek 42 Napisano 6 Listopada 2021 zetnij mały kawałek wysusz i do cybucha na testa. Jak wywali na plecy to mozna ciac 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach