aspire1 7 Napisano 8 Października 2021 (edytowane) Od kilku podlań mam problem, początkowo doszło do przenawożenia, popaliło liście, więc lałem samą wodę z EXPLODE'm przez tydzień - to zaczęły pojawiać się niedobory. Już wariuje, mam 4 tyg kwitnienia, sporo kasy włożyłem w tego growa, a płata figle. Konkrety: PH ziemi obecnie 7.5, może być 7.7-7.8 (miernik ph gleby mało precyzyjny - skala co 0.5) Inne wytyczne staram się utrzymywać pedantycznie tj. PH wody/nawozu (5.9-6.2), EC (1.0-1.4), wilgotność w dzień jak i w nocy (60%-75%), oraz temperature. (20-25) Co za tym idzie, czy takie PH ziemi rzeczywiście mogło tak mocno zablokować przyswajanie składników przez moje rośliny? Czym najlepiej i skutecznie je zbić? Proszę kurwa o skuteczną radę, bo włosy już z głowy wypadają Edytowane 8 Października 2021 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Października 2021 @aspire1 mogłeś chociaż fotkę dać. 3 godziny temu, aspire1 napisał: Co za tym idzie, czy takie PH ziemi rzeczywiście mogło tak mocno zablokować przyswajanie składników przez moje rośliny? coś mogło 3 godziny temu, aspire1 napisał: Czym najlepiej i skutecznie je zbić? są preparaty typu ph minus @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 8 Października 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Szym napisał: @aspire1 mogłeś chociaż fotkę dać. coś mogło są preparaty typu ph minus https://allegro.pl/oferta/ph-minus-1l-zakwaszacz-glebowy-8817152975 ?? I nie polecam ziemi od Plagron, ona na starcie miała już PH 7. Edytowane 9 Października 2021 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 9 Października 2021 @aspire1 a czym badałeś glebę ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 9 Października 2021 @aspire1 podbijamy pytanie czym sprawdzane było pH ziemi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 9 Października 2021 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 9 Października 2021 ten miernik to jedynie do wyjebania sie nadaje 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 9 Października 2021 @aspire1 tak jak mówi @fxxx1337 gówno straszne, kup sobie płyn heliga który na prawdę pokazuje pH ziemi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 9 Października 2021 (edytowane) @fxxx1337 @onyx Ok, dzięki za info. Zbieram się i jadę po niego. Co do tego zakwaszacza, co uważacie? Czy nie ruszać już tej ziemi? Edytowane 9 Października 2021 przez aspire1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 9 Października 2021 Adwa ad12. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 9 Października 2021 @fxxx1337 To chyba do odżywki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 9 Października 2021 do ziemi też @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 9 Października 2021 (edytowane) Nie było tematu..... Czyli nawóz źle dobrany winny wszystkiemu. Woda w moim regionie twarda, nawóz miałem do miekkiej. Edytowane 9 Października 2021 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 9 Października 2021 ziemia plagron ma na starcie 5,5-5,7 pH i ziemia plagron np batmix czy Royal mix sama buforuje pH. I pH ziemi masz teraz dobre. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nie 0 Napisano 28 Października 2021 @aspire1 daj znać czy udało ci się jakoś wyprowadzić roślinę? namierzyłeś co było przyczyną? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Października 2021 @aspire1 Nad czym tu myśleć, nie widać, że stosunek N do K i P jest zaburzony, nie te proporcje, jak chodzi o kwitnienie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aspire1 7 Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) @nie Tak, idzie do przodu, trochę zmęczona walką, za niecałe 2 tyg cięcie. Przyczyna to splot 2 problemów - woda jest "twarda" gdzie obecnie mieszkam, nawóz miałem do wody "miękkiej", bo się przeprowadziłem do innego kraju, co daje znaczącą różnice w zawartych składnikach. Musiał bym wrzucić rozpiskę obu nawozów, bo już nie pamiętam dokładnego składu. Do tego miernik PH wody odmówił posłuszeństwa i być może PH odżywki też było niewłaściwe, co blokowało pobór. Domyślam się, że wyszły nadmiary i niedobory w jednym momencie. Generalnie gruby syf. Cieszę się, że udało się to wyprowadzić. Szkoda plonu, bo pewnie będzie sporo mniejszy, ale i tak w miarę dobrze to wygląda. @Zielone krainy Widzisz kolego, to była grubsza akcja niż tylko źle podany nawóz. Szukałem źródła problemu, dodatkowo "sprzęt" który miałem dawał zły odczyt, więc nie dziw się, że ze stresu szukałem odpowiedzi. Przyczyna była tam gdzie w ogóle jej się nie spodziewałem. Ale jak to mówią - człowiek uczy się całe życie. Edytowane 4 Listopada 2021 przez aspire1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach