#ジャクぶ# 32 Napisano 1 Listopada 2021 WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW TWORZĄCYCH TE FORUM !!! Zacząłem od przywitania gdyż jest to moja pierwsza uprawa i post na tym forum a widziałem że macie tradycje witania się w osobnym dziale, Ja witam się z Wami tu w tym miejscu i zapraszam do mojej fotorelacji;) liczę na owocną współpracę i już z góry dziękuję za aktywność. Bez przedłużania, zapraszam na konkrety Box: Hydro Shot 60 - 60x60x160 Oświetlenie: Lumatek Attis 200w Wentylator kanałowy: Soler&Palau TD-250 Silent 200m3/h Wentylator mieszający: Cornwall Fan 15w 2-biegowy Filtr węglowy: Prima Klima Eco Line 160-240m3/h NASIONA - AK472 auto x2 (AK seeds) - CBD Auto Compassion Lime x1 (Dutch Passion) Ziemia: Canna Terra Professional Plus Donice: Materiałowe HemPot 15l NAWOZY Canna Terra vega-0,5l i flores-1l .,. Rhizotonic i pk13/14 oraz Sensi CalMag Xtra Planowany trening: LST - - -> chyba że doradzicie coś lepszego z konkretów to tyle... Warunki w grow: dzień: 21-25 i 70% wilgotności noc: 17-19 i 90% wilgotności Dziewczyny mają po 5 dni, od razu przyznam że są troszkę opóźnione z racji tego że jak wykiełkowane nasiona wrzuciłem do ziemi to miałem wyjazd służbowy 3 dni mnie w domu nie było a one pewnie wyszły z ziemi już dnia 2, także 1 dzień bez słoneczka... AKacze były troszkę wyciągnięte dzisiaj przy przesadzaniu podlałem je Rhizotonikiem 4ml/l woda kranówa odstana pH5.8 pH ziemi mierzone i wacha się pomiędzy 6.5 a 7 (no chyba idealnie!) Lampę mam ustawioną na 80% mocy (nie za dużo?) i jest 42cm nad szczytami Generalnie wydają się być zdrowe, co powiecie ? przed przesadzeniem w docelowych donicach i całość CBD pH ziemi to jak narazie tyle komentujcie, podpowiadajcie i oceniajcie widzimy sie w następnym up-ie za pare dni... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 1 Listopada 2021 Hej, sprzęcik i wszystko masz okej, ale ten miernik do wywalenia. Utrzymuj 70% wilgotności, nawet w nocy, wyłaczaj wtedy nawilzacz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) Wszystko git. Ale daj lampę na 40% na ta chwiel onie ni3 potrzebuja takiego światła. 40cm od szczytów jest ok. Tak jak wyżej, ogarnij lekko ta wilgotność w nocy. A trening LST bo nie ma co do kombinować jak to automaty Edytowane 1 Listopada 2021 przez Brazil Munster 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 1 Listopada 2021 Powodzenia ✌️ to jak mogę dorzucić coś od siebie z uwag, to ten wiatrak niekoniecznie musi dmuchać z góry bezpośrednio na rośliny. Fajnie schowałeś łodygi po tym wyciągnięciu. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 1 Listopada 2021 @#ジャクぶ# ja mam taką lampę i na tym etapie polecam 40% i miedzy 60 a 70cm nad roślinkami. Pozniej w miarę wzrostu wrzuć na 60% i 50cm. Jakoś w drugim tygodniu flo na 80% , 40,50cm nad roślinami i 3,4 tygodnie przed planowaną ścinką 100% i między 30 a 40cm. Powodzenia! 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
#ジャクぶ# 32 Napisano 1 Listopada 2021 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi, kurczę nie spodziewałem się tylu postów 😁 Postaram się obniżyć wilgotność w boksie, ale do tego musiałbym przesunąć godziny nocy dla dziewczyn... Jakoś nie chce mi się wstawać o 1 w nocy. Dobry_Człowiek, zastosuje się do twojej porady i dam na 40%, ale czy na pewno nie będą miały za mało światła? Na tych 40% świeci słabiutko Co do miernika postaram się o nowy... Polecicie coś sprawdzonego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 1 Listopada 2021 @#ジャクぶ# na tym etapie nawet i 20% da radę. Nie zabraknie jej światła. Teraz mają raczej za dużo i roślina może sie zbijać zamiast rosnąć w gore. Poznasz to po tym jak liście będą sie zawijać w łódkę i często liście robią sie jak sałata. Takich mirnikow gleby rzadko kto używa. Lepiej zainwestować w dobry miernik ph i podlewać rośliny odpowiednim ph wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 1 Listopada 2021 Daj gniazdko czasowe i będziesz miał problem z głowy z włączeniem i wyłączaniem nawilżacz. 40% będzie optymalnie. Na vegu jest to zupełnie wystarczające. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2021 @#ジャクぶ# Zmniejszyłbym ilość pary i by nie była skierowana na rośliny , bo rośliny liśćmi będą spijały wodę z nawilżacza, co dobrym pomysłem według mnie nie jest. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
#ジャクぶ# 32 Napisano 13 Listopada 2021 (edytowane) Witam wszystkisz w małym/dużym UP-IE Otóż od ostatniego posta w boksie zaszły pewne zmiany... obsada taka sama ale sprzetu troszkę przybyło, a zaczęło się od tego że byłem w posiadaniu butli co2 6kg, która została mi z produkcji piwa, praktycznie pełna (prawie nowa) a moje roślinki wydawały mi się takie małe... Więc zacząłem czytać na temat techniki co2, instalacji i innych tego typu rzeczy. Doszedłem do wniosku że utrzymując stężenie na poziomie 1000 - 1300ppm byłbym w stanie przyśpieszyć wzrost moich panienek, a jak wiadomo w przypadku automatów każdy dzień na wegu się liczy? Zacznę od tego że uszczelniłem boksa, zmieniłem czas pracy wentylatora wyciągającego, pracuje teraz 3 razy na dzień rano, w południe i przed samym wyłączeniem (za każdym razem po 5 min) wężykiem wprowadzam co2 do boksa przymocowałem go do went mieszającego i dozuje też 3 razy na dzień po 1 min. zaraz po tym jak wentylator wyciągający się wyłącza. w miarę mi się ten system sprawdza bo stężenie się utrzymuje, ale niestety nie od początku miałem miernik i dowalałem im w opór za dużo (na liściach są jakieś plamy i to chyba przez to) co myślicie??? Miałem zbyt niską temperaturę w nocy bo spadała do 16stopni, więc dorzuciłem kabel grzewczy i na timerze ustawiłem żeby działał w nocy teraz temp nie spada poniżej 20 stopni. Wiec przechodząc do konkretów Nowe rzeczy; - Butla co2 6kg - Reduktor z elektrozaworem i (dokładnym) dozownikiem - Wskaźnik stęrzenia co2 Warunki w grow 17dzień WEG Lampa: 40% mocy 53cm od szczytu --- i odrazu pytanko, moge już 60% im zapodać? Dzień: 27-28st. i 65% - 75% wilg. Noc: 20-21st. i 80% wilg. Co2: 1000-1100ppm woda: 5.9pH -6.2pH co 2 podlanie daję im Rhizotonic 4ml. na 1l podlewam co 2 - 3 dzień i w końcu... Po lewej ak472 a po prawej CBD na zdj widać 1265ppm bo jak zaczniesz oddychać do otwartego boxa to ppm wystrzela w górę A tutaj dziwne plamy na liściach (być może spowodowane zbyt wysokim co2) Piszcie co myślicie o uprawie z co2??? i jak ktoś się zna to czy na pewno dobrze z tym wszystkim działam... I na zakończenie jeszcze raz bardzo dziękuję za wcześniejsze komentarze, każdy z nich jest dla mnie pomocny! Edytowane 13 Listopada 2021 przez #ジャクぶ# 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Listopada 2021 2 godziny temu, #ジャクぶ# napisał: a jak wiadomo w przypadku automatów każdy dzień na wegu się liczy? zgadza się ogólnie nie wyglądają źle pilnować tylko pierwiastki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof_Krzys 28 Napisano 14 Listopada 2021 @#ジャクぶ# Możesz zrobić zdjęcie konstrukcji co2 która zrobiłeś :)? Jestem ciekawy jak wygalda i ile miejsca zajmuje. Ja używam co2 w wiadrach wężyk do mieszającego i leci - mam nadzieję że dociera tam gdzie chce 😉. A z tego co wiem co2 najlepiej podawać podczas dnia kiedy rośliny łapią słońce fotosynteza itp. Ja tam bynajmniej mam czasówkę ustawiona. Twoja też ma sens po wymianie uzupełniasz i masz stała normę więc dobra robota, u mnie jest przeciąg więc z tym trochę gorzej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 14 Listopada 2021 21 godzin temu, #ジャクぶ# napisał: Witam wszystkisz w małym/dużym UP-IE Otóż od ostatniego posta w boksie zaszły pewne zmiany... obsada taka sama ale sprzetu troszkę przybyło, a zaczęło się od tego że byłem w posiadaniu butli co2 6kg, która została mi z produkcji piwa, praktycznie pełna (prawie nowa) a moje roślinki wydawały mi się takie małe... Więc zacząłem czytać na temat techniki co2, instalacji i innych tego typu rzeczy. Doszedłem do wniosku że utrzymując stężenie na poziomie 1000 - 1300ppm byłbym w stanie przyśpieszyć wzrost moich panienek, a jak wiadomo w przypadku automatów każdy dzień na wegu się liczy? Zacznę od tego że uszczelniłem boksa, zmieniłem czas pracy wentylatora wyciągającego, pracuje teraz 3 razy na dzień rano, w południe i przed samym wyłączeniem (za każdym razem po 5 min) wężykiem wprowadzam co2 do boksa przymocowałem go do went mieszającego i dozuje też 3 razy na dzień po 1 min. zaraz po tym jak wentylator wyciągający się wyłącza. w miarę mi się ten system sprawdza bo stężenie się utrzymuje, ale niestety nie od początku miałem miernik i dowalałem im w opór za dużo (na liściach są jakieś plamy i to chyba przez to) co myślicie??? Miałem zbyt niską temperaturę w nocy bo spadała do 16stopni, więc dorzuciłem kabel grzewczy i na timerze ustawiłem żeby działał w nocy teraz temp nie spada poniżej 20 stopni. Wiec przechodząc do konkretów Nowe rzeczy; - Butla co2 6kg - Reduktor z elektrozaworem i (dokładnym) dozownikiem - Wskaźnik stęrzenia co2 Warunki w grow 17dzień WEG Lampa: 40% mocy 53cm od szczytu --- i odrazu pytanko, moge już 60% im zapodać? Dzień: 27-28st. i 65% - 75% wilg. Noc: 20-21st. i 80% wilg. Co2: 1000-1100ppm woda: 5.9pH -6.2pH co 2 podlanie daję im Rhizotonic 4ml. na 1l podlewam co 2 - 3 dzień i w końcu... Po lewej ak472 a po prawej CBD na zdj widać 1265ppm bo jak zaczniesz oddychać do otwartego boxa to ppm wystrzela w górę A tutaj dziwne plamy na liściach (być może spowodowane zbyt wysokim co2) Piszcie co myślicie o uprawie z co2??? i jak ktoś się zna to czy na pewno dobrze z tym wszystkim działam... I na zakończenie jeszcze raz bardzo dziękuję za wcześniejsze komentarze, każdy z nich jest dla mnie pomocny! Te plamki moga byc genetyczne, ja takie mialem od 1 dnia na jednej roślince. Swiatlo git, nawet bym podniósł to tych 60cm na twoim miejscu i dla moc 50 teraz i dopiero na flo obniz lampe i podnies moc. Niech topy beda z toba, @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
#ジャクぶ# 32 Napisano 14 Listopada 2021 @Krzysztof_Krzys Cześć Mam tę instalację od niedawna (jakieś 4 dni) z czego działa poprawnie od dzisiaj (kupiłem timer czasowy, wcześniejszy się zrypał) Ustawione jest żeby co 2h podawał przez 1 min gaz, z tego co udało mi się zaobserwować to stężenie wacha się pomiędzy 750ppm a 1450ppm, przy czym 750ppm jest zaraz przed podaniem a 1450ppm jest zaraz po podaniu. Co do konstrukcji, u mnie to wygląda tak że mam butle z co2 do niej reduktor z 2 regulacjami i elektrozawór, wężyk oraz timer... z resztą sam zobacz tu jest takie małe pokrętło od dokładnej regulacji także jak sam widzisz miejsca to to zajmuje prawie ''zero'' tu natomiast wężyk już w boksie @Git co do tego co powiedziałeś to takie plamki są na wszystkich trzech roślinach, więc genetyka raczej odpada... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof_Krzys 28 Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) @#ジャクぶ# Całkiem spoko, nie aż tak skomplikowane jak myślałem. Powiedz mi jeszcze tylko ta czarną kosteczka( z naklejka mała 1zdj) przed wylotem do wężyka to ten regulator połączony z "komputerkiem w namiocie tzn czujnikiem? i całość podłączona pod prąd? bo widzę kabelek czarny ale wolę zapytać :). Może Ci się przyda to tu zostawię albo komuś (= Edytowane 14 Listopada 2021 przez Krzysztof_Krzys 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
#ジャクぶ# 32 Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) @Krzysztof_Krzys To czarne pudełko to elektrozawór a ten kabel to prąd, podłączam do timera nie, nie mam sterowania co2 (niestety) nie chciałem się pchać w takie koszta... nawet nie wiem ile da to całe co2 najpierw muszę przetestować Edytowane 14 Listopada 2021 przez #ジャクぶ# @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 14 Listopada 2021 @#ジャクぶ# Lubię tą przejrzystość i porządek w Twojej fotorelacji, tak trzymać bo to miłe dla oka jest 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof_Krzys 28 Napisano 15 Listopada 2021 @#ジャクぶ# Da na pewno da (= powodzonka. V!. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
#ジャクぶ# 32 Napisano 19 Listopada 2021 (edytowane) Kolejny UP----->>> Kolejne zmiany... Witam, i w końcu po 20 dniach trudów, potów i łez, z czystym sumieniem moge powiedzieć że mamy to!!! tak... od 20 dni na bierząco rozwiązywałem masę problemów jakie się pojawiały z warunkami w grow roomie, część z nich wypadała sama z siebie a inne były wypadkową moich widzimisię (co2 itp.) ale nie ma na co narzekać bo w końcu... chwyciłem kurwe za gardło i już mi się nie wymsknie(mikroklimat inside), od 3 dni mam stabilne warunki w grow: - z wilgotnością - z temperaturą - i z ppm co2 a jest to ogarnięte mniej więcej tak: Przy zastosowaniu co2 musiałem ograniczyć czas pracy wentylatora do 3 razy na dzień (po 5 min) ażeby co2 nie marnować. Miałem duuże problemy z temperaturą i wilgotnością, nie potrafiłem jej opanować, woda kapała ze ścianek a po paru dniach z boksa aż się wylewało xd... aż do chwili w której wyrzuciłem nawilżacz który i tak od dłuższego czasu robił tylko za podstawkę i kupiłem osuszacz xd (nigdy bym nie pomyślał że będe potrzebował osuszacza) ustawiłem go na 55% wilg i jazda... dzięki niemu mogłem w końcu nie martwiąc się o pleche i inne tym podobne zrobić obieg zamknięty w boksie. Rurę odprowadzającą pow z boksa włożyłem do wlotu, dodatkowo klejem na gorąco skleiłem wszystkie nieszczelności i pozamiatane. Dobra z historii życia to tyle... czas na konkret Warunki: Lampa - 60% mocy 61cm nad szczytami Wilgotność - 55-65% całą dobę Temperatura: -dzień 25-28 -noc 21-22 CO2 - od 900 do 1500ppm Zmieniłem cykl teraz podaję co godzinę przez 1min. a jak to jest zrobionę zobaczycie na zdj. xd podlewam cały czas wodą z pH 6.1-6.2 (mierzone Adwa Ad-12) zauważyłem że końcówki liści są lekko popalone więc jak na razie z nawozami się wstrzymam z resztą oprócz Rhizotonic-ka nic nie dostawały...???? aaa no i parę dni temu zrobiłem im LST a wczoraj go poprawiłem, co o tym myślicie ? tak wyglądały po pierwszym LST Dzień 23 (2 FLO) a tu po ponownym LST zauważyłem że krawędzie lecą mi do góry, jak myślicie czego to może być oznaką????? (CAL-MAG?) a tutaj moja pułapka na ziemiórczaki, umieszczona wczoraj a już zbiera plony i taki mój patent... co zrobić gdy potrzeba 17 cykli na dobę a programator ma tylko 10 programów??? Jeden działa od 7 do 14 a drugi od 15 do 23 co istotne jeszcze to żeby utrzymać takie warunki w grow, poza nim musi być... i na zakończenie @Udyr Taki jest mój cel... bo w przejrzystej treści łatwiej wyciągnąć trochę wiedzy dla siebie, a po to są fotorelacje aby powtarzać sukcesy i omijać fuckupy @Krzysztof_Krzys Dzięki!!! Edytowane 19 Listopada 2021 przez #ジャクぶ# 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 19 Listopada 2021 Liście prawdopodobnie zawijaja ci się przez zbyt duże natężenie światła. Na vegu możesz śmiało dawać 40%. Na ta chwilę to i tak nic niepokojącego 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach